*O muhteşem sosyal tesis; her ne kadar TPAO’nun kalbi konumundaysa, bir o kadar da petrol şehrinin sembolüydü. Adı TPAO Kristal Park’tı ama o Batman’ın Kristal’i idi. ‘Devlet Konukevi’ konumundaki o tesis, kimleri ağırlamadı ki?

*Alevler içindeki Kristal Parkın o hali içimizi acıttı. 32 Yıllık süreçte sayısız etkinlik ve konuklara ev sahipliği yapan o tesisin enkazı görünce; o tesisteki eski anılar gözümde canlandı. Bir zamanlar bölgenin modern tesisini alevler içinde görmek tek kelimeyle dehşetti…

SİTE VE KRİSTAL PARK’IN ÖYKÜSÜ…

1980 Yılı öncesinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü görevine getirildiğinde; ‘Efsane Müdür’ merhum Mehmet Yamaç’ın ilk işi Site Mahallesi’nin bulunduğu alanı elden geçirmekti.

Bakın, Yamaç o dönemi nasıl anlatıyor:

“Bölge Müdürü olduğum zaman eski Site Mahallesi’ndeki sıkıntıları yaşadığım için önceden biliyordum. Site’nin şeklinin değişmesinin gerektiğine inanıyordum. Lojmanların büyük bir kısmı Maden Teknik Arama zamanında kalmaydı. Gecekondudan bile kötü durumdaydı. Petrol emekçileri orada yaşıyordu. Bölge binası da rafinerinin kullandığı yerde hizmet veriyordu. Site, çok karışık bir durumdaydı…”

YAMAÇ’IN ESERLERİYDİ

80’li Yılların başında Site Mahallesi’nin alt yapısı başta olmak üzere eski ‘Taş Evler’in değiştirilmesine kadar bir dizi projeyle TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ‘Yenilik Hareketi’nin öncüsü Mehmet Yamaç’tı.

İki yıl önce aramızdan ayrılan merhum Yamaç, bakın neler diyor:

“Eski taş evlerin yerine Çınarlı apartmanlarını yaptırdım. O yapıların maliyeti tamirat paralarından daha düşüktü. Eskiden taş evlerin olduğu alana da yeni Bölge binasını kazandırdık. Kristal Park’ın bulunduğu yer, eski Ermi köyü ile sınırdı. Ermi’nin elektrik ve su gibi her hizmeti TPAO karşılıyordu. Araziyi satın aldık, etrafını çevirdik, tesisleri kurduk. Site mahallesini tamamen yeşillendirdik, yüzlerce ağaç ektik…”

KRİSTAL PARK, ‘KRİSTAL’ GİBİYDİ

1989 Yılında yapımını tamamladığı TPAO Kristal Parkı’nın projesini de şöyle özetliyor Yamaç;

“İnsanlar güzel şeylere layıktır’ sloganıyla 1990 yılı öncesinde yaptığımız Kristal Park, Adana-Samsun çizgisinden Doğu’ya doğru olan kısmında, Türkiye’nin en lüks ve en modern tesisiydi. Bir nevi ‘Devlet Konukevi’ gibi hizmet veriyor...”

TPAO’nun yöneticileri hafta sonları yorgunluğu aileleriyle birlikte Kristal Park’ta atardı.

Petrolcüler haftanın stresini atmaya çalışmak, eğlenmeyi gelenekselleştiren buluşmaları Kristal Park’ta gerçekleştirirdi.

Efsane Müdür Mehmet Yamaç, bu geleneği kaldığı sürüce devam ettirmişti. Eski Bölge Müdürlerinden Fikret Yöndem ve Erdal Ahıska’nın sürdürdüğü o gelenek, 2000’li yıllarda son bulmuştu.

DEVLET KONUK EVİ’NDE KALANLAR

32 Yıllık ‘Devlet Konukevi’ konumundaki TPAO Kristal, üç ayrı bölümden oluşuyordu. Yatakhane, Lokanta-Restaurant, Pastane ve büyük salonun bulunduğu Batman’ın 5 yıldızlı tesisinde; son 30 yılda ünlüler konakladı.

Cumhurbaşkanları merhum Turgut Özal, Süleyman Demirel,

Parti liderleri Deniz Baykal, Erdal İnönü, Tansu Çiller,

Eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın,

Eski Bakanlar Korkut Özal, Yıldırım Aktuna, Abdulkadir Aksu, Adnan Ekmen ve birçok bakan…

Eski OHAL Valilerinin de toplantılarını yaptıkları Kristal Park, üst bürokratların da konaklama yeriydi.

Kristal Park, her yönüyle Batman’ın yüz akıydı.

Jeoloji ve Petrol Mühendislerinin kongre ile etkinliklerini yaptıkları Kristal, eski TED Koleji’nin mezuniyet gecelerinde de ev sahipliği yapardı.

Batman Orkestrasındaki son sanatçıların da yeri Kristal idi…

Merhum Nurgün Şensoy, Halit Edip Özcan, Çetin Yıldırım, Mustafa Yıldız, eski garsonlardan Arif Özdamar, Ali Kesebir, Abdurrrahman Öztaş, Mecit Demir, Kristal’ın eski sorumlularından Veysi Olgun ve Halil Türe’nin ayak izlerinin olduğu O Kristal Park’ı unutmak mümkün mü?

Kristal’de öyle anılar var ki.

Bu şehirde birçok kişinin yolunun düştüğü Kristal’in önceki gün ki, hali içimizi sızlattı.

Şehrin dört bir yanından yükselen o dumanlar, TPAO’nun kalbini yaktığı gibi Batman’ın Kristal’ini sarstı.

İTFAİYESİZ TPAO OLUR MU?

İşi ‘Kara altın’ çıkarmak olan TPAO’nun, son yıllarda İtfaiye’yi lağvetmesi ne kadar doğru?

Bir zamanlar bölgede güçlü itfaiyesi ile bilinen TPAO’nun, birkaç yıl öncesinde o üniteyi tamamen yerel yönetime hibe etmesi tartışmalara yol açmıştı.

Bölgede sayısız petrol kuyusu olan TPAO’da şimdi de ‘İtfaiye Teşkilatı’nın yokluğu tartışılıyor.

Maazallah bir petrol kuyusunda yangın çıkarsa; Batman Belediyesi ile çevredeki ilçelerin İtfaiye ekipleri, nasıl müdahale edecek?

Üç yıl öncesinden eğer o itfaiye araçlarından bir ya da iki adet itfaiye aracı TPAO’nun elinde olsaydı, belki de bugün bu korkunç yangın konuşulmayacaktı?

Kimseyi suçladığımız yok ama itfaiyenin böylesi bir kurumda olmaması büyük bir eksiklik değil mi?

2017 Yılında TPAO'nun itfaiye araçları Belediye'ye hibe edilmiş.

Bir başka iddiaya göre  Bölge Müdürü Süleyman Çalık'ın döneminde itfaiyenin lağvedildiği belirtiliyor. 

Kim bu teşkilatı kapatmışsa yazık etmiş.

Petrol sektöründe  her zaman itfaiye teşkilatı bir zorunluluktur.

O tarihten bugüne dek TPAO'da itfaiye bulundurmamak da açıkçası ayrı bir tartışma konusu.  

Elbette böyle bir olayda; olan mala olsun, cana olmasın.

Allaha şükür can kaybı ve yaralı yok.

Fakat bu yangın vakalarından artık ders çıkarmak gerek.