*Batman'a 16 kilometre uzaklıktaki Beşiri ilçesinde bir dönemler iz bırakan politikacılar vardı. Reşkotanlıların ağırlıklı olduğu bu ilçede, Belediye Başkanı merhum Ahmet Karabulut, kent merkezi nüfusunun dört binlerde olduğu dönemlerde o küçük yerleşim biriminin alt yapı sorunlarını çözmüştü. Eskiden o ilçede paylaşım bir kent kültürü vardı.

*Reşkotan aşiretinin önemli simalarından ve Kanaat önderi merhum Karabulut, o eski günleri anlatırdı: "Biz, aşiretin temsilcisiyiz ama aşiret lideri paylaşımcı olur. Temsil ettiği kitlesinin sorunlarını çözer, her şeye pes etmez. O halkın arasında olur, sorun çözer. Bir vatandaş gibi de herkesi dinler…"

REŞKOTANLILARIN LİDERİYDİ

Batman’la neredeyse birleşen Beşiri ilçe nüfusu 9000’e dayandı.

Eskiden ‘Kobin’ olarak bilinen Beşiri'nin. 1980'li yıllarda nüfusu 4000’di.

O küçük ilçede farklı bir kültür yapısı vardı. Eskiden o küçük ilçede paylaşım kent kültürü hakimdi.

İlçe küçüktü ama Siirt'in sanatkarları oraya yerleşmişti. Ezidiler ve diğer zengin bir topluluk, Reşkotan bölgesindeki o kentte yaşamlarını sürdürmüştü. Göçebe bir toplum, yerleştiği yere renk katar.

Reşkotan aşiretinin liderliğini uzun yıllar merhum Ahmet Karabulut yapmıştı.

Saygın bir kanaat önderiydi.

O dönemler tanımadığı politikacı yoktu. Dönemin Cumhurbaşkanları ve Başbakanlarını Ankara'ya gittiğinde ziyaret eder, bölgesinin sorunları anlatırdı… 2002'te Ankara'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden Ahmet Karabulut'un yerinde şimdi de büyük oğlu Sait Karabulut var.

O da babasının izinde.

1990 öncesinde de sonrasında Beşiri'nin sorunlarının çözümünde merhum Ahmet Karabulut’un imzası vardı. İlçesinin sorunlarını her platformda dile getiren Karabulut, 1999 seçimlerinde de CHP'den seçilen Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu'na aşiretiyle birlikte destek vermişti…

NEREDEN NEREYE…

1980'li Yılların ortalarında Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Karabulut,  90'ların ortalarına kadar bu görevi sürdürdü. İlçede üç dönem Başkanlık yaptı, iki dönem üst üste de kazanan tek isim Karabulut’tu. O küçük ilçenin altyapı sorunları diz boyuydu. Karabulut, ilçesinin toz-toprak, çamurlu yollarını betonla kaplamıştı.

O bir işçi gibiydi merhum Karabulut. O dönemlerde zor koşullarda caddelere dökülen beton işinde çalışan işçilerin yanına gider, bazen küreği eline alır, bir personel gibi çalışırdı.

Beşiri'nin nüfusu küçüktü fakat o şirin ilçenin esnafları ve ilçe sakinlerinin taleplerini yerine getiren bir Belediye Başkanı vardı. Dönemin Siirt Valisi olan eski Kültür-Turizm Bakanı Atilla Koç'tan yatırım ağırlıklı projelerin hayata geçirilmesini istiyordu merhum Karabulut.

Beşiri’nin de o fiziki yapısı değişti. O tek katlı kerpiç yapıların çoğu betona dönüştü. İlçenin yakın mesafesine Villa konutlar yapıldı. Batman ile Beşiri'yi birleştiren mesire alanı da hayat buldu…

Yakın bir sürede Beşiri'nin, Batman'la birleşmesi söz konusu. Bu ne zaman olur bilemeyiz ama Organize Sanayi Bölgesi ve Kıra Dağındaki villalar, o yakın mesafedeki ilçeyi Batman ile birleştirdi gibi.

Siyah-beyaz karelerde 35 yıl önce Beşiri'nin cadde ve sokaklarının nasıl betonlandığını biliyoruz. Çimento torbalarının önünde bekleyen işçilerle hatıra kare çeken eski Başkan merhum Ahmet Karabulut geride bıraktığı o ilçesinde şimdi de onun izinde olan büyük oğlu Sait Karabulut var.

YEREL MEDYANIN DOSTUYDU

Yıl 1987. Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Karabulut'tu.

Belediyenin çalışmalarını yerel medya ile paylaşan Karabulut, şeffaf belediyecilik anlayışını sürdürürdü.

Dönemin Beşiri Milliyet Gazetesi muhabiri Zekeriya Altun'un da aralarında bulunduğu bir grup, gazeteci ile Başkan merhum Karabulut'un konuğu olmuştuk.

Şimdi ki Belediye binasının dili olsa da o günleri anlatsa.

Karabulut, o basın toplantısında ilçesinde yapacağı çalışmaları anlatmıştı.

Hiç unutmuyorum; 1999 yılında Milletvekili seçilen Nezir Nasıroğlu'na destek veren Karabulut aşiretçiliğin özetini de yapmıştı:

"Aşiret liderliği bize büyüklerimizden kalan bir gelenektir. Siz bakmayın, şimdi ki aşiret liderlerine. Bir aşiretin lideri o kitlenin her şeyidir. Tabiri caizse hamallığını da her işi de o yapar. Aşireti temsilcisi demek paylaşımcıdır, merhametlidir. Birileri aşiretçiliği yanlış yorumluyor. Biz büyüklerimizden öğrendiklerimizi sürdürüyoruz. Gelenek ve göreneklerimize sıkı sıkıya bağlıyız."

Siyasette iz bırakan ve hala ‘Reşkotan Bölgesi’nin unutulmayan ismi eski Belediye Başkanı Ahmet Karabulut ile ilginç sohbetlerimiz var.  Bunlar bu sütunlara  sığmaz ama o ilçede izinde olan büyük oğlu Sait Karabulut'ta babasından gördüğü gelenekleri sürdürüyor.

Kısacası; Beşiri'den bir aşiret lideri geçmişti... O’nu unutmak imkansız hele hele Beşiri'nin sıkıntılı olduğu dönemlerde o sorunların üstesinden nasıl geldiğini o dönemlerde gazetecilik yapanlar bilir...

Kalın sağlıcakla…