Eski 16 Mayıs Şehir Stadında Batman’a ilk 2. Lig heyecanı yaşatan ekip ise Belediyespor’du. İşte Batman’ın dününe dair belleklerde yer edinen bazı kareler.
PAMUK TARLALARINA ÇOK BLOKLU YAPILAR
1990’lı Yılların başında Batman-Kozluk-Silvan yol güzergahı tek şeritti. Günümüzde havalimanı yolu olarak çift şeride kavuşan yolun sağı ve solu çok bloklu yapıların adresi oldu. Esentepe’nin arkasında son 30 yılda Batman’ın büyük mahallelerinden Gültepe’ye dönüştü. 30 Yıl önce daha çok pamuk ekiminin yapıldığı Gültepe’deki çok bloklu yapıların olduğu alanlara pamuk ekimi yapılırdı. Batman Ovası’ndaki çiftçiler, bir zamanlar prim yapan pamuk yerine mısır ekimine yöneldi. Tek şeritli o güzergah, kazalara davetiye çıkarıyordu. 30 Yıl önce şimdiki Küçük Sanayi Sitesi’ne varmadan Demiryolu kavşağında devrilen bir otomobilden manzara.
90’LARIN TEK SALONUYDU
Batman 35 yıl önce ‘İl’ olduğunda sorunlardan biri de salon yetersizliğiydi. Kütür Mahallesi’nde 1990’ların ortalarında Özel İdare’ye ait yapılan binanın üst katı toplantı salonuna dönüştürülmüştü. Daha çok İl Koordinasyon Kurulu toplantılarının yapıldığı salonda, bazı etkinlikler düzenlenince yer sıkıntısı da yaşanmıştı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri dışında salonun yok denecek kadar az olduğu Batman’da son yıllarda yapılan salonlar, 50’yi aştı. Özel İdare’nin ilk binasının olduğu yer günümüzde eğitim binası oldu.
ESKİ İŞ BANKASI BİNASI KÜÇÜLDÜ
40-50 Yıl önce Cumhuriyet alanında açılan iki bankadan biri Türkiye İş Bankası idi. Ziraat Bankası’ndan sonra modern binaya sahip iki kartlı İş Bankası, mimari yapısıyla parmakla gösterilirdi. Günümüzde küçülen bankanın hizmet binası, şimdilerde 3 kata dönüştürüldü ama o eski yatay yapının güzelliği fotoğraf karelerinde saklı kaldı. 1998 Yılında Batman’da düzenlenen uluslararası bisiklet yarışmasında dereceye giren 3 pedal ustasına dönemin Valisi Temel Koçaklar, Gençlik Spor Müdürü Abdulkadir Ekmen, eski Batman Rafineri Müdürü Ümit Erden, kupalarını törenle vermişti. Fotoğraf karelerinde ise birbirine komşu eski yapılardan İş Bankası, Çankaya ve Japon Pasajı binaları da o törendeki fotoğraf karesinin fonunu oluşturmuştu.
BU KADRO BATMAN’I 2. LİGE TAŞIMIŞTI
Batman eski Belediye Başkanı merhum Ataullah Hamidi’nin iki kez 2. Lige çıkardığı Batman’ın profesyonel ekiplerinden Belediyespor, 24 yıllık aradan sonra kapanmıştı. 1990 Öncesi ile 1992-93 futbol sezonunda Batman Belediyespor’u iki kez 2. Lige çıkarmayı başaran Batman’ın eski siyasetçilerinden merhum Ataullah Hamidi, futbolun gelişmesine büyük katkı sağlamıştı. 1990’lı Yıllarda kurduğu güçlü kadrosuyla bölgedeki kulüplerin korkulu rüyası olan Belediyespor’da Senai Kara, Batmanlı kaleci Murat, Şanlıurfalı İsmet, Şafi Çoğun, Adanalı merhum Polat, Yusuf Gönül ve Kızıltepeli Seyithan Özdaş’ın forma giydiği eski Turuncu-Mavili ekip, 16 Mayıs Stadında Batmanlı futbolseverlere unutulmaz maçlar izletmişti. Eski 16 Mayıs Şehir Stadı, günümüzde Millet Bahçesine dönüştürüldü.