*Yolkonak’ın yaşayan tarihi Şeyh Reşo Agit, Batman-Beşiri yolundan geçenleri bahçesinde konuk etmeden bırakmazdı. Eski 16 Mayıs Şehir Stadı’nın etrafında bir zamanlar iki elin parmak sayısı kadar yapı vardı. Son 30 yılda o bölge çok bloklu yapıların adresine dönüştü. İşte petrol kentinin düne dair dört karesi daha.
MİLLİ GÜREŞÇİNİN ADINI TAŞIYAN OKUL
Eski Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, 1998 yılında konuk olduğu Batman’da, Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek’in adını taşıyan eğitim yuvasının açılışına katılmıştı. Belde Mahallesi’nde 2000’li yıllar öncesinde yapımı tamamlanan okula, Milli Güreşçinin adı verilmişti. Batman Valisi Temel Koçaklar ve Milli Eğitim Müdürü merhum Tevfik Kale’nin de katıldığı açılışta eski Bakan Türk, Şimşek’i yanından ayırmamıştı. Batmanlılar, o dönemde eğitim yuvasına Mehmet Emin Şimşek’in adının verilmesi için kampanya başlatmıştı. Eski Vali Koçaklar, okula Milli Güreşçi Şimşek’in adını vermenin gururunu yaşadıklarını ifade etmişti. O açılışta Bakan ile Vali arasında yer alan Şimşek, adını okula veren dönemin yöneticilerine teşekkür etmişti.
HASANKEYF’TE ÇARDAK KÜLTÜRÜ KAYBOLDU
6 Yıl öncesine kadar Hasankeyf’in ortasından geçen Dicle Nehri, çevresine hayat vermişti. Nehir kenarında özellikle yaz mevsimlerinde kurulan çardaklar, yüzlerce ailenin geçim kapısıydı. Nehrin iki yakasına kurulan çardaklar, yaz mevsiminde dolardı, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrardı. Meşe ağaçlarla üstü ve etrafı çevrilen çardaklarda aşçılar, Hasankeyf’in lezzetli etleriyle yaptıkları ızgaraları konuklara sunardı. Baraj altında kalmadan önce yılda 500 ile 1 milyon arasında misafirin konuk olduğu Hasankeyf eski günlerini ararken, çardak kültürü de tarihe karıştı.
YOLKONAK’IN SON EZİDİLERİYDİLER
Bir zamanlar azınlık topluluğun yaşadığı Beşiri Ovası’ndaki köylerden biri de Batman-Beşiri karayolu üzerindeki Yolkonak’tı. Doğup büyüdüğü Yolkonak’ı terk etmeyen Şeyh Reşo Agit , yola sıfır olan eski evinin önünden geçen tanıdıklarını ağırlamadan bırakmazdı. Aile fertlerinin büyük bölümü Almanya’ya yerleşmesine rağmen o Yolkonak köyünü terk etmeyen tek Ezidi idi. Ömrünün son günlerinde çocuklarının yaşadığı Almanya’ya ziyarete giden Şeyh Reşo Agit, yaşamını yurt dışında yitirmişti. Vasiyeti üzerine Şeyh Reşo, Yolkonak-Hicre mezarlığında toprağa verilmişti. Şeyh Reşo Agit ile objektiflerimize poz veren Yolkonaklı Kalo Tüzün de uzun bir süre önce yaşama veda etti. Agit ve Tüzün’den geride bu kare kaldı.
NEREDEN NEREYE…
Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin, amatörden 3. Lige, 3. Ligden 2. Lige taşıdığı Batman Belediyespor, 25 yıllık profesyonellikten sonra kapısına kilit vuran Batman’ın eski profesyonel ekiplerindendi. Günümüzde Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski 16 Mayıs Şehir Stadı, bir zamanlar futbolseverlerin hafta sonları profesyonel maçlar izlediği adresti. İki kez Belediyespor’u 2. Lige çıkaran Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, futbolseverlerin de gönlünde taht kurmuştu. Eski 16 Mayıs Şehir Stadının etrafında, 1990’lı yıllarda çok katlı yapı sayısı bir elin parmak sayısından azdı. O dönemler Geçit Oteli’nin inşaatı ile Batman Rafinerisinin sembollerinden TCC ünitesi fotoğraf karesine yansırken, bir yıl aradan sonra tekrar 2. Lige ‘Merhaba’ diyen eski Belediyesporlu futbolcular, sezon açılışında taraftar önüne çıkarken, eski stadyumun çimleriyle örnek futbol sahalarındandı. Bu kare son 30 yılda Batman’ın ne kadar değiştiğini gözler önüne seriyor.