1990’lı Yıllara kadar Sivrice kampı petrolcülerin dinlendiği mekandı. O tesiste TPAO’nun emektarları kusursuz hizmet verirdi. İşte düne ait bazı siyah-beyaz kareler.
1970’LERİN GÖZDE FUTBOLCULARIYDILAR
Batman’da ilk futbol kulüpleri, Batman Petrolspor, Batman Gençlik ve Yeşiltepe idi. 1971-72 Futbol sezonunda Yeşil-Kırmızı formayı terleten futbolcular arasında Aydın Biçici, Faik Yıldırım, Kutbettin Dal ve Süleyman Yıldırım da vardı. Batman Amatör kümenin yanı sıra 1990 öncesinde Siirt İl Şampiyonu da olan Yeşiltepespor’un eski futbolcuları parmakla gösteriliyordu. Yeşiltepespor, kısıtlı imkanlara rağmen 1980’li yılların ortalarında Batman Petrolspor’u final maçında devirerek şampiyon olmuştu. Batman’ın eski kulüplerinden Yeşiltepe’de forma giyen bu dört sima şimdilerde Batman dışında yaşıyor.
SANAT ENSTİTÜSÜ’YDÜ, EML’YE DÖNÜŞTÜ
1968-69 Eğitim-Öğretim yılında kapıları açtığında şimdi ki Batman Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nin adı Sanat Enstitüsüydü. 1970’li Yıllarda Endüstri Meslek Lisesi’ne dönüştürülen Batman’ın ilk lisesinden mezun olanların işi hazırdı. 50 Yıl öncesinde liseyi tamamlayan öğrencilerden Atilla ve Adnan Çoban, Batman’daki petrol sektörlerinde de çalışmıştı. 53 Yıl önce EML’nin emektar öğretmenlerinden Cahit Yeşilbaş, lisenin bando takımına seçtiği Atilla ve Adnan Çoban ile böyle poz vermişti.
İSİMSİZ KAHRAMANDILAR
Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün Meymune Boğazı’nda petrol arama çalışmalarını sürdürdüğü dönemde petrol emekçileri büyük fedakarlıklarla ‘kara altın’ın peşine düşmüştü. Meymune Boğazı’nda istediği rezervde ‘Kara altın’ı bulamayan petrolcüler, 1.200 rakımlı Raman Dağı’nın zirvesine çıkmıştı. Batman’ın eski petrol emekçilerinden biri de Hüseyin Eser’di. ‘Kara altın’a bürünen iş elbiseleri arasında mesai demeden çalışan eski petrolcüler, iş güvenliği eğitimini de alırdı. Kask takmadan petrol kulesinin başına geçmeyen emekçilerden biri de Hüseyin Eser’di. İşte Meymune Boğazı’nda merhum Eser’den geride kalan siyah-beyaz kare. O petrol emekçilerinin isimleri günümüzde unutulmaya yüz tuttu.
KUSURSUZ HİZMET VEREN PERSONELDİ
1960 ile 2000’li Yıllara kadar Elazığ-Hazar gölü kıyısındaki TPAO’nun Sivrice kampı, yaz mevsiminde petrolcülerin dinlenebildiği gözde yerdi. Petrolcülerin izinlerini geçirdiği bu kampta yine TPAO emektarları görev yapardı. Kamp sorumlusu o dönemler TPAO’nun emektarlarından Nuri Kaya ve merhum Hüseyin Sevim’di. Sivrice Kampında tecrübeli garsonlar hizmet verirdi. 1986 yılının Temmuz’un da o kampın girişinde hatıra karede yer alan bazı simalar aramızda değil; “Nuri Kaya, merhum Hüseyin Sevim, merhum Mahmut Songur, Nevzat Tuna, merhum Tekin, Uğur Koyuncu, İsmail Derse, Serhat Öztürk, Haluk Erdem ve Veysi Türel.”