Bundan tam 35 yıl önce Batman, henüz nüfusu 100 bini bulamayan bir ilçeydi…

Her açıdan Batman, kısa sürede büyüse de bu sürecin öyle kolay geçmediğine şahit oluyorsunuz 35 yıl önceki gazete nüshalarına baktığınızda…

Hele hele 1984-1995 yılları arasında neredeyse her gün birkaç cinayet işlendiğinden, faili meçhul cinayetlerin yaşanmadığı gün, “Çok şükür, bugün cinayet işlenmedi" başlığıyla gazeteye manşet olmuş…

Yine faili meçhulleri araştırma komisyonu Batman’da inceleme yaparken, bu sırada cinayetler işlenmiş…

Buharlı trenler yeni yeni yerini, şimdi ki trenlere bırakıyormuş o yıllarda…

Yokluk yılları ya…

100 Bin nüfuslu ilçede Kadın Doğum uzmanı bile yokmuş…

Yine Batman’ın 'il' olabilmesi için ilçe aranıyormuş…

Sağlık problemleri öylesine büyümüş ki bir haftada onlarca vatandaş kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmiş…

Siyasi gelişmeler, yağ-ekmek kuyrukları, elektrik, su, ulaşım sorunları ve daha birçok sorunla boğuşuyormuş şimdilerde ‘Büyük’ şehre göz kırpan Batman…

Yine o yıllarda 3-4 gazete varmış…

Bu gazetelerden sadece 1'i her gün okurlarıyla buluşuyormuş…

Toplanan haberler, 'el dizgisi' denilen yöntemle harf harf baskıya yansıyor, bu süreç ise yaklaşık 15 saati buluyormuş o yıllarda…

***

Kimilerinin “Vay be Batman'da neler olmuş ifadelerini, kimilerinin de “Bu nostalji de nereden çıktı” dediğini duyar gibiyim…

Malum bugün 2 Mart

Batman'ın ilk günlük gazetesi Çağdaş'ın 35. kuruluş yıldönümü…

Bu kentin 'il' olma yaşından büyük bir gazetenin yıldönümünde Batman'ın dününü anımsamamak, hatırlatmamak olmazdı…

İnsan ömründe yolun yarısı olan 35 yaş, bir yayın organının bugünlere gelmesi bakımından hiç ama hiç kolay değil.

Günümüz ‘masabaşı’ gazeteciliği gibi değil, matbaanın mürekkebini yutarak, ağır kimyasal maddeleri soluyarak, hele hele ülkenin karanlık yıllarında sokağa çıkabilmek bile meseleyken Batmanlılara ‘sıcak haberler' ulaştırmak hiç kolay değildi o yıllarda…

Ben yaş itibariyle görmedim o yılları.

Ancak ismi bu kentle müsemma olan, habercilik adına bu kentin sokaklarındaki tozu yutmuş, Batman'ın her halini ilmek ilmek yaşamış gazeteci-yazar Arif Arslan'ın anlattıklarından, o dönem gazeteye yansıttıklarından biliyorum…

***

Bugün Çağdaş'ın kuruluş yıldönümü dedik…

Haliyle gazetenin bugünlere gelmesinde 'büyük' emek verenleri anımsamak gerek.

Teknolojinin ve hiçbir imkanın olmadığı o yıllarda ileri görüşlülüğü ve zekasıyla gazetemizi kuran merhum amcam Enver Arslan'ı rahmetle anıyorum. Şimdilerde moda olan kemik gözlük takmış hali ve tebessümü hafızama kazanılan Enver Arslan, Batman gazeteciliğinde bir ekolün oluşmasına vesile olmuştur… Mekanı cennet olsun…

