** Sonbahar mevsimindeyiz… Kent merkezinde yer yer altyapı çalışmaları, esnafı iş yaptıramaz hale getirdi. Bu çalışmalar bir yana yaşanan elektrik kesintileri de ayrı bir dert…

** Dün sabah Ziya Gökalp ve Pınarbaşı mahallelerine tam 7 saat süreyle elektrik verilemedi. Esnaflar bırakın iş yapmayı otomatik kapısını bile açamadı…

ÇALIŞMALAR ESNAFI ETKİLİYOR
Batman Belediyesi’nin Cumhuriyet meydanı, Gülistan caddesi, 16. Cadde, 1 ve 2. Caddede başlattığı altyapı çalışması ağırlıklı projeleri Ekim ayının sonuna kadar bitirmek istiyor. Çünkü Ekim’in son haftası, Batman’da yağış döneminin başlangıcıdır…

Dün turladığımız Cumhuriyet meydanı ile 1. ve 2. Cadde esnafı adeta dert küpüydü…
Çalışmalara karşı olmadıklarını, üstelik Belediye’nin başlattığı altyapı ağırlıklı projelerin şehir için önemli olduğunu dile getiren bazı esnaflar konuşuyordu: “Kurban bayramı sonrası eski Çarşı merkezinin dört bir yanı adeta delik-deşik edildi. Bu çalışmaları önemsiyoruz. Elbette altyapı çalışmaları olmadan bazı şeyler düzelmez. Ancak bu çalışmalara geç kalınmış olarak görüyoruz. Keşke birkaç ay önceden bu projelere başlanılsaydı. Bir itirazımız yok ama karanlık düşünce hemen kepenk indiriyoruz. Çukurları fark etmeyen bazı müşterilerimiz görünmez kazalarla da karşılaşabiliyorlar.”

“ÇALIŞMALAR GECELİ-GÜNDÜZLÜ OLSUN”
Şehrin kalbi konumundaki güzergahlarda süren çalışmaların geceli-gündüzlü sürmesinin de gerektiğini anlatan esnaflar var.

Esnaflar, şunları söylüyor; “Eski Çarşı merkezine kazılardan girilmiyor. Yapımcı firmaların dört koldan çalışması gerekiyor. Çalışmaları sadece esnafı değil, şehir trafiğini de ciddi manada kilitliyor. Keşke bu projelere daha erken başlanılsaydı. Geç de olsa başlanılan bu projelerin yağışlar başlamadan bitirilmesi gerekiyor. Kiralarımızı ödeyemez durumdayız. Esnaflar Odalar Birliğinin bir çağrısı var. İşyeri sahiplerinin bir ya da iki ay süreyle kira bedellerini düşük tutmasını bekliyoruz.”

Esnaflar, zor günler geçiriyor.
Batman Belediyesinin ciddi çalışmaları var ama esnafın durumunu da görmek gerek. Bu projelerin artık zaman geçirilmeden tamamlanması gerekiyor.

Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’un ekibiyle birlikte denetimlere ağırlık vermenin zamanıdır, çünkü kış kapıda. Yağışlar başladı mı, Batman’ı çamur deryasına dönüştürür.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Batman esnafının en büyük derdi, aslında yaz-kış bitmeyen elektrik kesintileridir…
Sonbahar yaklaştı mı şehrin dört bir yanında kesintiler de artar.

Dicle EDAŞ arıza ekipleri, hafta sonları merkezi trafolarda bakım-onarım yapar ama nedense bu kesintileri sonlandıracak bir çalışma gerçekleştirmez.

Yarım milyonluk şehrin kalbi konumundaki Ziya Gökalp ve Pınarbaşı mahallesindeki onlarca esnaf, dün 7 saat süreyle enerjisiz kaldı.

Sabah erken saatlerde işyerlerinin kapısına gelen esnaf, öğle saatlerine kadar jeneratörlerin bile fayda etmediği kesintiyle karşı karşıya kaldı.

Henüz yağışlı mevsimde başlamadı…
Ne yağmur ne de kar var ama şehirde bitmeyen enerji kesintileri var. Esnaflar, şaşkın. Dicle EDAŞ’ın arıza servinin telefonları susmuyor.  Görevliler haklı olarak esnafın sorularına yanıt bulmakta zorlanıyor.

Düşünün koca bir şehrin göbeğinde 7 saat süreyle elektrik kesintisi var ve esnaf çaresiz bir şekilde kepenkleri açmanın derdinde…

KESİNTİLER NE ZAMAN SON BULACAK
Esnafın temsilcileri, yani Oda başkanları bu kez yakınıyor:
“Kurban bayramından bu yana esnaf bir türlü önünü göremedi. Hem altyapı çalışmaları hem de kesintiler esnafa iş yaptırmıyor. DEDAŞ, birazda esnafı düşünmeli. Son günlerde DEDAŞ’ın örnek kampanyaları var. Ancak nedense kesintilere yönelik çözüm bulunamıyor. Kesintisiz bir güne hasretiz. Jeneratörler bile kesintilere dayanamıyor. Kış mevsimi yaklaşıyor. Yağışlı havalar başlarsa esnafımızın durumu ne olacak diye düşünüyoruz. Batman’da hiçbir dönem böyle bir manzarayla karşılaşmadık. Biraz da esnafı rahatlatacak çalışmalar yapılmalıdır.”

Kısacası Batman büyüyor, maalesef bazı sorunlarda orta yerde duruyor.

Tıpkı 7-8 saat süreyle kesintilerin yaşandığı petrol kentinin orta göbeğindeki esnafın hali böyle.