Eski Hasankeyf ile birlikte taş evlerde Ilısu Baraj gölü havzası altında kaldı. İşte Batman’da belleklerde iz bırakan dört kare daha.
DÜNDEN BUGÜNE DEĞİŞMEYEN GELENEK
Batman’da geçmişten günümüze süren geleneklerden biri de tandır imalat atölyeleridir. Şehrin karşı yakasındaki Güney Kent, Huzur, 19 Mayıs, Karşıyaka ve Çay Mahallelerinde ekmek tandır imalat yerleri, bazı dar gelirli ailelerin adeta ekmek teknesi gibi. Fırın ekmeğine oranla daha çok tüketilen tandır ekmeği için yapılan tandırlar, şehrin dört bir yanındaki mahallelerde bulunuyor. Batman kent merkezinin yanı sıra çevredeki yerleşim birimlerinin tandır taleplerini karşılayan tandır imalatçıları, büyük şehirlere kadar tandırlara ulaştırabiliyor.
OKÇULARIN GÖZETLEME KULESİ
Tarihi ilçe Hasankeyf’te ‘Okçu’ların gözetleme kuleleri yıllara direniyor. Eski ‘Karaköy yol’ güzergahındaki ‘kale’nin son kısmı; okçuların nöbet tuttukları yerdi. Yer, yer 3-4 metreyi bulan okçuların nöbet tuttukları bölge; bir zamanlar ulaşılması en zor bir yerdi. Tarihi izlerinin olduğu gözetleme kulesini 1980’li yıllarda ilk görüntüleyen gazeteci-yazar Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan olmuştu.
BATMAN’IN ŞEN MEYDANIYDI
Yıl, 1998. Türkiye Bisiklet Federasyonu, Güneydoğu’da ilk bisiklet yarışmasını Batman’da düzenlemişti. Hasankeyf ile Batman arasındaki parkuru kazanan ünlü pedalcıların ödüllerini dönemin Valisi Temel Koçaklar, törenle vermişti. Tarihi meydan ile çevredeki yollar ‘Bisiklet Yarışması’ için trafiğe kapatılmıştı. 2000 Öncesinde Batman’ın kalbinin attığı yer tarihi meydandı. Etkinlikleri izlemek isteyen vatandaşlar, soluğu burada alırdı. Siirt Petrol otobüs firmasından sonra ‘Batman Petrol’ firmasının da yolcu terminal binası Çabuk apartmanın zemin katındaydı. Meydan değiştiği gibi eski otobüs terminalleri de son 10 yılda o bölgeyi terk etti.
TAŞ EVLERDE YOK OLDU
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, Ilısu baraj gölü altında kaldı. Antik kent ile birlikte çevresindeki bazı köy ve mezralar da baraj gölü havzasında kaldı. Kesmeköprü-2 köprüdeki eski taş evler, tarihi konaklar su altında kalınca, eski yerleşim birimlerinde oturanlar yine eski Dicle nehri yatağından uzaklaşmamıştı. Kesmeköprü-2 (Zeriye) köy sakinlerine baraj gölü havzası yakınında modern evler yapılmıştı. 20 Yıl öncesinde objektiflerimize poz veren Kesmeköprü köyünde yaşamını sürdüren ailelerin çocukları günümüzde 25 yaşın üzerinde.