Her ne kadar sadece Yazı İşleri Müdürümüz gözükse de aslında bu gazetenin her şeyi olan duayen gazeteci-yazar (babam) Arif Arslan'ın emeğini ne bir köşe yazısına ne de bir kitaba sığdırabilirim. Arif Arslan, Batman'a ilk, doğru ve tarafsız haberleri duyurabilmek için ailesinden nice ödünler vermiş bir isimdir. Emeği ne tartışılır ne de sorgulanır. Şimdilerde furya haline gelen gazetecilik mesleğini, insanların sokağa çıkmaya bile korktuğu bir dönemde icra ediyordu. Başarısı, sınırları aşalı çok oldu… İyi ki var…

Yine değerli amcam Nedim Arslan… Her ne kadar son üç yılda mesleki olarak yollarımız ayrılsa da emeği unutulmaz. Gazetenin bugünlere gelmesinde emeği büyüktür. Kendisiyle birlikte zorlu ekonomik koşullar altında az stres çekmedik. Şimdilerde Petrol gazetesinin başında başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor.

Gazetemizin ilk yıllarında gençliğinden ödün vererek emek veren değerli amcam Recep Arslan da ayrı bir vurguyu hak ediyor… Emeği unutulmaz.

35 Yılda birçok emekçi Çağdaş'a emek verdi. Sayıları yüzü geçen personel, yazar, çizer, akraba-dost… Ancak yukarıda özellikle belirttiğim ilk ‘üç’ ismin emeği bambaşkadır. Lütfen kimse “bizi yazmadın” diye sitem etmesin. Zerre-i miskal kadar emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum…

***

Peki Batman Çağdaş şimdilerde nerelerde?
Kaç kişi okuyor?
Kimler takip ediyor?

Gururla ifade etmeliyim ki: Nüfusu 600 bini bulan Batman'ın büyük bölümü haberleri Çağdaş’tan öğreniyor.

Bunu ben değil, resmi veriler söylüyor…

www.batmancagdas.com'u günde tekil-çoğul ortalamasında yaklaşık 30 Bin kişi tıklıyor,

Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarımızdaki takipçi sayımız ise 70 Bini buldu…

Yine dünyadaki tüm web sitelerinin takipçi trafiğini analiz eden ‘alexa’ motorunda arama yaptığınızda batmancagdas.com’un Türkiye genelindeki milyonlarca web sitesi arasında 4 Binlerde olduğuna tanık olacaksınız… Haber sitesi sıralamasında ise çok iyi noktadayız.

Sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanından gazetemizi takip edenlerin yoğunlukla 20 ila 65 yaş aralığında olduğunu da demografik veriler sunuyor.

Geçtiğimiz yıl Reel Araştırma Merkezi’nin Batman’da gazete okuyan kesime yönelik yaptığı ankette ise Batman Çağdaş'ın, yaklaşık yüzde 60'lık oranla petrol kentinde ‘en çok okunan gazete’ unvanını elinde bulundurduğu da ayrı bir gerçek…

Yine 35 yıllık yayın hayatında ulusal-uluslararası gazetecilik yarışmalarında Batman Çağdaş ekibinin yapıtlarının ödüllere layık görülmesi ve 88 ödülle Türkiye'de en çok ödül alan gazetelerin başında yer alması da mesleğimizi büyük özveriyle icra ettiğimizin bir belgesi…

Gururluyuz…
Batman'ın haber kaynağıyız…
Bu kentin gözü, kulağı ve diliyiz...

Nice saldırı, tehditler, bazı kesimlerin manipülasyonlarına rağmen mesleğimizi büyük inanç ve aşkla yerine getiriyoruz.

Tek görevi memleketin daha iyi gelişim göstermesi, yapıcı eleştirilerle kente ivme kazandırmak ve kamuoyuna doğru bilgileri ulaştırmak olan bu gazete, her geçen gün büyüyor, daha büyük kesimlere hitap ediyor.

Son olarak: Batman Çağdaş'ı 35 yıldır takip eden okurlara, gazetenin sizlere ulaşmasında büyük emekler veren kadromuzun tüm emektarlarına, yazar ekibine ve Batman’a olan sorumluluğumuzdan ötürü ihmal ettiğimiz aile fertlerimizin anlayışına sonsuz teşekkürler. İyi ki varsınız…

Nice 35. yıllara...