BU İSTASYON RAMAN’A HAYAT VERMİŞTİ

1940’lı Yılların başında Maden Teknik Arama Enstitüsü, Raman Dağı’na kamp kurdu. İlk petrolcülerin yerleştiği dağın zirvesindeki yerleşkenin su ihtiyacını karşılayan istasyon ise Suçeken (Şıkeftan) köyü yakınındaki su pompasıydı. 1949 Yılında dönemin Başbakanı Hasan Saka, Raman Dağı’nı ziyaret ettikten sonra ‘su pompa’ istasyonunun kurulduğu Suçeken köyü çevresinde de incelemelerde bulunmuştu. 1948 Yılında yapımına başlanılan ‘su istasyonu’ yıllarca Raman Dağı’ndaki petrolcülerin yerleşkesine su ulaştırmıştı. Şimdilerde su pompası istasyonu da baraj gölü altında kaldı.

MTA EKİBİ SALLARLA YOLCULUK YAPARDI

Maden Teknik Arama Enstitüsü, Midyat ilçesi yakınlarındaki Basbirin ve Hermis sahalarında petrol aramak için Raman Dağı ile ilk petrol sahaları arasında mekik dokurdu. İlk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, Amerikalı bazı petrolcülerle Raman Dağı ile Mardin’in Midyat ilçesi yakınlarındaki petrol sahaları arasında mekik dokurdu. Taşman ve ekibi, Hasankeyf’in eski yerleşim biriminin dibindeki ‘Yolgeçen Hanı Mağarası’ önünden yolcu alan sal-keleklerle yolculuk yapardı. İlk petrolcüler, Gercüş-Hermis petrol sahasından Raman Dağı’na gelişinde; Dicle nehrini geçtikleri andan geride kalan kare.

75 YIL ÖNCESİNİN HASANKEYF’İ

Bu fotoğraf karesi de 1949 Yılında ‘Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün ilk petrol mühendisleri tarafından çekildi. 2 bin 500 Yıllık tarihi köprü, şimdilerde Ilısu Baraj Gölü altında kaldı. El Rızık Cami minaresi de yeni yerleşim birimine taşındı. Dicle’ye komşu olan antik kentin en eski mahallesi de sulara gömüldü. Tarihi köprünün ayaklarındaki Roma askerlerinin silüetlerinin olduğu taşlar ise Kültür Müdürlüğü bünyesindeki Müze’ye taşındı. Moğolların saldırısında büyük hasar gören köprü de güçlendirme çalışmaları yapıldıktan sonra baraj gölü suları altında kaldı.

MTA VE TPAO’DA İZ BIRAKAN MÜHENDİSTİ

MTA Enstitüsü’nün çekirdek kadrosundan biri de Yüksek Petrol Mühendisi Abdurrahman Durukal’dı. Bölgede ilk petrol arama çalışmalarında yer alan Durukal, Raman Dağı’nda birçok kuyuyu keşfeden yüksek petrol mühendisiydi. Durukal, Raman Dağı’na su şebekesi hattını çeken ekibe de eşlik ederdi. MTA’nın çalıştırdığı çevredeki köylülerden Ahmede Nazo, Gello, Kekeno ve çevredeki bazı işçilerin de çalıştıkları Suçeken köyündeki su pompası döşeme çalışmaları tamamlandığında; hatıra kare çeken Durukal’ın ismi 1954 yılında kurulan TPAO’nun Batman Bölge Müdürlüğü’ne de geçmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