1970’LERDE AKŞAM LİSESİ
Batman’da 1970’li yılların sonunda açılan Akşam Lisesi, Batman Lisesi bünyesindeki ortaokul binasında hizmet veriyordu. Bir zamanlar 8000’e yakın kişinin çalıştığı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde lise öğrenimlerini tamamlamak isteyenler için ‘Akşam Lisesi’ açılmıştı. 1977 Yılında petrol emekçileri için açılan lise, 12 Eylül darbesinde kapanmıştı. Batman Lisesi bahçesindeki ortaokul kısmı binasının olduğu binada; iki tabela vardı. ‘Batman Lisesi Orta Kısım’ ve ‘Akşam Lisesi-1977’ tabelaları yan yana asılıydı. Eski petrol emekçilerinin yoğunluklu olarak eğitim gördüğü Akşam Lisesi’nin önünde dönemin öğretmenleriyle hatıra fotoğraf çeken bazı simalar.
LİSE ETRAFINDA BAHÇELİ EVLER
50 Yıl önce Batman Lisesi, petrol kentinin en ücra köşesindeydi. Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi’nin 1974 yılında üyelerine yaptığı tek katlı konutlara ‘Bahçelievler’ adı verilmişti. Lise bahçesinin bir bölümünü futbol ve basketbol sahasına dönüştüren ‘Efsane Müdür Gülpaşa Sezer’ idi. 1.5 Metre yükseklikteki ihata duvarının çekildiği Batman Lisesi’ne komşu lise, Kız Meslek Lisesi idi. 50 Yıl önce Sendika konutlarının yanı sıra eski SSK Hastanesi, Askerlik Şubesi, Meteoroloji ve 1 Nolu Sağlık Ocağı liseye komşu sayılırdı.
MÜZİK KOROSU OLAN LİSEYDİ
50 Yıl önce spordaki tüm branşların yanı sıra sosyal aktivitelerle de bilinen Batman Lisesi’nin müzik korosu vardı. Lise bünyesindeki Koro, mezuniyet geceleri dışında özel günlerde de okullarda müzik resitali verirdi. Batman’ın eski yerel sanatçıları merhum Doğan Binici, İsa Bürü ve Bahri Tunç, Batman Lisesi mezunuydu. Batman Lisesi müzik korosu, 1974 yılındaki mezuniyet gecesinde öğrenciler ile öğretmenlere unutulmaz bir gece yaşatmıştı. O yıllarda müzik korosunda darbukatör Bahri Tunç da yer alıyordu.
51 YIL ÖNCE CUMHURİYET MEYDANI
Tarih, 29 Ekim 1973. Yer, Cumhuriyet alanı. Cumhuriyet Bayramı töreni sonrası lisenin iz bırakan öğretmenlerinden Emin Eren, Celal Utku ile ‘Bayram Hatıra’sı pozunu veren Gülpaşa Sezer, disipliniyle bilinen örnek bir eğitimciydi. 1970’li Yıllarda Cumhuriyet Meydanı ve caddesi petrol kentinin kalbinin attığı yerdi. Çabuk’lara ait iş merkezinin altı Siirt Petrol otobüs firmasından önce Kamil Koç’un bilet satış merkezi idi. DDY’nin üst geçit köprüsü etrafında tek bir yapı yoktu. Cumhuriyet’in 50. Yılını kutlayan dev afişi Cumhuriyet Caddesi’nin girişine asan Sezer ve o eski eğitimcilerden geride bu hatıra kare kaldı.