YAŞAM

BATMAN’IN FOTOROMANI (2762)

Yaz mevsimi gelince petrol sektöründe çalışanlar başta olmak üzere kentin büyük bölümü serin bölgelere yolculuk yapardı. Batmanlılar, daha çok Van gölü kenarındaki yerleşim birimlerinde tatile çıkardı. Petrol emekçileri ise Elazığ yakınındaki Hazar Gölü’nün kıyısını tercih ederdi. TPAO’ya adını altın harflerle yazdıran Mehmet Yamaç, 1980’li yıllarda elden geçirdiği Hazar-Sivrice kampıyla petrolcülerin gönlünde taht kurmuştu.

Abone Ol

YAZ MEVSİMİNİ SİVRİCE’DE GEÇİRİRLERDİ

Yıl, 1991. Yer, TPAO Sivrice kampı. TED Koleji eski kurucu Müdürü Aydın Gürsoy, Petrol Mühendisi Tayfun Atalay, Gökhan Kalyoncu, Namık Kemal ve TPAO üst düzey yöneticileri, ailece Hazar gölü kıyısındaki Sivrice kampında. Yaz mevsiminin sıcak günlerinde Batman’dan kaçıp serinlemeye çalışan petrolcüler, o mükemmel tesiste aileleriyle tatil keyfi yaşamıştı. Petrolcüler, sırayla yaz tatillerini Sivrice kampında geçirirdi. O tesis, günümüzde ne yazık ki artık fotoğraf karelerinde kaldı. O tesis, Elazığ Özel İdare’ye devredilince petrol emekçilerinin bölgede tek tatil mekanı da tarihe karışmıştı.

HAZAR'DA TATİL BİR BAŞKAYDI

Bir zamanlar, petrolcüler Hazar-Sivrice kampında yazın keyfini çıkarırdı. TPAO’nun eski petrol mühendislerinden Sami Gürsel, sessiz ve huzurlu bir ortamda Hazar kampında geçirdiği günleri günlüklerinde şöyle özetlemişti: “Kampın suyundan iç, iç doymazdık. Çok yumuşak bir suydu. Hele göl kıyısında kendiliğinden karaya vuran gümüş balıkları, iki bacağımızın arasından avuçla karaya atıp hiç zahmetsiz toplamak inanılır gibi değildi. Biz Hazar’ı tatil yeri gibi değil, Ankara'ya gidip gelirken bir geceleme noktası gibi görürdük."

PETROLCÜLERİN SANDAL KEYFİ

1956 Yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Hazar gölü kıyısında kurduğu Sivrice kampı, petrolcülerin tatil yapmak için sıraya girdiği yerdi. Tüpraş Batman Rafinerisi’nin 1955 yılından sonra faaliyete geçmesiyle birlikte Batman’daki petrol emekçileri, tatil için burayı tercih etmişti. 1960’lı Yılların başında petrolcüler, Hazar’da sandal ile yolculuk yapardı.

BU DA TPAO GÜLLÜK KAMPIYDI

Bu da bir zamanlar orman içindeki TPAO Güllük kampı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticileri de zaman zaman Muğla-Güllük kampında tatil yapardı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektarlarından İsmet Yılmaz ve Halit Edip Özcan, bu kampta bir dönemler idarecilik ve müdürlük yaptı. Muğla-Güllük kampı, dinlenme mekanın yanı sıra petrol uzmanlarının eğitim gördüğü yerdi. Geçmişte yaz mevsimi geldi mi petrolün üst düzey yöneticileri bu kampın yolunu tutardı.