"Uzun yıllar önce Sason-Kozluk karayolunu kısaltacak önerilerde bulunmuştum. Batman’ın Sason ilçesi ile Kozluk ilçesini birbirine bağlayan Malabadi karayolu yerine Gümüşörgü-Kelhasan eski yolunu önermiştim.

2009 yılından itibaren o yol problemine dikkat çekmiş ve kentimizin ekonomisine katkı sunacak önerilerimde ısrar etmiştim.

Dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri H. Yusuf Karatoprak, Yol-İş Şube Müdürü M.Sait Öner’i alana gönderecekti.

O zaman diliminde Batman Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden dönemin Maliye Bakanı(bugün Başbakan Yardımcısı) Mehmet Şimşek’e de durumu arz etmiştim. Cemiyette kendisini bilgilendirmiştim.

Sayın Şimşek’in destek vermesiyle 2012 yılı Temmuz ayında Sason-Kozluk karayolunu yaklaşık 40 kilometre kısaltan Gümüşörgü-Sinemerg yol yapım çalışmalarına başlanacaktı. Toplamda 5 kilometrelik yolun genişletilmesiyle birlikte araçlar yeni kısa yoldan geçmeye başlayacaklardı.

Aradan dört yıl geçti. Söz konusu yol yaz aylarında hizmet veriyor. Ancak yağışlı dönemlerde bu yol hizmet veremiyor…

Çünkü bu beş kilometrelik yol bir türlü asfaltlanmıyor…

Sason yeni karayolunun hizmete girmesi ardından bazı köylerimizin ulaşımını sağlayan eski yol işlevini kaybetmişti. Araçlar eski yoldan geçmediği için sayısız köyümüz perişan olmuşlardı.

İşte o dönemde bu gerçeğe dikkat çekerek değerlendirmelerde bulunmuş ve çözüm önerileri sunmuştum. Bir derleme sunarak sizleri bilgilendirmek istiyorum:

KÖYLERE ULAŞIM HİZMETİ…

‘Benim dikkat çekmek istediğim konu, eski Sason karayoludur. Yeni yol hizmete girdiğinden, eski yol pek kullanılmamaktadır. Dolayısıyla çok sayıda köyümüz şimdiden mahrumiyeti yaşamaktadır.

Sason ilçemize bağlı Erdemli (Şexa), Tekevler (Gundenu), Kelhasan (Kelhesna), Sinemerg(Neşkirya), Binoni (Binoniye), Yukarı Karameşe (Sebane) ve Aşağı Karameşe (Tira) köyleri yeni yolun mağduru olmuşlardır.

Dinlediğim çok sayıda köylü, yetkililerin duyarlılığını talep ediyordu. Eski karayolunun da işlevini koruması için önerileri vardı. Bu önerilerini yetkililerin bilgilerine sunmak istiyorum.

Sason-Kozluk arasındaki karayolunun açık tutulması halinde şu an yaşanan çok büyük bir milli gelir kaybının son bulacağını belirten vatandaşlara hak veriyorum. Şu anda Sason’dan Kozluk’a gitmek isteyen vatandaşlar, fazladan 50 kilometre yol kat etmektedirler. Sason’dan Malabadi’ye, oradan da Kozluk’a gidiyorlar. Halbuki Erdemli-Tekevler-Kelhasan-Sinemerg-Gümüşörgü karayoluna işlerlik kazandırılırsa, Sason-Kozluk yolu 50 kilometre kısalacaktır…

Bütün sorun Sinemerg-Gümüşörgü köyleri arasındaki yoldan kaynaklanıyor. Biri iki dozer ve loder gibi hizmet araçları ile bahse konu köy yolu genişletilip hizmete açılabilir. Şu anda da bazı araçlar o yoldan geçebiliyor. Sadece biraz daha ilgi göstermek yeterli olacaktır.

Kozluk-Gümüşörgü arası zaten asfalt yol hizmettedir. Gümüşörgü karakolu önüne kadar götürülen asfalt hizmetinin, Gümüşörgü köyünden geçirilerek Sinemerg’e ulaştırılmasında çok büyük yarar vardır. Bu asfalt yol ile iki ilçemiz birbirine bağlanacaktır. Bu hizmetin bir an önce verilmesi için gerekli duyarlılığın gösterilmesini diliyorum.

Batman’ın Sason ilçesi yeni karayolu hizmete girdiğinden beri, ilçeye bağlı pek çok köyde adeta yas havası egemen. Çünkü Sason ilçe yolu güzergahı değiştiğinden köylüler büyük sıkıntı yaşıyorlar.

Sason’a bağlı Erdemli (Şexa), Tekevler (Gundenu), Kelhasan (Kelhesna), Sinemerg(Neşkirya), Binoni (Binoniye), Yukarı Karameşe (Sebane) ve Aşağı Karameşe (Tira) köylülerinin yeni güzergahın hizmete girmesi nedeniyle çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. İlçeden karşıladıkları ihtiyaçları, örneğin bir torba un veya bir teneke yağ için özel araç tutmak zorunda olan köylülerimizin feryatlarına kulak verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Köylerde yaşam süren insanlarımız ekip biçiyor, ülke ekonomisine katkı sunuyor. Kentlerde yaşayan bizler onların ürettikleriyle geçiniyoruz. Buğdayımız, unumuz, bulgurumuz, etimiz, sütümüz, peynirimiz, yünümüz, pamuğumuz, aklınıza ne gelirse üreticisi köylülerimizdir.

