KIŞ MEVSİMİNDE BATMAN SİYAH-BEYAZDI
1950’li Yıllarda kışın sert geçtiği yerleşim birimlerinden biri de Batman’dı. Petrolün başkenti o dönemlerde ‘Belde’ olmaya adaydı. Eski ‘Belde’ ve ‘İlçe’nin çekirdeği ‘İluh Tepebaşı’ bölgesiydi. 1940’lı Yılların başında Ulaştırma Bakanlığı’nın, Batman’a kazandırdığı DDY Garı’ndan lokomotiflerle yakıt sevkiyatı yapılırdı. Cumhuriyet Meydanı’na komşu olan gardaki yangın kulesi ve tek katlı binalar, günümüzde Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınırken, o tarihi garın önü, uçsuz bucaksız tarım arazisiydi. Batman’ın eski kışlarında kar, Mayıs ayına kadar yerde kalırdı.
İKİ YILDA RAFİNERİ MONTAJI YAPILMIŞTI
1952 Yılında ABD’nin Los Angeles şehrinden satın alınan ülkenin ilk rafinerisinin montajına 1953 yılında başlandı. O zamanlar ‘Batman’ diye bir şehir yoktu. Amerika’dan satın alınan Rafinerinin malzemeleri İskenderun’a gemiyle getirilip, trenle Batman’a sevk ediliyordu. ABD’li Parsons firmasının montajını 2 yılda tamamladığı rafineri, Raman Dağı’nın petrolüne göre dizayn edilmişti. Parsons şirketi, rafineri inşaatında iyi malzeme kullanmıştı. 1955 Yılının son aylarında Batman Rafinerisi’nin montaj çalışmaları tamamlanmıştı.
TREN İSTASYONU SON DURAKTI
1943 Yılında ilk tren seferlerinin başladığı petrol kentinde DDY Batman Garı’nda lokomotif yakıtları İskenderun-Dörtyol’a yakıt sevkiyatı yapardı. Batman Rafinerisi’nin komşu olduğu şimdilerdeki eski mahallelerden olan Cumhuriyet, Şirinevler ve Akyürek mahallelerinde toplam ev sayısı 200’ü geçmezdi. Tek katlı ve kerpiç evler ile rafineri arasında mesafe bir hayli uzaktı. DDY Batman Garı’ndan bir makasla rafineri içine giren yakıt lokomotifleri, Batman’daki yakıt ürünlerini İskenderun-Dörtyol’a ulaştırırdı. Rafineri’nin üretime alındığı dönemde; Atık Su Arıtma Tesisi’nin de yer aldığı eski rafineri alanından siyah-beyaz bir kare.
RAFİNERİ’DE SON MÜDÜR’DÜ
Tüpraş Batman Rafinerisi, özelleştirilmeden önce son Müdürü Ümit Erden’di. 1995 ile 2000 Yılları arasında Tüpraş Batman Rafineri Müdür Yardımcılığı ile Rafineri Müdürlüğü görevini sürdüren Erden, o dönemlerde yaptığı yenilikleri zaman zaman yerel medya ile paylaşırdı. Rafineride görev yaptığı dönemde sosyal aktivitelere verdiği önemle de bilinen Erden, ülkenin ilk rafinerisinin ‘son müdür’ unvanını elinde bulundurdu. Erden, 2000 Yılının Aralık ayında Batman Rafinerisi’nden ayrılmadan önce Batman’ın emektar basın mensuplarından İrfan Tapan ve Mustafa Eranıl’ın da aralarında bulunduğu eski basın mensuplarını, rafineride ağırlamıştı. Erden, Batman’da petrol sektöründe iz bırakan yöneticilerdendi.