Bu kentin önemli bazı sorunları ne yazık ki çözüm bekliyor. Ancak sorunların çözümü için güç birliğine, kurumların dayanışmasına ihtiyaç vardır.

İluh Deresi gibi, besicilik sorunu da bu kentin çözüm bekleyen problemlerinden birisidir.

Ankara’nın desteği ve yerel yönetimin gayretleri ile bu sorunların çömü kavuşturulması, kentimize nefes aldırılması gerekiyor.

Yıllardır gündeme taşıdığımız sorunlardan birisi de Besiciler sorunudur. Belediye’nin yığınla borcu, İller Bankası’nın bu borçlara karşı uyguladığı kesintilerle ilgili bilgi paylaşımı geçtiğimiz günlerde de yapıldı.

Borçlar ne olursa olsun, mecburen bu kentin sorunlarının çözümünü Belediyeden talep edeceğiz.

Belediye bir yol haritası çıkarıp, Besiciler için adımlar atacak, biz de kendilerine destek vereceğiz.

Kayyum döneminde besiciler için bir karar alınmış, şehir merkezinde özellikle belli semtlerde besicilik yasaklanmıştı. Ancak o karar pratik bulmamıştı.

**

**

Mevcut Belediye yönetiminin besicilik sorununa bakış açısını henüz bilmiyoruz. O nedenle genel bakışımı da ifade eden bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Evet, Batman’ın en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz kent merkezinde sürdürülen besicilik sorunudur. Kent merkezinde, 8 katlı apartmanların yanı başındaki tek katlı priketkondularda yapılan hayvan besiciliğinden artık gına geldi…

Bir önemli soruna daha dikkat çekerken yıllar önce yaptığım uyarıların günümüzde de geçerli olduğunu görmek beni üzüyor. Yazılarımdan bir derleme ile bu soruna neşter vurmak istiyorum.

Bu kentin çözüm bekleyen sorunlarının gündemde olmaması, seçilmişlerimizin ve atanmışlarımızın sanki çözüm bekleyen önemli sorunlarımız yokmuş gibi davranmaları doğru olamaz…

Herkes çok iyi bilsin ki bu kentin en önemli sorunlarından birisi merkezde yapılan ‘besicilik’ ve bundan kaynaklı problemlerdir.

Hayvan besiciliğinden kaynaklanan sorunlar kentimizin yarınlarını tehdit ederken, hiç kimsenin bu mesele hakkında konuşmamasını doğru bir tavır olarak değerlendirmiyorum.

Bu kentin temel sorunları için, ‘sorumlu gazetecilik, sorunların takibini gerektirir. Bu önemli sorunu gündemde tutmayı görev biliyorum.

**

**

Kentimiz yeni yöneticilerle tanıştı. Şu anda görevde olan seçilmiş ve atanmış üst düzey il yöneticilerimizden hiçbirisinin besicilik sorunumuz hakkında bilgi sahibi olmadıklarına inanıyorum.

Kendilerine bu konuda brifing verilmiş mi öğrenemedim.

Bir brifing almış olabilirler ama bu onların besicilik hakkında tam bilgi sahibi olduklarının delili olamaz diye düşünüyorum.

Evet, Batman’ımızda besicilik sorunu var. Ancak Batman kent merkezindeki besicilik sorununun çözümsüz kalmaması gerektiğine inanıyorum.

Valilik ve Belediye, sivil toplum örgütleri ile besicilerin önerilerini dikkate alarak bu sorunun çözümü için mutlaka yeni projeler hazırlaması, bu kentin yarınları için gereklidir düşüncesindeyim.

Daha önce ifade ettiğim gibi, vatandaşlar yaşanan çevre sorunlarından dolayı besicilikten oldukça rahatsızdırlar. Bu gerçeğe her vesile ile tanık oluyoruz.

Batman Valiliği, Belediye, sivil toplum örgütlerinin bu konuda bir çözüm geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum. Batman’ın yarınları için bunu elzem olarak görüyorum.

ÖNERİLERİMİ YİNELİYORUM…

Bence en iyi çözüm yolu, geri ödemesi olmayan iyi bir teşvik çıkartıp, kendilerine şehir dışında çok uzak yerlerde besicilik yapma imkanı sağlayarak, kentte hayvancılığı kesinlikle yasaklama cihetine gitmektir…

Önce kent merkezinde besicilik yapanların envanteri çıkarılmalıdır. Kaç aile bu yolla geçimini sağlıyor, durum tespiti yapılmalıdır. Ondan sonra kendilerine teşvik verilerek hayvancılık tamamen yasaklanma cihetine gidilmelidir. Yoksa Toplu Konut İdaresi’nin yapacağı paralı konutlarla bu sorun çözümlenemez…

Bu önerim tartışılabilir. Ancak herkesin önerisine açık olalım. Ancak öneri sunanlar ne yazık ki yok denecek kadar az. Bu yazımla hiç olmazsa kabul görür görmez ayrı husus, öneri sunuyorum.

Hem görüştüğüm bazı besici ailelerin böyle düşüncelere sahip olduklarından yola çıkarak bu öneriyi dile getiriyorum. Başka çözüm yollarını bilenler lütfen buyursun önerilerini açıklasınlar.

Aşiretleri farklı olan besici ailelerini aynı yerde bir araya getirmek mantıklı bir çözüm olamaz. Onlardan günümüz toplu konutları gibi para tahsil ederek gerçekten çözüm geliştiremeyiz.

Besiciler adına yapılan toplu konutların çözüm olabileceğini düşünenler varsa, buyursun şu Kuyubaşı köyü yakınlarındaki konutların durumunu araştırsınlar.Halkın arasındayım. Bazı gerçekleri rahatlıkla sıradan bir vatandaştan öğrenebiliyorsunuz..

Her gelen yöneticiye, il mülki amirine bu sıkıntılarımızı anlatıp duruyoruz. Yeni Valimize ve yeni eş başkanlarımıza da bu sıkıntılarımızı hatırlatmayı, çözümü için destek istemeyi görev biliyorum.

Eğer daha güzel, temiz, çağdaş bir kent istiyorsak, bunun yolunun besiciler sorununun çözümünden geçtiğini açıkça ifade edeyim. Besiciler sorununu çözmek demek, bu kentin geleceğinin parlak olması demektir