*TPAO’nun merkez atölyesinde ekibiyle birlikte Batman merkezin ilk camisinin şerefiyesinin tasarımını yapan İbrahim Usta, mesai arkadaşlarıyla hatıra kare çekmişti. 1955 Yılında Batman Rafinerisi’nin üretime başlamasıyla İbrahim Usta, kurduğu merkez atölyesinde sondaj takımları ile delici malzemelerini imal eden tek ustaydı. İşte MTA ve TPAO’da bir dönemler tarih yazan İbrahim Usta’yı anlatan dört kare daha.
MTA’NIN İLKLERİNDENDİ
Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün emektarlarından biri de Gercüşlü İbrahim Usta idi. TPAO’dan önce MTA Meymune Boğazı, Raman Dağı ve Garzan’da petrol arama çalışmalarını sürdürmüştü. 1942 Yılında mezun olduğu Diyarbakır Bölge Sanat Okulu’nu dereceyle bitiren İbrahim Usta, Raman Dağı’nda işe başladığında; ilk petrol kuyusu olan Raman-8’i devreye alan 14 kişilik uzman ekibindeydi. İbrahim Usta, TPAO’daki merkez atölyesini açtığında Türkiye’nin sayılı torna ustalarındandı. TPAO emeklisi Avni Şimşek, İbrahim Usta’yı şöyle anlatıyor: “İbrahim Usta mesleğini çok iyi yapan bir ustaydı. Merkez atölyesinin hem amiriydi hem de tek Ustabaşı idi. Ben de o yıllarda Raman’da çalıştım. O zamanlar MTA da TPAO’da o değerli ustalara maaş dışında ‘Sarı Zarf’ta verirdi. O zarflarda özel ikramiyelerle ödüllendirildi o dönemin ustaları. İbrahim Usta’nın 1960’lı yıllarda 2. Cadde’de torna, tesviye ve freze atölyesi de vardı. Onun üzerine TPAO’da usta yoktu.”
ŞEREFİYE TASARIMINI YAPMIŞTI
Bir zamanlar MTA Enstitüsü ile TPAO’da çalışkanlığıyla bilinen Gercüşlü İbrahim Usta, 1965 yılında tamamlanan Batman’ın Ulu Cami minaresinin şerefiyesinin tasarımını da yapmıştı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün merkez atölyesinde mesai arkadaşlarıyla birlikte minare şerefiyesini tamamlayan İbrahim Usta, minareye şerefiye bölümünü yerleştirmeden önce eski merkez atölyesinin girişinde bu hatıra kareyi çekmişti. İbrahim Usta’nın tasarımını yaptığı minare şerefiyesi, o dönemin Batman Müftülüğü’nce de takdirle karşılanmıştı.
RAMAN KAMPINDAN BATMAN’A
1954 Yılının sonunda MTA Enstitüsü, petrol arama ve işletme işini; yeni yapılanan TPAO’ya devretmişti. MTA’daki ilk petrol emekçileri de TPAO’ya geçiş yapmıştı. Meymune’deki küçük rafineri parçalarının bir bölümü de Batman’a taşınmıştı. 1955 Yılında TPAO Batman Rafinerisi üretime başlayınca ustaların ustası olarak bilinen İbrahim Usta, teknik yönetici olarak Batman Rafinerisi’ne atanmıştı. O dönemler Batman’da kurulan merkez atölyesinin başında İbrahim Usta vardı. Ustaların ‘Usta’sı, TPAO’nun kalbi olan birimin başında görevlendirilmişti. Sondaj kulelerinin delici takımları ve malzemelerinin imalatını yapan Usta, parmakla gösterilen teknik yöneticilerdendi.
BİR ZAMANLAR BATMAN ÇAYI
Bu fotoğraf karesi de eski petrol emekçisi İbrahim Usta’ya ait. 1950’li Yıllarda su debisinin yüksek olduğu ve su yatağının geniş olduğu Batman Çayı’nda; yaz mevsiminde aşırı sıcaklarda serinleyenler Bıçakçı (Kerike) köyünün yakınında soluğu olurdu. Şimdilerde tarihi ‘Gire Migro’ tepesinin dibinden geçen Batman Çayı, berrak akardı. 1950’li Yıllarda Batman-Diyarbakır eski yolu, ‘Gire Migro’ tepesinin Kuzey yönünden geçerdi. Şimdilerde eski karayolunu su haritadan sildi. Siyah-beyaz karede suda yüzen ise Gercüşlü merhum İbrahim Usta idi. Bir dönemler coşkulu ve berrak akan Batman Çayı’nın bu manzaraları da hatıra karelerde kaldı