BELEDİYE SARAYINI AÇAN CUMHURBAŞKANI
1990 Yılının Mayıs’ın da Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 2 yıl aradan sonra Belediye Sarayını da hizmete açmıştı. İki dönem üst üste Belediye Başkanlığı yapan ve 3 dönem de Milletvekili olan merhum Ataullah Hamidi, Cumhuriyet Caddesi Akyürek geçidi yakınında hayata geçirdiği Belediye sarayı binasının açılışına merhum Özal’ı davet etmişti. Eşi Semra Özal ile birlikte Batman’a gelen Özal, o dönemler bölgenin sayılı saraylarından biri olan Batman Belediyesi binasına tam puan vermişti. Belediye binasında halkın Belediye’ye giriş yaptığı bölümünden Başkanlık makamına giriş yapan merhum Özal, sevdiği eski politikacılardan Hamidi ile objektifimize böyle yansımıştı.
ESKİ YÖNETİCİLERDE DİYALOG ÖN PLANDAYDI
1987 ile 1992 Yılları arasında Batman Garnizon Komutanlığı yapan pilot Albay Gültekin İnan, Batman’da dönemin yöneticileriyle sık sık bir araya gelirdi. İnan, Hava Meydan Komutanlığı’nın Pınarbaşı Mahallesi’ndeki eski lokalinde hafta sonları yöneticileri ağırlardı. Batman eski Milletvekili Kutbettin Hamidi ve kardeşi Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin de aralarında bulunduğu bazı eski yöneticilerin bir bölümü şimdilerde aramızda yok. Batman’dan ayrıldıktan sonra Hava Pilot Albay İnan, Tuğgeneralliğe yükselmişti. Bir süre Kayseri’de de görev yapan İnan, yerleştiği İzmir’de hakkın rahmetine kavuştu. Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ise geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Sevilen iki simadan geride bu kare kaldı.
FOLKLOR EĞİTMENİYDİ
Batman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde folklor eğitmenliği yapan çiğköfte ustası Selahattin Güneri idi. Bankalar Caddesi ile Cumhuriyet Meydanı’nın kesiştiği noktada yıllarca çiğköfte tezgahıyla bilinen folklor eğitmeni Güneri, yüzlerce öğrenciye folkloru sevdirdi. Resmi bayram, okul açılışları ile TPAO’nun yıldönümlerinde de yaptığı gösterilerle herkesin takdirini toplayan Güneri, uzun bir süre önce Nahçıvan’a yerleşti. Güneri, Batman Halk Eğitim Merkezi’nde uzun süreyle eğitmenlik yapan kişiydi. 1980’li Yıllarda bir açılışta eski öğrencileriyle halay çeken Güneri.
HARMAN YERİ’NDE CER CERE
Bu fotoğraf karesini 1990’lı yıllarda fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan çekti. Batman’ın kırsalında hasat döneminde köylülerin harman yerine yığdıkları samanı öğütmek için Kürtçe ‘Cer cere’ adı verilen ‘Harman Döven’ aracı, eşek ve katırlarla bağlanırdı. Çiftçiler, tahtadan oluşan Harman Döven ile buğday saplarını, saman haline getirirdi. Fotoğraf sanatçısı Tapan’ın, yaklaşık 40 yıl önce çektiği Batman’ın bir köyünde çektiği Harman döven-cer cere şimdilerde tarihe karıştı.