Batman için önemli bir ihtiyaç olan yaklaşık 40 dönümlük eski 16 Mayıs Şehir Stadı nihayet ‘Millet Bahçesi’ olarak halkın hizmetine açıldı.

Öncelikle hayırlı olmasını diliyor, hizmete açılması için emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından tele konferans yoluyla açılışı yapılan Millet Bahçesi, çok sayıda semte rahat nefes aldıracaktır.

Geçtiğimiz günlerde 4 Haziran gecesi eşimle Millet Bahçesi’ne gitmiş, bir saat boyunca orada oturmuştuk.

Millet Bahçesinde çok fazla sayıda çocuk, kadınlı/erkekli, yaşlısı ve genci ile inanılmaz bir kalabalık vardı o gece…

Pandemi tedbirleri unutulmuş, yığınla insanımız parkı doldurmuştu. Çocukların sevinçleri görülmeye değerdi…

40 dönümlük alanın ne kadar büyük ihtiyaç olduğunun göstergeleri karşımızdaydı…

2013 yılından beri gündemimde olan ve geçen zaman sürecinde betonlaştırılmak istenildiğinden yeşil alan olması için en çok mücadele veren sayılı kişilerden biri olduğumu hatırlatmak isterim.

Şunu açıkça ifade edeyim; eğer Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olmasaydı ve bir avuç duyarlı çevreci olarak mücadele vermeseydik, bugün Millet Bahçesi’nin yerinde çok katlı binalar ve beton gerçeği olacaktı…

Bir çevreci olarak mücadelesini nasıl verdiğimi yazar olarak kaleme aldığım sayısız yazılarımdan alıntılarla kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum:

‘Batman kent merkezinde nerede yeşil bir alan varsa bir kurumun buna talip olduğunu gözlemliyorum. Başka kentlerde olduğu gibi Batman’da da bu kurumun adının her yerde geçmesine artık ‘yeter’ denilmelidir…

TOKİ’den bahsediyorum… Açılımı ‘Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ olan bu kurumun Batman’daki yeşil alanlara göz diktiğini bilmeyen yok.

Yıllar önceydi. Halk arasında ‘Sanat Okulu’ olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesinin TOKİ’ye devredileceğini duyduğumda hemen harekete geçmiş ve o dönem Başkanı olduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği gönüllüleriyle eylem yapmıştık. Okul girişinde insan zinciri oluşturup, imza toplamış ve sert bir basın açıklamasıyla tepkimizi dile getirmiştik. Bunun üzerine geri adım atılmıştı. TOKİ’nin Batman’daki bazı yeşil alanlardan hala vazgeçmediğini biliyoruz. NATO’dan, Şehir Stadına, Sanat Okulundan Öğretmenevi’ne ve hatta mevcut Valilik hizmet binasının yerine bile göz koyan bir TOKİ gerçeğinden haberdarız… Hangi taşı kaldırsanız altında TOKİ’yi görürsünüz…

Batman’ımızın iyiliğini istiyorsak, stadı betonlaştırmayacağız. Amatörlere tahsis edilebilir. Büyük bir parka çevrilebilir. Ama betonlaştırma doğru değildir. Ne olur kentin ortak aklı bu konuda harekete geçsin… (Mart 2017)

**

**

‘Soluduğumuz kirli hava nedeniyle kalp krizleri, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalıkları açısından bölge illerini sollayan Batman’ın yeşil alan sorunu var. Yeni yapılan şehir stadı nedeniyle kent merkezinde kalmış 16 Mayıs Şehir Stadının yeşil alana dönüştürülmesi talebimiz var. Batman halkının, Batman kamuoyunun, il yöneticilerinin, çevrecilerin ittifak ettiği bir taleptir. Sayın iktidar Milletvekilimize, Sayın Valimize, eski ve yeni Ak Parti il başkanımıza, herkese sorabilirler. Herkes bu alanın TOKİ’ye verilerek betonlaştırılması yerine yeşil alan talep ediyor. Bu talep ittifakla istediğimizdir. Arz olunur.

Evet, bu talebimizde ısrarcıyız. Sayın Yıldırım, şu anda mevcut siyasi iktidarın beş milletvekili adayına, iktidar milletvekiline, valimize sorabilir. Eğer beş Milletvekili adayı dahil tüm yöneticilerimiz 16 Mayıs Şehir Stadı için benim gibi düşünmüyorlarsa, yazı yazmayı bırakacağım. Şu halde stat meselesini seçimden sonraya bırakmaya gerek yoktur. Bu konuda kamuoyuna bir söz vermesini talep ediyoruz.

16 Mayıs şehir stadı ile kentimizin betonlaştırılmaması için çok önemli bir imtihandan geçiyoruz. Toplumun duyarsız kalması halinde 16 Mayıs Şehir Stadının yerinde beton bloklar, yapılar yükselecektir…

Bu kararı alanlar kentin hiçbir dinamiği ile istişarelerde bulunmamışlardır. Kentin en üst danışma ve karar alma organına(İçişleri Bakanlığına bağlı Kent Konseyi’ne)bilgi verilmemiştir…

Sonuç olarak bu kentin temiz oksijene ihtiyacı vardır. 16 Mayıs Şehir Stadı ve kapalı spor salonunun yerinde beton bloklar yükseltilmesin diyoruz. O geniş alan ağaçlandırılsın, büyük bir park haline getirtilsin ve halkın hizmetine sunulsun. Bizim talebimiz budur vesselam… (Kasım 2017)

Daha somut bilgi ve belgeler sunmak istiyorum. Şehir stadının betonlaştırılmaması için bir avuç gönüllü çevreci ile neler yaptığımızı da kamuoyunun takdirine sunmayı görev biliyorum.

Devamı yarın