AYRILMAZ ÖĞRENCİLERDİ
1970’lerde Batman Lisesi, Eğitim Fakültesi ayarındaydı. 1976 Yılının son aylarında eski bina önünde hatıra kare çeken Batman Lisesi’nin eski öğrencilerinden dört sima. Karedekilerden biri petrol emekçisi oldu, diğer üçü ise farklı meslekleri tercih etti. Turgut Doğan Mali Müşavir, Yaşar Akın esnaf, Kenan Güney ise uzun bir süre önce oto yedek parça malzemeleri satan işyeri açtı. Bu simalar, şimdilerde emekliye ayrıldı ama yıllar önceki Batman Lisesi’nin öğrencilik dönemlerini bu kareyle ölümsüzleştirdiler.
FOTOĞRAF ÇEKİM YERİ
Batman Lisesi eski binasının önü; öğrencilerin fotoğraf çekim yeriydi. 1968 Yılında Ziya Gökalp Mahallesi Sanat Sokağı’ndaki Batman Lisesi eski binasının girişindeki tabela önünde fotoğraf çekmek öğrencilerin hayaliydi. Tarih, 22 Mayıs 1977. Mezuniyet öncesinde tarihi lisenin tabelası dibinde fotoğraf karesinde yer alan simaların bazıları yaşamlarını Batman’da sürdürüyor. O zamanlar İspanyol paça pantolon, liseli öğrencilerin tercih ettiği giyim tarzıydı. Eski liseli öğrencilerden; Suat Arıç, Ziver Aslan, Kasım Ceylan ve sınıf arkadaşlarından iki öğrenciyle objektiflere böyle poz vermişti.
LİSEDE TENEFFÜS SAATİ
Batman Lisesi ile eski Ortaokulun iç içe olduğu dönemlerde öğrenciler ‘teneffüs zili’ çaldığında soluğu bahçede alırdı. Liseli öğrenciler, bol paçalı İspanyol pantolonlarıyla birer moda tutkunuydu. 47 Yıl önce liseden mezun olan öğrenciler; “Yaşar Akın, Fikret Güneş, Ziver Aslan, Kenan Güney, Selim Özdemir ve Nizamettin Özlük.” Bu öğrenciler arasında bazı simalar yaşamlarını yurt dışında sürdürüyor.
KIZ MESLEK LİSESİ TEMELİ 1975’TE ATILDI
Batman Lisesi’ne 1970’li yıllarda komşu olan okullardan biri de Kız Meslek Lisesi idi. 1975 Yılında tek katlı olarak inşa edilen eski Kız Meslek Lisesi’nin binası halen duruyor. Bir dönem Milli Eğitim Müdürlüğü ek binası olarak hizmet veren eski Kız Meslek Lisesi binasını, Batman Lisesi’nden ayıran ihata duvarıydı. 1975 Yılında Batman Lisesi’nde eğitimlerini sürdüren petrol emekçilerinden Nizamettin Özlük, Ziver Aslan ve Mali Müşavir Turgut Doğan sırtlarını dayadıkları 1.5 metre yükseklikteki o ihata duvarı, şimdilerde 3 metre yüksekliği buluyor. Kız Meslek Lisesi’nin eski binası ise Rehberlik Araştırma Merkezi’nin ek binası olarak kullanılıyor.