Ne yazık ki köylülerimizi düşünen yok. Onların sıkıntılarını yerinde gözlemleyip, çözüm üretmemiz gerekirken, kendi hallerine bırakmışız. Yeri geldiğinde ‘köylü milletin efendisidir’ diyoruz. Özellikle politikacılar yeri geldiğinde köylüleri öve öve bitiremiyorlar. Seçim öncesinde onlara cenneti vaat ediyorlar, sonrasında ise unutuyorlar…

En fazla 5 kilometrelik yol hizmetinin verilmesiyle Sason-Kozluk arasındaki ulaşım rahatlamış olacak ve bahsettiğim köyler nefes alacaktır. Bu hizmet verildiği takdirde Gümüşörgü’den Kozluk’a kadar arada ne kadar köy varsa, onlara da canlılık getirilecektir. Her iki ilçemiz arasında sürekli araç geçişleri olacak, köylülerin ürettiği değerler(süt, yumurta, yoğurt, peynir, doğadan sağlayacakları her türlü bitki ve pancarlar vs) pazarlama olanağı bulacaktır. Bu yol iki ilçemizin gelişimine ve ekonomisine katkı sunacaktır. Ama en büyük katkıyı köylülerimiz bulacaktır.’

Bu önerilerimi birkaç kez daha dile getirmiştim. Dediğim gibi 2012 yılı Temmuz ayında Gümüşörgü-Sinemerg arasındaki beş kilometrelik yol yanılmıyorsam 8 metre genişletildi ve hizmete açıldı. Kozluk tarafından Gümüşörgü’ye kadarki yol asfaltlandı. Sason’dan Sinemerg’e kadarki yol da güzel bir asfaltla kaplandı. Ancak aradan dört yıl geçmesine karşın Sinemerg-Gümüşörgü arasındaki yaklaşık beş kilometrelik şose yol bir türlü asfaltlanmıyor. İl Özel İdare Genel Sekreterliğinin kentimiz kırsalında yaptığı hizmetleri her zaman takdir etmişimdir. İl Özel İdare Genel Sekreterimiz Sayın Abdulkadir Özer’in dönemindeki hizmetler de her zaman takdir görmüş ve yerel basınımızda, gazetemizde yer almıştır. Ayrıca belirteyim; Genel Sekreterimiz Özer ile alanı dolaşmıştık.

Yıllar yılları kovalıyor, Batman-Kozluk karayolunu 40 KM kısaltacak 5 kilometrelik asfalt hizmetinin hala verilmiyor olmasına bir anlam veremiyorum.

Sason’un, Kozluk’un, Gercüş’ün, Hasankeyf’in en ücra dağ köylerine beton asfalt hizmeti götüren bir kurum, neden şu 5 kilometrelik yolu asfaltlamıyor? Batman ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunacak bir hizmet neden esirgeniyor?

İl Genel Meclisi neden bu sorunla ilgili değil?

Sason/Kozluk arasındaki bütün dağ köylerinin her türlü ekonomik değerlerinin pazarlanması ve araçların 40 KM’lik masraftan kurtarılması kent ekonomisini şaha kaldırır.

Sözünü ettiğim beş kilometrelik yol genişletilip şose olarak hizmete açıldığında Sayın Mehmet Şimşek’in olumlu demeci basında yer almıştı. Sason-Kozluk arasını 40 KM kısaltacak yoldan gururla söz etmişti.

Yol medeniyettir diyoruz. Bu yol hizmetinin verilmesi için yapılacak tek şey 5 kilometrelik yolun gözden geçirilip kaliteli bir asfalta kavuşturulmasıdır. Bu yapıldığında çok sayıda köy bayram yapacaktır.

Önceki Valimiz Sayın Azmi Çelik’e de son görüşmemizde bilgi vermiş, ilgileneceklerini söylemişti.

Yeni Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in köy ve vatandaş sorunlarıyla oldukça ilgili olduğunu gözlemliyorum. Sayın Valimizden bu konuda beklentiler var. Bu hizmete vesile olursa, ömür boyu köylülerimizin hayır dualarını alacaktır. İlgililerden bir brifing istemesi halinde söylediklerimin doğruluğunu görecektir. Müjdeli bir haber umuduyla."

NOT: Yukarıdaki yazım daha önce yayımlandı. Aradan geçen zaman sürecinde görev yapan bütün Valilerimizin takdirlerine sunuldu. Kent ekonomisi ve köylülerimiz yararına olan görüşlerim değişmedi. Bahse konu köylülerimizin sorunları devam ediyor ve resmen üvey evlat muamelesi görüyorlar. Yazdıklarımda hilafı hakikat yani yalan yoktur. Her kesimin takdirini kazanan ve güzel çalışmalar ve düşünceleriyle dikkat çeken yeni Valimiz Sayın Ekrem Canalp Bey in bilgisine sunuyorum. Bölgemizin en tehlikeli coğrafyasına yol hizmeti götürülürken, ülke ve kent ekonomisine büyük katkı sağlayacak beş kilometrelik yol neden asfaltlanmaz? Bunu takdirlerine sunuyorum. İnşallah bu olması gereken ve gecikmiş hizmet için gerekeni yapar ve köylülerimizin hayır dualarını kazanır