Bu kentin önemli sorunları çözüm bekliyor. Normalde çözüm için en büyük beklentimiz seçilmiş ve Parlamentoda bizi temsil eden milletvekillerimizden olmalıydı değil mi?

Ne yazık ki kentin sorunları için beklentilere cevap olamıyorlar.

Gündeme taşınan yığınla soruna ses vermiyorlar…

Bu kentin iktidar ve muhalefette 5 Milletvekili bulunuyor.

Ziver Özdemir

Ayşe Acar Başaran

Feleknas Uca

Mehmet Rüştü Tiryaki

Necdet İpekyüz

Yerel Basınımızın gündeme taşıdığı sorunlarla ne kadar ilgililer? Örnek vermem gerekirse İluh Deresi’ni kendilerine hatırlatayım.

1 Kasım 2019 günü İluh Deresi felekatinin yıldönümüydü. Bütün yerel basınımız ve sosyal medyada İluh Deresi gündem oldu değil mi?

Hiçbir Milletvekilimiz alana inip, İluh Deresi’nin başına gidip basın mensuplarıyla, STK temsilcileriyle istişarede bulundu mu? Bunu duydunuz mu?

Ben duymadım, görmedim. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, ‘yeni bir sel felaketi mi bekleniyor?’ diye basına önemli bir açıklama yaptı. Milletvekillerimizin duyarsızlığı doğru değildir. Onları duyarlı olmaya davet ediyorum.

**

**

ÇEVRECİLERİN MESAJI HABER OLMUYORSA!..

Evet, bu kentin İluh Deresi gibi devasa bir sorunu var. Felaketin yıldönümünde kentte duyarlılık çağrısı yapan tek sivil toplum örgütü Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olmuştu.

Çevrecilerin yazılı mesajı pek çok meslektaşıma ulaşmıştı. Buna rağmen çoğu meslektaşım bu açıklamaya sayfalarında yer vermediler. Bazıları ise küçük bir haber olarak yer verdi.

Çevrecilerin mesajı haber olmuyorsa üzülmemek elde değil. Bir çıkar ve menfaat beklentileri asla söz konusu olmayan Çevrecilerimiz gerçeği malumunuzdur. Onlar gönüllü olarak yıllardır bu kentin bütün sorunlarıyla uğraşıyorlar, çocuklarını ihmal ederek her gün alanlarda risk ve tehditlere rağmen çevre mücadelesi veriyorlar.

Sel felaketinin yıldönümü nedeniyle yayımladıkları mesajı köşeme taşıyarak açık desteğimi sunmak istiyorum. Yazımı o açıklamaları ile bitiriyorum:

“İluh Deresinde yeni felaket mi bekleniyor?..

Bundan 13 yıl önce 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece Batman kent merkezi, tarihinin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalmış, 12 mahallemiz çamurlu sel sularına teslim olmuştu. Gün ağardığında sel sularının balçıklı-çamurlu suları ile dolan yüzlerce ev ve o gece yitirdiğimiz 11 insanımız, felaketin boyutlarını gözler önüne sermişti. Yaklaşık yüz bin insanımız büyük maddi zararlarla karşılaşmıştı.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman’da mevcut ve ileride doğabilecek, yaşanması muhtemel çevre, doğa sorunlarının önünün alınması ve çözümünün sağlanması, daha yaşanabilir bir dünya mücadelesi için kurulmuş, hiçbir politik-siyasal amacı bulunmayan, hiçbir yere bağımlı olmayan, bağımsız bir sivil toplum örgütü ve gönüllüler hareketidir.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak diyoruz ki; kalıcı çözüm dağlarımızın ormanlara kavuşturulmasından, ciddi bir ağaçlandırma çalışması başlatılmasından ve geçmişte imara açılmış dere yataklarının kesin ve kalıcı ıslahından geçer.

Dernek olarak felaketten sonra her zaman yaptığımız açıklamalarda, dağlarımızın ormansızlaştırılması ve dere yataklarının imara açılmasından kaynaklı olarak yaşanan sel felaketine dikkat çekip duruyor ve kalıcı tedbir istiyoruz. Bu talebimizi tüm belediye yönetimlerine götürmüşüz. Kentin ortasından geçen ve belki kırk yıldır bütün seçimlerde siyasetçilerimize istismar malzemesi olan İluh Deresi’nin ıslahı için kalıcı tedbirlerin alınması amacıyla sürekli demokratik tepki ve eylemlerle kamuoyu oluşturmaya çalıştığımız hususu Batman halkının malumudur.

Batman’ımız için büyük bir utanç olarak değerlendirdiğimiz, lağım suları ve çöplükleriyle hep gündemimizde olmuş, deredeki petrol kirliliğini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış bir sivil toplum örgütü olarak üzerimize düşen görevi her zaman sorumluluk bilinciyle yerine getirmeye çalışmışız. İluh Deresi sorununu geçmişte Batman Kent Konseyi gündemine taşıyarak, belediyenin ‘İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hazırlanmasında ve dönemin Maliye Bakanı Milletvekilimiz Sayın Mehmet Şimşek’e arz edilmesine büyük katkımız olmuştur. Daha sonra Başbakanlığa sunulan söz konusu projenin hala hayata geçirilmemesini kentimiz adına büyük talihsizlik ve bu kentin sahipsizliği olarak değerlendiriyoruz.

Sel felaketinin üzerinden 13 yıl geçti, geçmiş hiçbir yönetim bazen temizlik dışında sorun için etkili bir çalışma yapmadı.

İluh Deresi’nde yeni bir sel felaketi mi bekliyoruz? Bu sorunun çözümü için güç birliğine ihtiyacımız vardır. Böylesi büyük projeler için İstanbul, Eskişehir, Gaziantep vs başka kentlerde olduğu gibi Ankara’nın, yani merkezi hükümetin desteğine ihtiyacımız bulunmaktadır.

Sel felaketinin yıldönümü vesilesiyle bir kere daha İluh Deresi utancından el birliğiyle kurtulmamız için Batman kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz. İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçirilmesi, bu derenin kalıcı olarak tehlike olmaktan çıkarılması için başta belediye yönetimini, kentimizi parlamentoda temsil eden Milletvekillerimizi, Sayın Valimizi, siyasi partilerimiz, demokratik kitle ve sivil toplum kuruluş temsilcilerimizi, değerli basınımızı ve kamuoyunu saygı ile sorumluluğa davet ediyoruz. Bu utanca son verilmesini istiyoruz. Bu vesile ile 31 Ekim 2006 gecesi sel felaketinde hayatını kaybetmiş insanlarımızı bir kere daha rahmetle anıyor, yeni felaketlerin yaşanmamasını diliyoruz.”