2003 Yılında emekli olan Tarım-Orman İl Müdürlüğü’nün yöneticilerinden Alaattin Kaya, Bahçıvan Lokantası’nda düzenlenen veda yemeğiyle mesai arkadaşlarıyla vedalaşmıştı. İşte Batman’ın dününden kalan dört enstantane daha.
PETROL’Ü BİR ÜST LİGE ÇIKARMIŞLARDI
1998-99 Futbol sezonunda statüye göre 1. Lig A kategorisine yükselen Batman Petrolspor’un eski yöneticileri, futbolla yatıp kalkıyorlardı. Dönemin Jandarma Bölge Komutanı Ümit Tekin Paşa, Vali Yardımcısı ve daha sonra Vali olan Mehmet Ceylan, eski Hava Meydan Komutanı Albay Muharrem Atak ve dönemin futbolsever Kulüp Başkanı, Petrolspor kulüp binasına bir dizi yenilik getirmişti. 2000-2001 Futbol sezonunda Süper Lig biletini alan Kırmızı-Beyazlılar, yarı final maçında Göztepe’ye yenilince Batman’ın Süper Lig hayalleri suya düşmüştü. 25 Yıl aradan sonra Batmanlı futbolseverleri heyecanlandıran efsane takım, şu günlerde eski günlerine yeniden ‘Merhaba’ diyor. Yaklaşık 25 yıl önce Kırmızı-Beyazlı ekibin kulüp binasında dönemin yöneticileri kurdeleyi keserken objektiflere böyle yansımıştı.
EĞİTİMİN DOSTU MECİT PAŞA’YDI
2000-2002 Yılları arasında Batman Jandarma Bölge Komutanı Mecit Korkut Paşa idi. Emir subayı ise eski Paşa Vahdettin Bereceli idi. Örnek ikili oluşturan Mecit Korkut ile Vahdettin Bereceli, Batman’ın kırsalında başlattıkları ‘örnek köy projesi’ kapsamında eğitim yuvalarının eksikliklerini giderdikleri gibi başarılı öğrencileri de ödüllendirirlerdi. Günümüzde bir bölümü baraj gölü altında kalan Soğuksu mezrasında başarılı öğrencilerin sevgi seliyle karşılaşan emekli Tuğgeneral Mecit Korkut Paşa, aynı zamanda Petrolspor’un da koyu bir taraftarıydı. Korkut Paşa, Kırmızı-Beyazlı ekibin maçlarına Jandarma’nın bando bölüğünü getirir, futbolseverlerle birlikte Kırmızı-Beyazlı ekibe destek verirdi.
BAYRAM ARİFELERİNDE TIRAŞ JESTİ OLURDU
Batman Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kurslarda kuaförlük ve saç bakım kursu revaçtaydı. Gençlerin çoğu kuaför ve güzellik kursuna büyük rağbet gösterirdi. Halk Eğitim Merkezi yöneticileri, başarılı olan kursiyerlere sertifika törenini dini bayram arifelerine denk getirirdi. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde Batman’ın ilçe, belde ve köylerindeki eğitim yuvalarında öğrenim gören öğrencilerin saç ve tıraş bakımını yapan kuaförler, sınavdan geçerdi. 2000’li Yıllara kadar devam eden o örnek uygulama günümüzde unutuldu. Dar gelirli öğrenciler, bayram öncesi ücretsiz tıraş keyfi yaşarlardı. O dönemlerden bu kare geride kaldı.
2003’TEKİ BAHÇIVAN LOKANTASI
Geçen hafta Batmanlılara yeniden ‘Merhaba’ diyen Bahçıvan Lokantası’nın eski adresi, Turgut Özal Bulvarı Sevilmez Petrol’ün bahçesiydi. Orhan Kara Usta, bürokrat, sanatçı ve iş insanlarının konuk olduğu tesiste fotoğraflarını çeker, tesisin bir köşesine asardı. 1975-2003 Yılları arasında Batman Tarım-Orman teşkilatının hem ilçe hem de il döneminde uzun yıllar yöneticilik yapan Alaattin Kaya’ya, ‘veda’ yemeği Bahçıvan Lokantası’nda tertiplenmişti. Temmuz ayında, halen yaşamını Ankara’da sürdüren ve Bakanlıkta uzman olarak çalışan eski Tarım-Orman İl Müdürü Erdal Özer, Celal Aksünger’in de aralarında bulunduğu tarım teşkilatındaki bazı emekçiler, mesai arkadaşları Kaya’yı yalnız bırakmamışlardı. Kaya, 22 yıl önce Bahçıvan Lokantası’nın bahçesinde bu hatıra kareyi eski mesai arkadaşlarıyla çekmişti.