Sağlık konularında uzman değilim, o nedenle haddimi bilir, ahkâm kesemem…

Ancak kentin sağlık sorunlarına duyarlı ve ilgili biriyim…

Uzun yıllar boyunca; Vali, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, tüm sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri başkanları ve bütün muhtarların temsil edildiği, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten kentin en üst danışma organı olan Batman Kent Konseyi’nin Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grup Sözcülüğünü yaptım.

Bir gönüllü olarak halkımızın sağlığı için çaba gösterdim.

Halk sağlığı için tehdit oluşturan tüm çevre sorunlarının çözümü için güçlü bir birliktelik oluşturarak güzel hizmetlere imza attık.

Yukarıdaki girişi yapma nedenime geleyim.

**

**

KANSERLİ HASTA SAYISI DÜŞÜNDÜRMELİ…

Batman’da kanser hastaları için çok elzem olan bir cihazımızın (Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) )bulunmaması nedeniyle halkımız büyük sıkıntılar yaşıyorlar.

Bu gerçeği yeni öğrendim.

Günlerdir bazı duyarlı çevreler bu sorunu gündeme taşıyıp, çözüm önerilerinde bulunuyorlar. Tam da sağlığın ne kadar önemli bir alan olduğunun acı derslerle tüm dünyaya verildiği koronalı günlerden geçiyoruz.

Bu kentin yöneticilerinin sağlığımız için ısrarlı açıklamalar yaptıkları, olağanüstü gayretler, fazla mesailer sarf ettikleri bir süreçte karınca kararınca benim de katkım olsun istedim.

Evet, yazımın girişinde ifade ettiğim gibi sağlık alanında uzman değilim. Ancak bu kentte kanser hastalığının pençesinde kıvranan insanlarımızın sayısının fazla olduğunu biliyorum.

Nasıl ki bölge illeri arasında kalp vakalarında yüksek bir artışa sahipsek, kanser hastalığında da maalesef olumsuz bir durumdayız.

**

**

Yıllar önce Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji bölümü uzmanlarının Batman’daki kanser vaka artışları ile ilgili konuşmalarını da hatırlıyorum.

Bölge illeri arasında nüfusuna göre en fazla kanser hastasının Batman’dan geldiğine dikkat çeken Onkoloji yetkilileri, “Batman’a ne oluyor?” diye sorular sormuşlardı.

Bugün de o soruların sorulduğunu duyuyorum…

Ne yazık ki kanser çağın hastalığı ama Batman’da oran ileri sürülenlere göre çok yüksek. Bunun araştırılmasının yapılmasını isteyen yazılarım arşivlerimde duruyor…

Bu köşede yıllarca kent sakinlerinin sağlığını tehdit eden sorunları işleyip durdum.

Hava kirliliği,

su kirliliği,

toprak ve çevre kirliliği,

kanserojen madde içeren asbestli içme suyu borularımız ve

yine kanser riski içeren içme sularımızdaki fenol üzerine yazdığım yazılar büyük cilt kitap oluşturabilir…

**

**

BU CİHAZI KENTİMİZE KAZANDIRACAĞIZ…

Değerli Okurlar, kanser konusunda önleyici tedbirlerin alınması için üzerime düşen görevi büyük bir sorumlulukla yerine getirdiğime inanıyorum ve bu konuda vicdanım rahattır.

Bugün kanserli hastalar ve yakınları bir cihaz talebinde bulunuyorlar. Tüm cihazlar ve sağlık alt yapısının güçlenmesi için il yöneticilerinin gösterdiği çabaların farkındayım. Ancak ülke Ankara’dan idare edildiği için her sorunu çözme güçleri yok.

Yöneticilerin elini güçlendirmemiz gerekiyor. Uzmanı olmadığım bir cihaz talebimizin olduğunu, il yöneticilerinin de bunu istediklerini öğrendim. Kendisi de bir sağlık emekçisi olan Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sayın Sıtkı Güneş’in bu konudaki ifadelerini önemsiyorum. Başkan Güneş, “Gelişmiş onkolojik görüntüleme yöntemi olan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) cihazının Batman’da olmamasının büyük eksiklik olduğunu, kanser vakalarının kentte ciddi anlamda bir artış gösterdiğini, hastaların tedavi sürecinde kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi’nin nüfusu 600 bini aşan Batman gibi bir ilde olmamasının büyük mağduriyet oluşturduğunu, ildeki sağlık kuruluşlarında PET-CT cihazının bulunmaması nedeniyle kanser hastalarının en yakın şehir olan Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldığını, bunun hastalar için mağduriyetin yanında büyük sağlık sıkıntısı oluşturduğunu, PET Çekimi eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiği yolundaki sözleri, sorunun ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.

Gazetemiz başta olmak üzere bütün yerel basınımız sağlık sorunlarına duyarlıdır. Yeni hastane, ihtiyaç duyulan uzman doktorlar vs konularında toplumun sesi oluyorlar. İl yöneticileri de bu konuda verilen çabaları görüyor. Onkoloji Uzmanımız bu duyarlılık sayesinde atandı.

650 bin nüfusun ihtiyaç duyduğu PET-CT cihazı için de sesimizi yükseltiyoruz. İlimiz yöneticileri, seçilmiş ve atanmışları, STK’ları ve duyarlı vatandaşları olarak birlikteliğimizi koruyup maliyeti ne olursa olsun bu cihazı talep edersek, emin olunuz kısa zamanda amacımıza ulaşacak, büyük acılar yaşayan insanlarımızı bir nebze de olsa rahatlatacağız inşallah. Ankara’dan talebimiz bir görüntüleme cihazıdır. Çok fazla bir şey de istemiyoruz. Bu cihazın en kısa zamanda kentimize kazandırılması dileğimle, sağlıkla kalınız.