Günümüzde baraj havzasının en derin alanına dönüşen Hasankeyf’teki tarihi köprü çevresindeki kumsalda yıllar önce oyun oynayan çocuklar, şimdilerde birer genç. İşte Batman’da belleklerde yer edinen düne ait bazı kareler.

KÜLTÜR MAHALLESİ’NİN 1990’LI YILLARI

Günümüzde nüfusu 30 ile 40 bin arasında değişen Kültür Mahallesi, 1990’ların başında yapılaşmanın hızla yayıldığı mahallelerden biri olmuştu. 34 Yıl önce Batman ‘İl’ olduğunda Kültür Mahallesi’nde çok bloklu yapılar yükseldi. Bir anda Kültür’ün nüfusu, birçok eski mahalleyi geride bırakmıştı. Batman Üniversitesi merkez kampüsü arkasındaki boş araziler, konut doldu. Daha önce tütün ve pamuk tarlası olan o arazilerin yerlerinde onlarca cadde ve sokak açıldı. Fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın, 1990’lı yıllardaki Kültür mahallesinin manzarasını belgeleyen karesi.

ÖĞRENCİLERİ BAĞRINA BASAN BAŞKANDI

İki dönem Batman Belediye Başkanlığı yapan merhum Ataullah Hamidi, görevi süresince ilkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerine kırtasiye malzemeleri başta olmak üzere burs imkanı yaratmıştı. Hamidi, Cumhuriyet Caddesi’ndeki eski Belediye binasında görev yaptığı dönemde küçük makam odasında ilkokul öğrencilerini ağırlardı. Merhum Hamidi, Batman’a ‘Belediye Sarayı’nı kazandırmıştı. 1984 ile 1994 Yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı yapan Hamidi, 3 dönem de Milletvekilliği yapan tecrübeli bir siyasetçiydi. Hamidi, bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu hakkın rahmetine kavuştu.

SÜNNET ŞÖLENLERİNİ GELENEKSELLEŞTİRMİŞTİ

1994 Yılında Batman Belediye Başkanlığı’na kapatılan Refah Partisi’nden seçilen Salih Gök, dar gelirli ailelerin çocukları için toplu sünnet törenlerini gelenekselleştirmişti. Batman eski Emniyet Müdürü Emin Körpe, eski Vali Yardımcısı ve Tekirdağ eski Valisi Mehmet Ceylan, Batman Defterdarı Ramazan Türkan, eski Sağlık Şube Müdürü Neşet Seven’in de katıldığı sünnet şöleninde eski Başkan Gök, objektiflerimize böyle poz vermişti.

HASANKEYF’İN KARTPOSTALLIK KARELERİ

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf ‘in eski yerleşim birimi, yaklaşık 5 yıl önce Ilısu-Veysel Eroğlu Baraj gölü altında kaldı. 1990’larda Hasankeyf’in 2 bin 500 yıllık tarihi köprünün olduğu bölgenin muhteşem manzarası, yerli ve yabancı konukların büyük ilgisini çekerdi. Fotoğraf sanatçıları daha çok bu alan ile tarihi kaleyi dondururdu. Hasankeyf’in dibinden derin aktığı Dicle nehrinin kenarındaki kumsallık alan ise o dönemde küçüklerin oyun alanıydı. 34 Yıl önce Dicle Nehri ile eski Hasankeyf yerleşim biriminin yansıdığı bu kareyi de günümüze taşıyan sanatçı İrfan Tapan’dı.

Kaynak: HABER MERKEZİ