**60-70 yıl önce kara altının peşine düşen ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman ve 1958 ile 73 yılları arasında Batman’da görev yapan eski TPAO Bölge Müdürü Turgut Gülez’in bu şehrin temeline harç bıraktığını biliyor muydunuz?

**14 Haneli İluh’un yarım milyonluk kente dönüşmesinin asıl mimarlarının petrolcüler olduğunu her zaman dillendiriyoruz. Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti'nin aylardır üzerinde durduğu projelerden biri de ilk petrolcülerin izini sürmekti. Bu projenin ilk ayağında Bolu Gazeteciler Cemiyeti ile bu projeye ‘yeşil ışık’ yakmıştık.

“BİZ UNUTTUK BATMAN BASINI UNUTMADI”
Hafta sonu Batman’da bir heyetle Bolu’ya konuk olduk ve üst düzey yöneticilerle bir araya gelip projenin startını verdik.

Bolu Ticaret Odası Başkanı Türker Ateş'in bize söylediği çok anlamlı bir mesajı vardı; “Bolu'nun değerlerini biz unuttuk. Gerçeğini söylemek gerekirse Batman basını bize hatırlattı. Odamızın giriş kısmındaki değerlerimiz köşesine iki ünlü petrolcümüzü de katacağız...”

Düşünün, aslen Bolulu iki petrolcü memleketlerinden çok kara altının çıktığı Batman çevresindeki petrol sahalarında yılları geçmiş. Ömürlerinin yarısı coğrafyamızda geçmiş ama memleketlerinden uzak kalmışlar ve şimdiki jenerasyon onları bir yerde unutmuş gibi. Batman ise o değerleri unutmamış. Ahde vefa görevini yapmaya çalışıyor.

Yaklaşık 4 aydır Bolu’da görev yapan Vali Erkan Kılıç, Batman'daki gazetecileri makamında kabul edip, projeyi duyunca heyecanlandı ve iki il arasındaki projenin anlam ve önemine dikkat çekerek şunları söylüyordu; “Keşke daha önce bu önemli projeden bilgim olsaydı ve size daha geniş bir zaman ayırabilseydim. Bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü Bolu'nun değerlerini kapsayan bir projedir, biz de Valilik olarak yanınızdayız. Emeği geçen arkadaşları kutluyorum.”

Bağışçılar Vakfı Başkanı Nahit Abak ise vakıf binasında Batman heyetine bilgi verirken, önemli bir çalışmalarının da Türkiye'nin ilk yüksek mühendisi Cevat Eyüp Taşman’ın belgeselinin hayata geçirmeye yönelik proje olduğunu ifade etti. Batman ve Bolu Gazeteciler Cemiyetlerinin bu projede aktif görev üstlenmelerinin de önemli olduğunu söylüyordu Abak...

2008 Yılında kurulan Bolu Bağıçılar Vakfı, Bolu'da çok etkin bir STK... Eğitimden, tarıma ve birçok alanda sadece Türkiye'de değil birçok ülkede önemli projelere imza atan bu vakfın 40’a yakın üyesi var.

Bolu, İzzet Baysal gibi hayırsever bir iş insanı ile hemen herkesin desteğine koşuyor ama Bağışçılar Vakfı belki de Türkiye'de rol modeli alınacak bir sivil toplum kuruluşudur. Öyle geniş bir yelpazede çalıyor ki çalışmalarını takdir etmemek elde değil.

Cevat Eyüp Taşman’ı da unutmayan Vakıf şimdi de belgesel için kolları sıvamış.

Keşke Batman’da da böyle bir Vakıf kurulsa da projeler gerçek anlamıyla hayata geçebilse.

Bolu, kendini aşmış bir şehir.

Tabiatın kalbinin attığı Bolu'da turizm ön planda ama ticareti de çok güçlü.

Bu kez konuk olduğumuz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, bizi samimi bir ortamda karşıladı. Daha önce Batman’a gelen Ateş, 1 Ekim’de yapılacak Ticaret ve Sanayi Odası'nın seçim hazırlıklarını tamamlamış gibi. Gayet rahat ve sakin bir kampanya yürütüyor. Dördüncü kez başkanlığa hazırlanan Ateş, ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman'ın hayat hikayesini bizden öğrenince adeta şaşırdı.

Mükemmel bir hizmet binası olan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası girişindeki ‘Bolu'nun değerleri’ köşesinde önemli eksikliklerinden birinin Türkiye'nin ilk petrolcüsü Cevat Eyüp Taşman’ın olmamasına dikkat çekiyor ve ekliyordu; “Bizim böyle önemli bir değerden haberimiz yoktu. Bolu'dan çıkan böyle bir değeri nasıl atlayıp görmemişiz. Bizden çok bu değerimizi hatırlatan Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti'ne teşekkür ediyoruz. Biz bu projede varız ve yanınızdayız…”

Bolu değerlerine çok bağlı bir şehir ama bu kentten yıllar önce ayrılan bürokratların gerek yurt içi ve dışında yakınları var ve unutulan değerlerin en azından yeni jenerasyona aktarılmasını istiyorlar.

Bolu Valisi de geleceğin petrolcülerinin, emektar petrolcülerden öğrenmeleri gereken çok şeyin olduğunu anlatıyordu.

Kısacası; ziyaret ettiğimiz Bolu’daki önemli STK'ların çoğu Bolu için geç kalınmış bu projeye “Her şeyimizle hazırız” diyorlar.

BOLU’NUN İKİNCİ PETROLCÜSÜ
Cevat Eyüp Taşman’dan sonra Bolu'nun ikinci petrolcüsü Turgur Gülez'dir.

Gülez'in babası 1921-24 yılları arasında Bolu Belediye Başkanlığı yapmış.

Oğlu Turgut Gülez ise 1958 yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nde işe başlamış ve 1973 yılına kadar da çalışmış. Batman'daki görevinden sonra TPAO Genel Müdürlüğü görevini de yapan Gülez, Bolu'dan senatör olmuş. Bir dönemde milletvekilliği yapmış. Süleyman Demirel döneminde de Bakanlık görevini üstlenen Turgut Gülez, 2007 yılında yaşama veda etmiş.

Batman’dan Bolu'ya konuk olan gazeteci arkadaşlarımızla Gülezler Konağı'ndaydık. Yıllara meydan okuyan konak Bolu Üniversitesi'ne bağışlanmış ve koruma altındaki tarihi binada resim sergileri ve öğrencilerin çok amaçlı çalışmalarına da yer veriliyor.

Petrolcü Turgut Gülez'in büyüdüğü bu konak dün yapılmış gibi dimdik ayakta. Bolu depreminde sağlam binalardan biri olarak kalmış.

Mükemmel bahçesinde meyve veren ağaç dikkat çekiyor ve eski Bolu evleri arasında belki de yıllara meydan okuyan ender binalardan olan yapı, tam bir müzeyi andırıyor.

İşte Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti'nin, Batman'ın temeline harç atan bu iki petrolcü için ahde vefa görevini yerine getirmeye yönelik Bolu Gazeteciler Cemiyeti ile hazırladığı projenin önemini varın siz değerlendirin.