* 16 Mayıs Şehir Stadının, TOKİ tarafından satılıp konut alanına dönüştürülme çabaları uzun bir süre şehir gündemindeydi. Şafak mahalle sakinleri ile çevresindeki semtlerin ‘beton yığınına’ olan tepkilerini günlerce bu sütunlarda dile getirdik.
*Gerçekten o semt sakinleri de Batman kamuoyu bu konudaki hassasiyetini net bir şekilde ortaya koydu. O alanın ‘yeşil alan’ kalması için de net tavır koydular.

 

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPARSA…
Batıdaki bir şehirde eski statların ‘yeşil alan’a dönüştürülmesine yönelik projelerin neden Batman’ı  kapsamadığına yönelik tepkileri günlerce bu sütunlarda dillendirdik. Valimiz Ahmet Deniz ve Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy da 16 Mayıs şehir stadının ‘Parka’ dönüştürülmesi için Bakanlıklar nezdinde girişimleri olmuştu bir süre önce.

Yeni stat bitmiyor diye de hep sitem ettik, durduk… Meğerse her şeyde bir hayır vardır. Yeni stadın gecikmesi; bir yerde 16 Mayıs şehir stadının ‘Millet Bahçesi’ne dönüşmesine vesile oldu.
Şafak Mahallesi ile çevresindeki 5 mahalle açısından o stadın ‘yeşil alan’ olarak kalması çok önemliydi.
Ama asıl önemli olan Şafak Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların o geniş alanın TOKİ tarafından beton yığınına dönüştürülmesine yönelik konut projesi kaygısıydı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Atatürk havalimanının ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürüleceğine yönelik açıklaması; Batman’da da bir umut oluştu ve diğer şehirlerdeki eski statların da ‘Millet bahçesi’ projesi kapsamına alınacağı haberi Batmanlıları da heyecanlandırmıştı.

AK Parti Batman Milletvekili adayı Ziver Özdemir, Başbakan Binalı Yıldırım’ın gelişi öncesinde sosyal medyada Batman 16 Mayıs şehir stadının da ‘Millet bahçesi’ olarak kararlaştırıldığını açıkladı.
Bu karardan sonra Şafak Mahallesi sakinlerinin sevincini görmeliydiniz.
O alanın ‘yeşil alan’ olarak kalmasından o kadar mutlular ki…
Neyse ki geç de olsa Batman’ın eski stadına ‘Millet bahçesi’ kararının verilmesi tek kelimeyle son ayların en güzel müjdesiydi...

BÜYÜK İLLERDEKİ PROJELER ÖRNEK ALINMALI
Hükümet, uzun bir süredir şehir merkezlerinde kalan stadyumların yerlerine biraz şehir dışında kalan yenileri yaptı. Sanırım Kayseri’den başlayan proje tüm şehirlere yayıldı.
Bursa ve Eskişehir eski statların ‘yaşam’ alanlarına dönüşmesinde öncülük yapan şehirlerdi.
Her iki şehirde de diğer şehirlerde olduğu gibi yeni statlar yapılmıştı.
O eski iki şehirde farklı olarak eski stat yerleri halka açılmıştı.
Örneğin Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadyumunu, ‘Şehir Meydanı’ olarak düzenlemişti.
Yeni meydan için de festival müzesi, bisiklet yolu, atletizm pisti, çim sahası ile ayrıcalıklı bir yaşam alanı olarak Bursa’ya kazandırılmıştı.
Yeni meydanda eski stadın tribünlerinin bir bölümü yıkılmadan korunarak 16 bin kişi oturma düzeni olan amfi tiyatro şeklinde bir alan elde edilmişti.
Bu proje Bursa halkı ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler üzerine oluşturulmuştu.
Aynı anda gerekirse 100 hatta-200 bin kişi bu alanda bir arada bulunabiliyor.
Korunan yeşil alanda çocuklar oynayabiliyor, bisiklet pisti ve atletizm pistinde halk spor yapabiliyor.
Aydınlatma sistemi sayesinde burada geceleri de her türlü etkinlik düzenlenebiliyor.
Benzer bir çalışma Eskişehir’de de hayata geçirildi.
Daha önce bu projeye dikkat çekmiştik.

BATMAN MİLLET BAHÇESİ NASIL OLACAK?
Büyük şehirlerde olduğu gibi Batman’ın ‘Millet Bahçesi’nde de kütüphane, müze, spor kulübü, danışma, çok amaçlı salonlar ve Batman’ın sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek yapılar da olmalıdır.
Millet Bahçesi ise bölgenin güzelliklerini simgeleyen muhtelif çiçeklerle bezenmiş, huzurun adresi, nadide bir köşe olmalı…
16 Mayıs şehir stadının halka açılması tek kelimeyle bu şehre değer katacak bir proje olacaktır.
Batman’ın nefes alabileceği ‘Millet Bahçesi’ projesi de bir an önce hayata geçirilmeli.
O yeşil alanın ‘Millet bahçesi’ olarak düzenlenmesinden Batmanlılar memnun.
Aylardır o alanın beton yığınına dönüşmemesine yönelik önerimize sıcak bakan herkese teşekkürler. Bir an önce eski stadın ‘Millet bahçesi’ projesinin çalışmalarına da başlanılmalı… Batman 16 Mayıs şehir stadı için ‘Millet bahçesi’ kararını verenlere de bu projenin hayata geçmesinde emeğe geçenlere teşekkürler... Artık o alan halkın malı…