*40 Yıl süreyle Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını yapan merhum Mehmet Teymur, dini bayramların arifesinde okullarda dar gelirli öğrencilere giyim yardımında bulunurdu. 34 Yıl önce şimdi ki Şafak Mahallesi’ndeki Millet Bahçesi, Şehir Stadıydı. Stadyumun etrafında tek tük konutlar vardı. İşte Batman’ın dört farklı karesi daha.
BATMAN RAFİNERİSİNDEKİ İLK ATIK ARITMA
Tüpraş Batman Rafinerisi’ne ilk Atık Su Arıtma Tesisi, 1995 yılında yapılmıştı. Dönemin Tüpraş Genel Müdürü aslen Siirtli merhum Kemal Işık’ın, ülkenin ilk rafinerisi olan Batman’da hayata geçirdiği ‘Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışına, eski Çevre Bakanı Rıza Akçalı da katılmıştı. Tüpraş Rafinerisi’nden İluh Deresi’ne akan atıklar, ‘Atık Su Arıtma’ tesisi sayesinde bertaraf edilmişti . Batman Rafinerisi özelleştirmeden önce Rafinerinin içinde yapılan arıtma tesisi, petrol şehri için can simidi olmuştu. 29 Yıl önce Batman’a kazandırılan bu Atık Su Arıtma tesisinden sonra ilk defa OSB’de de ‘Atık Su Arıtma Tesisi’ yapıldı. Tüpraş’tan sonra Atık Su Arıtma Tesisi’nin hayata geçirildiği yerlerden biri de OSB oldu. 29 Yıl önce o tesis ile yeşil kuşağı andıran Tüpraş ve TPAO tesislerinin bulunduğu alandan bir manzara.
UĞURCA’DAKİ KERPİÇ KONAKLAR YERİNE VİLLALAR
Burası Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca (Korix) Köyü. 1990’lı Yılların ortalarına kadar köyün yarısından çoğu eski kerpiç konaklardı. 40 Yıl önce Uğurca’dan Almanya’nın yolunu tutan Ezidiler, yıllar sonra ‘Tersine Göç’e start verdi. Yeni yapılarla Uğurca köyünün çehresi değişti. Tek katlı ve iki katlı kerpiç evlerin yerini modern villalar aldı. Uğurca’nın son 2 yılda manzarası, turistik kent Bodrum’u andırıyor. Köylerine dönüş yapan Avrupa’daki azınlık topluluk, eski evlerin yerine Avrupa tarzında villalar yaptı. Uğurca Köyü’ne hayat veren Ezidiler, eski konutları gölgede bırakacak modern villalara taşındı. Uğurca’da bir değişmeyen 34 yıllık viraneye dönüşen un ve mercimek fabrikası oldu. Bu tesisin dışındaki tüm yapılar, modern hale getirildi.
40 YIL ODA BAŞKANLIĞI YAPMIŞTI
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını yaklaşık 40 yıl süreyle yapan Mehmet Teymur, dar gelirlileri unutmayan yardımsever bir simaydı. Batman’daki iş dünyasının taleplerinin karşılanmasında üzerine düşeni yapan Teymur, Oda Başkanlığı görevini uzun süreyle yapan iş insanıydı. Batman’ın eğitim yuvalarında dar gelirli öğrencilere kış mevsimi öncesi ve dini bayramlarda giyim yardımını da unutmayan Teymur, kendi elleriyle öğrencileri giydirirdi. Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘iz’ bırakan Başkan olarak belleklerde yer edinen Teymur, 1960’lı yıllarda meyan kökü ticaretini de yapmıştı. 1990’lı Yıllarda Batman’ın ücra mahallesindeki bir eğitim yuvasında öğrenciye ayakkabı ve giyim malzemesini yapan Teymur, objektiflerimize böyle yansımıştı.
35 YIL ÖNCE BATMAN STADYUMU
1989-90 Yılında Batman’a 2. Lig sevinci yaşatan kulüp, Belediye Başkanı merhum Ataullah Hamidi’nin Başkanlığını yaptığı Belediyespor’du. 1989-90 futbol sezonunda Belediyespor, Şafak Mahallesi’ndeki stadyumda Batmanlılara bayram havası yaşatmıştı. Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüşen eski 16 Mayıs Şehir Stadyumu etrafında bina sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Belediyespor eski yöneticilerinden eczacı Necat Güneştan, iş insanı Süleyman Güç ve Petrol Ofisi eski Bölge Müdürü Ahmet Alperen’in de aralarında bulunduğu yöneticiler, Turuncu-Mavili ekibi adım adım şampiyonluğa götürmüştü. 16 Mayıs Şehir Stadı’nın o dönemlerde kapalı tribünü yoktu. Açık tribünlerde futbolseverler izdiham oluştururdu. Belediyespor’un 35 yıl önce Batman’a getirdiği 2. Lig şampiyonluğunda Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi, stadyumda renkli görüntüler oluşturmuştu.