Gümüşörgü-Timok köyü ise Karadeniz bölgesini aratmıyor.

16 YIL ÖNCE TİLMERÇ BÖYLEYDİ

Batman’ın güney bölgesindeki Tilmerç Mahallesi, 2010 yılına kadar ‘Demiryolu köyü’ olarak biliniyordu. O dönemler Demiryolu köyünde oturanların sayısı bin arasındaydı. Kanatlı da Demiryolu’nun mezrasıydı. Toplam 1.500 nüfuslu eski Demiryolu köyü, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle neredeyse 20 kat büyüdü. Eski köy, modern mahallenin ortasında kaldı. Çok bloklu yapıların etrafını sardığı günümüzün Tilmerç Mahallesi’nde konut fiyatları ise dudak uçuklatıyor. Demiryolu’nun 16 yıl önceki manzarası ile günümüzdeki görüntüsünün yorumunu okurlarımıza bırakıyoruz.

YILLARIN ESKİTEMEDİĞİ GÜNEŞ SAATİ

Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’ta; 1117 odasında İbrahim Bey Cami minaresindeki güneş saati yıllara meydan okuyor. Garzan Aşiretinden Murtaza Bey’in oğlu İbrahim beyin yaptığı İbrahim Bey Cami minaresindeki güneş saatti, Diyarbakır’daki Ulu Cami avlusundaki güneş saatinin benzeri. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tescil ettiği güneş saatini yıllar önce fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan çekmişti. Tarihi minarede restorasyon çalışmalarının başlatılması kararlaştırıldı.

BATMAN’IN TEK TARİHİ CAMİSİ

1117 Yılında yapılan Kozluk ilçesindeki İbrahim Bey minaresi kadar camisi de farklı bir mimari tarzla yapılmış. Caminin orta mekanı birer sivri kemerle ayrılmış ve kubbeye dönüştürülmüş. Kubbeye geçişler de pandantiflerle sağlanmış. Kesme taşlar ve tuğla ile inşa edilen caminin üst kesimine ise ışıklandırma deliği de yapılmış. 8 Niş’in bulunduğu İbrahim Bey Camisi, iç ve dış cephe duvarları ise kesme taşlarla kaplı. Günümüze kadar sağlam bir şekilde yıllara meydan okuyan İbrahim Bey Camisi’nin dış cephesinde ise kufi yazılar dikkat çekiyor.

TERS LALELERİN YETİŞTİĞİ KÖY

Burası Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Gümüşörgü köyü. Kürtçe ‘Tımok’ olarak bilinen Gümüşörgü köyünde eski pınar ve kaynak suları; günümüzde iklim değişikliğiyle birlikte kurumaya yüz tuttu. Bir zamanlar şelalelerin gürül gürül aktığı, pınarların kurumadığı Gümüşörgü-Tımok köyü, Batman’da ters lalelerin yetiştiği tek yerleşim birimi olarak da biliniyor. Karadeniz’i aratmayan Kozluk ilçesinin Gümüşörgü köyü, Sason ilçe sınırında.

Kaynak: HABER MERKEZİ