*Bazı kareler aradan yıllar geçse de unutulmuyor. Yıllar öncesinin bazı kareler ‘iz’ bıraktırıyor. İşte o hoşgörü ortamından farklı kareler... Bayram arifelerinde Batman’a konuk olan Bakanlara kurban kesilirdi. Protokole mensup tüm yöneticiler, o törenlerde olurdu…

* Usta belgeselci Coşkun Aral ve Nebil Özgentürk, Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf'i tanıtan duayen gazetecilerdi. Üstatlar, Hasankeyf’i Batman'ın eski Valisi Efkan Ala'nın daveti üzerine keşfetmişlerdi. Aral ve Özgentürk, Hasankeyf'in tanıtımında önemli rol almışlardı...

KURBANLI KARŞILAMA…
1998-2000 Yılları arasında Batman’ın Valisi Temel Koçaklar’dı. Marmaris Kaymakamlığından atandığı Batman'a kısa sürede ısınan Koçaklar, hemen her etkinlikte yer alırdı. Batman Petrolspor’un, Süper Lig finallerine çıkmasından tutun da tarihi Hasankeyf’in tanıtılmasında, Sosyal Hizmetler İl Teşkilatının bazı binalara sahip olmasında emeği olan Koçaklar, dönemin politikacılarıyla mesafeli olurdu. Yıl 1999… Bir Bayram arifesinde Batman'a gelen bir heyeti Vali Koçaklar, Batman eski Milletvekili Ataullah Hamidi ve ANAP eski il teşkilatının da aralarında bulunduğu kalabalık bir heyetle havalimanı eski girişinde karşıladığı bu karede objektiflerimize böyle yansımıştı.

BİR ZAMAN İLUHLULAR DERNEĞİ
Batman’ın çekirdeğini oluşturan İluhlular Derneği Kurucu Başkanlığını uzun yıllar işadamı Selahattin Arı yapmıştı. Belediye Sarayı arkasındaki iş merkezinde 20 yıl önce dernek binasını açan İluhlular bir çatı altında toplanmıştı. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, Belediye Başkanı ise Mahmut Tileği idi. DDY rayları bitişiğindeki o yeni iş merkezinin zemin katında modern ofis açan İluhlular Dernek yöneticilerini kutlayan Vali Koçaklar, anlamlı mesaj vermişti: “Bu şehrin çekirdeğini oluşturan İluh’tur. Bu derneği önemsiyorum, çünkü Batmanlılık bilincinin gelişmesinde bu dernek de üzerine düşeni yapacaktır. Batman şehri olmadan ‘İluh’ vardı. İluhlular başta olmak üzere tüm Batmanlıların, ‘Batmanlılık’ bilinciyle hareket etmeli...” İluhlular Derneği büyük umutlarla açılmıştı. Başkanlığı uzun bir süre yapan Arı, görevi bıraktıktan sonra o renkli STK'lardan biri de kaderine terk edilerek, kapısına kilit vurulmuştu.

KARŞILADIĞI BAKAN'IN CENAZE TÖRENİNE KATILDI
Geçen hafta yaşama veda eden eski ilk kadın Bakan Işılay Saygın'ı 1999 yılında başında ağırlayan Batman Valisi Temel Koçaklar'dı. Bir Ramazan ayında Batman'a çıkarma yapan Işılay Saygın, 75. Toplum Merkezi ile Kozluk ilçesinde toplu nikah törenine katılmıştı. İki gün süreyle kaldığı Batman'da, Vali Temel Koçaklar ile dönemin Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, Bakan Saygın'ı ağırlamıştı. Bakan Saygın,Batman'da gördüğü ilgiden hayli memnun ayrılmıştı.

Geçen hafta Bakan Saygın'ın İzmir’deki cenaze törenine katılan Koçaklar, telefonun ucunda üzüntülerine dile getiriyordu: "Tam 20 yıl önce Bakan hanımı Batman'da ağırlamıştık. Saygın bir Bakanımızdı. Batman’a gelişinde öyle güzel mesajlar vermişti ki; onu unutmak imkansız. Bölgenin sıcak ili Batman'dan iyi izlenimlerle ayrılmıştı. O’nu İzmir'de toprağa vermenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Dün de Mevlid-i Şerif yemeğine katıldık.”

Hayat böyle bir şey… Bir varsınız, bir yoksunuz…

ONLAR HASANKEYF'İ TANITTILAR…
Belgeselci Coşkun Aral ile Nebil Özgentürk'ü tanımayan yoktur.
Onlar belgeselciliğin duayenleri…
2003 Yılında Batman'ın Valisi ‘turizmci’ kökenli eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’ydı.

İlk Valiliğini Batman’da yapan Ala, tarihi ilçe Hasankeyf'i, Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede tanıtmıştı.

Batman'a dönemin ünlü yazarlarını davet eden Ala, usta televizyoncu merhum Mehmet Ali Birand'ın da konuğu oluyordu arada bir. Yolgeçen Hanı Mağarası, Helenistik döneme ait mağaraları ve Dicle nehrinin ünlü ‘Şabot’ balığını o dönemlerde CNN Türk başta olmak üzere birçok TV kanalında tanıtan Ala, antik kentte binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlamıştı.

Bölgedeki turizm güzergahına Batman'ın tarihi ilçesini ekleyen Ala'nın daveti üzerine dönemin ünlü belgeselcileri Coşkun Aral ve Nebil Özgentürk, profesyonel belgesel çalışmalarıyla dikkatleri Hasankeyf üzerine çekmişti.

Biz de o eski iki usta gazeteciye eşlik etmiştik. Batman’a yıllar önce gelen belgeselci Aral ve Özgentürk, bölgenin Kapadokya’sı olan Hasankeyf'in tanıtımında emeği geçen usta televizyonculardı. Onlar kimsenin Hasankeyf'i ağızlarına almadığı dönemlerde ‘örnek belgesel’ çalışmalarıyla antik kenti tanıtmışlardı.

İşte yıllar öncesinde iki belgeselci Aral ve Özgentürk’le bir hatıra karemiz arşivimizde karşımıza çıktı.

Kısacası; şehirde iz bırakan öyle kareler var ki; yıllar öncesine dönüp bakıldığında o insanları hatırlamak, takdir etmemek elde değil.

Kalın sağlıcakla…