*Batman’ın eski yerleşim birimlerinden Akça (Tilmiz) köy Muhtarı Serdar Özerdem, yeni imar alanına sıfır noktada olduklarını söyledi ve ekledi; “Böyle giderse köyümüz de Batman’ın yeni bir mahallesi içinde kalacak. Köy statümüzü korumak istiyoruz ama yanı başımızda yükselen apartmanlar ve modern villalar, köy sakinlerimizi de harekete geçirdi. Köydeki eski yapılar da yenileniyor.”

*Köyün önemli sorunlarından birinin elektrik sorunu olduğunu belirten Muhtar Özerdem, “Elektrik ve içme suyu köyümüzün belli başlı sorunlarından. Son dönemlerde Batman’dan köye tersine dönüş başladı. Köy içi imar çalışmalarının da hızlandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

-Akça diğer adıyla Tilmiz köyü Batman’a en yakın köylerden biri.

Evet, Batman’a en yakın köylerden biriyiz.  Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıktayız. Bir yerde  Batman’ın yeni imar alanına sıfır noktadayız.

-Akça Köyünün nüfusu ne kadar ve ne zamandan beri muhtarlık yapıyorsunuz?

500’ü Aşkın nüfusumuz var, köyde oturanların hepsi yerlilerden oluşuyor. Köyümüzde yabancı yok. Hepimiz akraba sayılırız. Bir dönemdir muhtarlık yapıyorum. Tarihi bilinmemekle beraber burası çok eski bir yerleşim birimidir. ‘Akça’ deyince çok kimse bilmese de ‘Tilmiz’ köyü deyince herkes biliyor. En yakın komşularımız Receban, Ermi ve Bileyder köyleridir.

-Batman merkeze 6 kilometre uzaklıktasınız. Bir yerde de yeni bir mahalleye de komşunuz oldu. O mahallenin her ne kadar adı ‘Bayındırlık’ olsa da yakında yeni bir mahalle adını alacak. Şimdi sizler köy ile mahalle arasında kaldınız. Neler söylemek istersiniz. ?

İşin doğrusu biz ‘köy’ olarak kalmak istiyoruz. Köy statüsünde devam etmek istiyoruz. Köy yolu imar dışında değil ama aşağı bölümü Batman’ın yeni imar alanı içinde.

-Yanı başınızda 10 ile 11 katlı apartmanlar yükseliyor ve siz halen köyde tek ya da iki katlı evlerde oturuyorsunuz

Son birkaç yılda köyümüzün çevresinde çok katlı bloklar yükseldi. Bazen yeni bir mahallenin içinde kaybolacağız diye düşünüyoruz.

-Yanı başınızda yükselen yeni apartmanlardaki dairelerin fiyatları nasıl?

Elbette pahallı. Bir dairenin fiyatı bir buçuk milyon liradan başlıyor. Daha önce bu kadar etmiyordu. Yeni imar alanı bir yerde köyümüzün çevresindeki gayrimenkulleri kıymetlendirdi. Bize hizmet de yakınlaştı.

-Yanı başınızda doğal gaz var. Altyapı yapılıyor. Çalışmalar ne düzeyde?

Devam ediyor. Doğalgaz, kanalizasyon, telefon hatları çekiliyor şuan. Bu hizmetlerin kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

-Köyünüzün sorunları nelerdir?

İçme suyu problemiz var. İçme suyu hattını Belediye’ye bağlamak istiyoruz. Köyde eğitim sorunumuz var. Bu köyde mühendisler, doktorlar ve farklı meslek gruplarından insanlar yetişti. 60 Yıllık kadar bir okulumuz var. Eski bir okul binası var. Fiziki olarak bina ihtiyaca cevap vermiyor. Öğrencilerimiz yeterince yararlanamıyor. Yeni, güzel ve modern bir eğitim binası istiyoruz. Belediye’nin kum ocağının yeri olan 100 dönümlük arazinin imara açılmasını talep ediyoruz. Yine Mezarlığa bakım yapılmasını bekliyoruz. Yanı başımızda büyük mahalle oluşuyor. Biz de bu hizmetlerden yararlanmak istiyoruz. Elektrik sorunumuz da var. 140 Hanemiz var ve iki trafo var. Bu trafolar yetersiz kalıyor. Kış aylarında bazı günlerde 50 kez elektrik kesintisinin yaşandığına şahit olduk.

-Okulda kaç öğrenci var?

100’ü aşkın öğrencimiz var. Fakat yakında buradaki çok bloklu apartmanlara yerleşecek aileler olacak. Bu nedenle köyümüzün çevresine büyük eğitim yuvasına gereksinim duyulacak.

-Yanı başınızda Batman’ın imar alanında yapılaşma olurken köyün içinde de imarın olmasını istiyorsunuz

Doğru. Biz, Batman’ın yeni imar alanının dışında kaldık. Fakat köy içindeki imarın da tamamlanmasını bekliyoruz.

-Köyünüze ulaşım problemi var mı?

Ulaşım sorunu olmayan köylerden biriyiz. Girişimimiz üzerine talebimize olumlu cevap veren Batman Belediyesi 45 dakikada bir otobüs seferleri düzenleniyor.  Böylelikle ulaşım noktasında da bir problem yaşamıyoruz.

-Özellikle Tilmizli olup Batman’da yaşayan köylülerinize ne demek istersiniz?

Ben de 15 sene Batman’da oturdum ama gelip köyüme yerleştim. Batman’da kalan dost, çevre ve akrabalara köylerine gelmelerini ve köylerine sahip çıkmalarını istiyorum.

-Sizin de köyünüzü içine alan Recebanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu. 10 köy ve mezraları kapsayan bu oluşumu nasıl görüyorsunuz?

Bu oluşum olması gereken bir şeydi. Recebanlılar kalabalık bir ailedir. Aileler dağılmışlardı, bir birinden kopuktular. Bu derneğin kurulmasında geç bile kalınmıştı. Yeni kuşak, eski kuşağı tanımıyordu. Bir kopukluk vardı nesiller arasında. Receban aşireti mensuplarıyla birliktelik, beraberlik duygusunu yaşatarak, gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmek, aile bağımızı güçlendirip, genç nesli ile büyüklerimizi bir araya getirip tanışma ve dayanışmayı güçlendirmek  amacıyla kuruldu. Olması gereken bir şeydi. Oluşumu sağlayan dernek yöneticilerine teşekkür ediyoruz.

-Akça bir diğer adıyla Tilmiz güzel bir köy. Tilmiz’de yetişen bürokratlar ve yurt dışında  köylerine tatillerde ya da özel günlerde gelenler oluyor mu?

Dini bayramlar da köye gelenler oluyor. Eski bayram geleneklerimizi sürdürmeye ç alışıyoruz. Beraber evleri dolaşıyoruz. Yurt dışından gelen köylülerimizle bayram ziyaretlerini sürdürüyoruz. Eski günler gözümüzde canlanıveriyor. Bir başka bayram kutlamaları yaşanıyor köyde.

Editör: TE Bilişim