Dünden devam

Ağır hayat pahalılığı ve ailelerin çok fazla altın gibi takılar, sıfır eşyalı ayrı daireler istemeleri yüzünden evlenemeyen gençlerin sayısı ülke genelinde katlanarak artıyor. Bunun çok vahim olumsuz sonuçları üzerine onlarca makale yazılabilir…

Dünkü yazımda dini boyutuna da işaret ettim, Nur Suresi 32. Ayet ile ilgili Diyanetin yorumuna da yer verdim.

Bunalımda olan o kadar çok genç vardır ki aileler, sanki hayat çok kolaymış gibi altın takılar, ziynet eşyaları, tam teşekküllü yatak odaları dışında müstakil daire istemeye devam ediyorlar…
Hele evlilik için şart koşulan yeni eşyalı daireler gençlerin psikolojisini sarsmaktadır. Herkesin ev alma imkanı olmadığı gibi, yüksek kiralar en önemli sıkıntıdır.

Evlenmeden önce erkek tarafından altın olarak 6, 8 ve 10 adet bilezikten başlayıp, 1,5 metre zincir, bilmem kaç adet yüzük ve küpeye kadar takı isteyen kız tarafları nedeniyle gençler evlenememektedirler. O zaman da aile içi huzursuzluklar, bunalımlar artarak devam edecektir.

Bunun aksini ileri süren varsa gelsin kenar mahalleleri dolaşıp, yaşları ilerlemiş nice genç kız ve erkeklerin hala neden evlenemediklerini soralım…

**

**

YÜKSEK MASRAFLARA HAYIR…
Evet, çok önemli bir meseleden söz ediyorum.

Toplumun duyarlı, vicdanlı, akıllı insanlarının bu yazıma ses vermelerini istiyorum…

Yoksulluktan evlenemeyen gençler gerçeğini düşünüp, düğünler için ‘yüksek masraflara hayır’ kampanyasına öncülük etmek istiyorum…

Kampanyamın adı ‘Yüksek Masraflara Hayır’ şeklindedir. Herkes başka bir başlıkla destek verebilir.

Sayın Milletvekillerimiz, Valimiz, İl Müftümüz, cami imamlarımız, müderrislerimiz, siyasi partilerimizin il Başkanları, kanaat önderlerimiz, basınımız, meslektaşlarımız başta olmak üzere herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum.

Herkes karınca kararınca ‘Yüksek Masraflara Hayır’ kampanyama atıf yaparak bir şeyler söyleyebilir.

Valimiz, vekillerimiz, seçilmişlerimiz birer açıklama yapabilir, cami imamlarımız bir hutbe veya vaazlarında evlenemeyen gençler için birkaç güzel sözle kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmaya katkı sunabilirler…

Meslektaşlarım bu konuda bir yazı yazabilir, hatalıysam eleştirebilir, doğru buluyorlarsa gençler için birkaç güzel söz söyleyebilirler. Onlardan beklentim olacaktır.

**

**

Burada yapıcı, aslında yol gösterici eleştiriler yapacağım. Bu eleştirilere hangi cevaplar verilebilir diye de sorular soracağım…
Ülkenin pek çok meselesine kafa yoran hükümet yetkilileri, bu kadar önemli bir mesele için ne gibi çalışmalar yapmışlar diye sormak istersem, bana/bize hangi çalışmalarını gösterecekler? Evet, ülkeyi idare edenler ulaşımda önemli çalışmalar yapmış, otobanları hizmete sokmuşlar. Ülkenin her coğrafyasında bölünmüş yollarla trafik kazalarındaki ölüm oranını hayli düşürmüşler, halkı rahata kavuşturmuşlar. Eskiden şehirlerarası yollarda çile çeken insanlardık. Şimdi otobanlarda seyahat ediyor, uçaklarla ucuz ulaşımın keyfini yaşıyoruz.
Evet, sağlıkta önemli mesafeler kat eden bir hükümet gerçekliği var. Sayısız yeni hastaneler inşa edilip, hizmete sokuluyor. Eğitimdeki hamleleri göz ardı edemem. Yıllar önce bu köşede bir eğitim yuvasının yıllarca süren inşaat eleştirilerini yapıyordum. Şimdilerde sayısız eğitim yuvası mükemmel bir şekilde bütün alt ve üst yapısıyla, laboratuarı, konferans salonları, müştemilatıyla kısa zamanda hizmete sokuluyor. Bunun gibi nice hizmetleri sıralayabilirim.
CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR…

Ancak hükümetin doğrudan evlenemeyen gençlere yönelik çalışmalarını göremiyorum. Yüz binlerce ailenin huzurunu bozan, milyonlarca evlenemeyen gençler için çareler üretmek ülkeyi idare edenlerin görevidir. Ülke genelinde en az üç çocuk kampanyalarını yürüten siyasi iktidarın, maddi imkansızlıklardan dolayı evlenemeyen gençler için de özel çalışmalarının olması gerektiğine inanıyorum.
Sık sık çalıştaylar düzenleyerek toplumu, aileleri bilinçlendirmeleri gerekiyor…
Adil bir gelir dağılımı için atılması gereken adımlar hızlıca atılmalı, varlıklı zengin insanlarımızın duyarlılığı istenmelidir. Sürekli çalıştaylar, paneller, sempozyumlar düzenleyerek, anne ve babalar, genç kızlar bilinçlendirilmeli, toplumu dejenere eden, gençlerin psikolojisini bozan bazı kötü örf, adet ve gelenekler üzerinde durulmalıdır.
Evlenemeyen, mutlu olamayan milyonlarca gencin toplumsal ve sosyal barış boyutlarının ve en önemlisi veballerinin olduğunu unutmamalıyız. Gençlerimiz için tavsiyelere yer kalmadı, onları en azından daha çok çalışmaya, zorluklar karşısında sabırlı olmaya davet ediyorum. Yanlışım varsa eleştirilere açığım, vesselam.