**Batman’ın ilk gazetecileri Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Haşim Ünal ve Hüsamettin Karanfil’dir. Bu dört isim de şimdilerde hayatta değil. Fakat onlar, 60-70’li yıllarda bu şehrin sorunlarını gerek yerel medya gerekse de ulusal medyaya taşımışlardır.

**Batman’ın ilk esnaflarından Hüseyin Aydiş, geçenlerde petrol şehrinin 60’lı yıllarını değerlendiriyordu. Aydiş’in söyleşisini yakında bu sütunlara taşıyacağız. Aydiş, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyordu; “O dönemler Mahmut Ortaboy’un lokantasında çalışırdım. Batman’ın saygın gazetecileri geldiklerinde onlara hizmet ederdik. İlk gazeteciler çok saygın simalardı…”

SÖKMEN, AA’NIN İLK MUHABİRİYDİ
Batman’ın ilk Anadolu Ajansı muhabiri Adanalı Nazım Sökmen ustadır.

O, bu şehirde aynı zamanda ilk gazeteyi kuran isimdir.

1960-70 Yılları arasında Anadolu Ajansı’nın Batman muhabirliğini yapan Nazım Sökmen, o zamanlar ‘10. Yurt içi gezisine çıkan dönemin Cumhurbaşkanı Cevdat Sunay’ın haberini yaygın medyaya taşımış. Sunay, Batman’da konakladığı TPAO tesislerinde petrole dair brifingi dönemin TPAO Genel Müdürü Korkut Özal’dan almış.

Yine ilk gazeteci Sökmen, Şelmo petrol sahasında patlayan ham petrol boru hattının çevreye verdiği tehlikeye dikkat çektiği haber de o dönemlerde ulusal basının sayfalarında geniş yer bulmuş.

Eski duayenler, şimdi ki mobesse kameralardan düşen görüntü içerikli habercilikten uzaktı. Herkesin elinde bir cep telefonunun fotoğraf makinesi yerini aldığı gazetecilik, kısıtlı imkanlarla habercilik yapan ilk gazetecilerin çok gerisinde. Sahada çalışmadan sosyal medya ve facebook’tan günümüzün gazeteciliği revaçta.

BATMAN’IN TANJU KOREL’İ İDİ
Hafta başında konuk ettiğimiz Batman’ın eski simalarından Suat Ramanlı, ortaokulu birlikte okuduğu Batman’ın eski gazetecilerinden Hüsamettin Karanfil ile olan bir kareyi de bizlerle paylaştı.

Bir zamanlar fotoğrafçılığın yanı sıra Günaydın Batman il temsilciliğini de yapan Hüsamettin Karanfil, o dönem yetişen saygın gazetecilerdendi.

Günaydın Gazetesi’ne Batman’ın önemli sorunlarını taşımayı başaran Hüsamettin Karanfil, Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Tanju Korel’e de benzerliğiyle biliniyordu.

Yakın arkadaşı Suat Ramanlı, bakın Karanfil’i nasıl anlatıyor:
“İri cüsseli Hüsamettin, o zaman birlikte ortaokulu okuduğumuz TPAO Sitesi’ndeki eğitim yuvasında arkadaşlarıyla sürekli şakalaşırdı. O güçlü yapısıyla herkesi güreşte tuş ederdi. Çok sevimli insandı, mekanı cennet olsun. Herkesle şakalaşır ama gazetecilikte görevini de en iyi şekilde yerine getirirdi. Günaydın Muhabirliği döneminde güzel haberlere imza attı…”

AYDİŞ, ESKİ GAZETECİLERİ ANLATIYOR
Batman’ın ilk esnaflarından ve iş dünyasının başarılı isimlerinden Hüseyin Aydiş, uzun süredir İstanbul’da, ancak bir ayağı da Batman’da…

İlkokulu Örmegöze köyünde, ortaokulu da Batman’da okuyan Aydiş, Batman’ın 60’lı yıllarını da çok iyi bilen simalardan…

Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’un, 1. ile 2. Cadde’nin birleştiği yerde ilk açtığı lokantada bir süre çalışan Aydiş, bakın eski gazetecileri nasıl değerlendiriyor:
“60’lı yıllarda Batman’da bir elin parmak sayından az gazeteci vardı. Çok iyi hatırlıyorum; ben henüz ortaokula gidiyordum. Okuldan kalan zamanımı lokantada geçiriyordum. İmkanlarımız kısıtlıydı. Lokantadayken Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Belediye Başkatibi olduğu halde gazetecilik yapan Haşim Ünal ve Hüsamettin Karanfil sık sık bize gelirlerdi. Onlara hizmet ederdik. Çok beyefendi insanlardı. Onları uzaktan izlerdik. Bir birlerine gösterdikleri nezaket kuralları ve saygı tek kelimeyle mükemmeldi. Yaşımız küçük olduğu için onlara yanaşmazdık ama sohbetlerine yakın durduğumuzda onlardan çok şey öğrenirdik…”

O MEYDAN VE AYDİŞ TİCARET
Günümüzde de iş dünyasının başarılı isimlerinden Hüseyin Aydiş, Batman’da bir zamanlar parmakla gösteriliyordu.

Cumhuriyet meydanındaki şimdi ki ‘Öncü iş Hanı’nda sıhhi tesisat üzerine ‘Aydiş Ticaret’ yazılı işyeri Hüseyin Aydiş’e aitti. Aydiş Ticaret’in bitişiğindeki Ziraat Bankası yeri ise bomboştu. Orada Rafinerinin şehir merkezine verdiği elektrik jeneratörleri vardı.

Siyah-beyaz karede 23 Nisan Bayramı etkinliğinde Öğretmen Evi Kırtasiye eski sahibi merhum Rüştü Kaya’nın eşi Şahver Kaya, öğrencileriyle birlikte dikkat çekiyor.

O tarihi meydanın manzarasına bakınca, hüzünleniyor ve de duygulanıyoruz.

Kısacası Batman, ‘geçmişten günümüze’ hep dolu dolu yaşayan bir kent. Şehrin dününü yazarken, Batman’ın duayen gazetecilerin hatıralarını da sizlere aktarmayı bir görev bildik.