*TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde yılları geçen ‘Mahmude Tımoki’ lakaplı Mehmet Adlığ, 94 yaşında yaşama gözlerini yumdu… Fransa’da yaşayan tek oğlu oyuncu ve senarist Şuaiyp Adlığ, babasının yaşam hikayesini “Bir Babanın Sırrı” adlı filmde özetlemiş. Bu yapıt, Cannes film festivali başta olmak üzere Avrupa’da birçok film festivaline katılacaktı. Adlığ, geçen hafta sonu babasını Fransa’ya götüreceği sırada o koca çınar yaşama veda etmişti...

*Geçen pazar babasını çok seven bir kaç dostuyla Asri mezarlıkta toprağa veren Şuaiyp Adlığ, yakın çevresine serzenişte bulunuyordu; “Babamın vasiyeti neyse o’nu yerine getirdi. Çünkü o düşünce, yakın çevresi de o’nu yalnız bırakmıştı. Babama çok yakın çevre bile sahip çıkmayınca; o da bana ‘beni bu çevreden uzaklaştır oğlum’ diyordu…”

BABASININ HAYATINI FİLMLEŞTİRDİ

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde 1960 ile 1979 yılları arasında itfaiye bölümünde çalışan 94 yaşındaki ‘Mahmude Tımoki’ lakaplı Mehmet Adlığ'ı kaybettik.

Aslında bu önemli simalar, Batman’ın bir belleğiydi.

Yıllarca Çarşı Mahallesi 705 sokakta yine o mahallenin eski muhtarlarından ‘Şeğo Merre’ lakaplı merhum Şehmus Tunç'un komşusu sayılırdı Adlığ.

Mehmet Adlığ, bir zamanlar Tüpraş Batman İtfaiyesi’nin çalışkan personellerindendi.

Kozluk Tımok’luydu.

Fiziğiyle duruşuyla ‘adam’ gibi adamdı.

Kadere bakın…

O 1979’da emekli olunca oğlu Şuayip Adlığ da 4 ay sonra babasının çalıştığı TÜPRAŞ İtfaiyesi’nde işe girdi…

GÜNEY’LE YOL ARKADAŞLIĞI!

1979 ile 1984 yılları arasında TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde İtfaiye eri olarak çalışan Şuayip Adlığ, 1974 yılında Yeşilçam’ın devlerinden Yılmaz Güney ile bazı filmlerde rol aldı.

Arkadaş, Endişe, İzin, Düşman ve Sürü filmlerinde de hem rol hem de yardımcı asistan görevlerini sürdüren Adlığ, 1985 yılından sonra da Batman’dan Avrupa’nın yolunu tuttu.

Ancak bir ayağı da memleketinden kopmayan Şuayip Adlığ, babasını yalnız bırakmamak için Fransa ile Batman arasında adeta mekik dokudu.

İlerleyen yaşı ve sağlık sorunları yaşayan babasının yanından ayrılmayan Şuayip Adlığ, geçen yıl 4 ay süreyle Batman ve köylerinde çekimini yaptığı ‘Bir Babanın Sırrı’ adlı filme babasının hikayesini yansıttı.

Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Fransızca dillerine dönüştürülen filmi tamamlama aşamasındayken,  kaybettiği babasını son anlarını da bu yapıtın son bölümüne ekledi..

BİR OĞLUN, BABASINA VEFASI

Geçen Cuma babasını Batman’dan alıp vize işlemleri için İstanbul’a götüren Şuayip Adlığ, bakın babasını son günlerini nasıl anlatıyor;

“Ben uzun bir süre yoktum. Babam Batman’da çaresiz durumdaydı. En yakın çevresi bile o’na zor günlerde sırtını döndü ve babam o yakın çevresine adeta isyan ediyordu. Hani derler ya, ‘düşenin dostu yoktur’ diye. Babamla en son görüştüğümüzde ‘beni buralardan götür ve uzaklaştır’ diyordu. Ben de onun vasiyetini yerine getirdim. Hatta vasiyeti gereği burada taziye yapılmamasını bile istedi. Çok sevdiğim iki üç dostumla babamı, Batman’da toprağı ile buluşturduk. Kimseye de haber vermedik.”

İyi bir film senarist ve oyuncu Batmanlı Şuayip Adlığ, babasının yaşam hikayesini yansıttığı film belki de o’na en büyük ödüldür.

Bu film bir çok ülkenin film festivalinde gösterilecek ve gelecek kuşağın da bu filmden çıkaracağı dersler olacaktır.

Dün telefonumuzun ucundaki Şuayip Adlığ, çok dertliydi ve bir o kadar da hüzünlüydü.

Söylediği iki cümle vardı; “Sanki babam o topraklarda hiç yaşamadı. Babamdan bana bir bastonu kaldı bir de çok sevdiği klasik Kürt müziğine ait ezgi barındıran kasetler kaldı.”

İşte hayat böyle bir şey…

Bir varsın, bir yoksun…