İşte 1970’li yılların Batman’ından bazı kareler.
TPAO’DAN ZİYA GÖKALP’E
1968 Yılında eğitim-öğretme açıldığında bir yıl süreyle TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yerleşkesinde hizmet veren Batman Lisesi, iki yıl aradan sonra inşaatı tamamlanan binaya taşınmıştı. Ziya Gökalp Mahallesi’nin henüz ‘mahalle’ statüsünde değildi. Günümüzde Sanat Sokağı’na sıfır olan alanda iki okul yapımı tamamlanmıştı. Ortaokul kısmı ile lise aynı alanda yapılmıştı. Lisenin ilk müdürü olan Gülpaşa Sezer’in, ikinci mezunlarından bir öğrenciyle objektiflere böyle poz vermişti.
50 YILLIK GİYSİLER MODAYA YÖN VERİYOR
1970’li Yılların başında Batman Lisesi’nde görev yapan eğitimciler, şıklıklarıyla bilinirdi. Yarım asır öncesindeki giysiler, günümüzde bile modaya yön veriyor. Resmi bayram törenlerinde o dönemler spor ceketleri tercih eden Batman Lisesi’nin iz bırakan Müdürü Gülpaşa Sezer ve Coğrafya Öğretmeni İsmet Aydın, 50 yıl önceki Gençlik ve Spor Bayramı’nda bu hatıra kareyi çekmişti. Yarım asır önce ceketler, üç düğmeliydi. O dönemin giyim tarzı, şimdinin giyim tarzının önünde olduğunu gösteren kare.
OKUDUKLARI LİSEDE ÖĞRETMENLİK YAPTILAR
Batman Lisesi’nin eski mezunlarından bir kare. Lisenin eski mezunlarından bir grup Site Mahallesi’nde ağaçların gölgesinde ‘mezuniyet hatırası’ çekmişti. O eski öğrencilerin bir bölümü öğretmen olmuştu. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’nden mezun olan Tevfik Tapan, Candar Toprak, Ahmet Cemalettin Ekmen ve Nazım Bingöl, mezun oldukları Batman Lisesi’nde bir süre görev yaptı. Batman Lisesi’nden mezun olanlardan bazı simalar; “Merhum Tevfik Tapan, Candar Toprak, Nazım Bingöl, Salih Çoksever ve merhum Ahmet Cemalettin Ekmen.”
ESKİ BAYRAMLAR MEYDANDA OLURDU
1977 Yılının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Batman’ın tarihi meydanı ‘Cumhuriyet Alanı’nda kutlanmıştı. Batman Lisesi’nin bando takımında boruzan başı İrfan Tapan’dı. Bando ekibinde Tapan’ın yanı sıra eski liseli öğrencilerden Aydın Turhan, Özhan Kayhan ve Adil Çelik de vardı. Bando takımının maskotu ise sanatçı Yunus Binici idi. Gençlik ve Spor Bayramları daha çok TPAO’nun emektar stadında olurdu. Cumhuriyet Bayramlarının kutlama adresi ise Cumhuriyet alanıydı.