*Batman’ın eski gazetecilerinden biri de Hüsamettin Turan’dır. 1970’li yıllarda fotoğrafçılık mesleğinin yanı sıra Günaydın Batman Muhabirliğini de yapan Hüsamettin Turan, fiziği ve benzerliğiyle tıpkı sanatçı Tanju Korel gibiydi. O da duayenler merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve ağabeyimiz Enver Arslan gibi bu mesleğe gönül verenlerden Turan da geçen pazar ayrıldı aramızdan...

*Petrol şehrinin tanıkları bir bir aramızdan ayrılıyor. O duayenler, bu kentin geçmişine tanıklık yapan güzel insanlardı. Lisede öğrenci olduğumuz dönemde bizler de onlar gibi boynumuza fotoğraf makinelerini geçirip gazetecilik yapmak hayalimizdi. Onlar 50-60 yıl önce büyük zorluklara göğüs gerip ne de büyük haberlere imza atmışlardı…

LİSELİ YILLARDA TANIMIŞTIM
Hüsamettin Turan, 1970’lı yılarda bu şehirde görev yapan saygın bir gazeteciydi.
Eski Çarşı merkezinde küçücük bir fotoğraf stüdyosu vardı.
1970 ila 1980 yılları arasında Günaydın Gazetesi’nin Batman Muhabiri idi.
O yıllarda Batman Lisesi’nde okurdum. Batman’ın eski yerel gazetelerinden Batman Doğuş ve Yeni Zaman Gazetesi’nin sahipliğini yapan ağabeyim merhum Enver Arslan ile Hüsamettin Turan’ın diyalogu vardı.
Turan, gerek fotoğrafçılık gerekse de gazetecilikte başarılıydı.
1976-77 Öğretim sezonunda Batman Lisesi’nde bir olay olmuştu.
Dev bir adam, boynundaki fotoğraf makinesiyle lisenin bahçe kapısından iri cüssesiyle içeri girdi. Rus yapımı Zenit marka makinesiyle okulun dört bir yanını çekti. O dev adam görevini eksiksiz yaptıktan sonra ayrılmıştı okuldan.
O zamanlar bir elin parmak sayısı kadar gazeteci vardı Batman’da.
Ne böyle teknoloji vardı ne de diğer imkanlar.
Hüsamettin Turan, iyi bir gazeteciydi. Sokaktaydı, herkesle görüşürdü.
Batman Lisesi’nde yaptığı o haber, ülke genelinde yankı uyandırmıştı. Günaydın Gazetesi, sürmanşete taşıdığı o haber günlerce konuşulmuştu.
1970’lı Yıllarda öyle sabah erken saatlerde gazeteler gelmezdi. Bazen bir gün sonrasında yaygın gazeteleri okuyabiliyorduk.
Gazete alabilmek için peronda saatlerce beklerdik. Gazete dağıtımının adresi olarak bilinen ana bayi dağıtım emekçilerinden Cafer Gülsever ve ekibinden gazete almak meseleydi…

GAZETECİLİK O’NUN TUTKUSUYDU
1980 Yılına kadar Günaydın Gazetesi Batman Muhabirliği yapan Hüsamettin Turan, BOTAŞ’a girdikten sonra mesleği bırakmıştı. Diyarbakır-Pirinçlik BOTAŞ’ta uzun süre görev yapan Turan, emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşti.

En son o’nu uzun bir süre önce bir bayram arifesinde Batman’da görmüştüm.

Merhabalaştık, yaşı ilerlemişti...

Bir süredir yakalandığı amansız hastalıkla mücadelede ediyordu.

Hüsamettin Turan ile hem Site Ortaokulu okuyan hem de gazetecilik yapan yine mesleğin ilklerinden Kemal Tapan’ın, 1960’lı yıllardaki siyah-beyaz karesini geçenlerde okurlarımızla paylaşmıştık.

TAPAN, O’NU ANLATIYOR
Milliyet Gazetesi Batman eski muhabirlerinden ve  fotoğraf sanatçısı Kemal Tapan, yakın arkadaşı Hüsamettin Turan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

TPAO Sitesi’nde 50 yıl önce çektikleri o siyah beyaz kareyi anlatıyordu Tapan: “Ortaokul arkadaşlarımız arasında Hüsamettin Turan, Suat Ramanlı, Cemil Gülmüş, Fahrettin Kavşut ve Cesur Koyuncu gibi unutamadığım arkadaşlarım var. O karede hayatta olanlardan bir Suat bey, bir de ben varım. Çoğu hayata veda etti. Hüsamettin güzel bir insandı. Hem meslektaşımdı hem de sıra arkadaşımdı. Midyat-Estelli idi ama bir o kadar da Batmanlıydı. Mekanı cennet olsun...”

Evet, bizden önce bu mesleği sürdüren ağabeylerimizin Batman’a güzel hizmetleri vardı.
Onlardan çok şey gördük.
İmkansızlıklara rağmen bu şehrin birer ‘turizm elçisi’ gibi çalıştılar.
Keşke o güzel insanlar, hayatta iken hatırlanabilselerdi.
Batman’ın ilk gazetecileri Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve Enver Arslan gibi bu mesleğin çilesini çekenler, maalesef hayattayken kimse değerlerini bilmedi.
O güzel insanları kaybedince anlıyoruz değerlerini.
Mekanın cennet olsun güzel insan Turan.
Seni hep ‘Batman’ın Tanju Korel’i olarak hatırlayacağız Hüsamettin ağabey…