Cep telefonlarının olmadığı 90’lı yıllarda işyeri ve evlerine telefon alabilmek için eski PTT Başmüdürüğü’nde Telekom binasında kuyruk oluşurdu. Batman’da belleklerde iz bırakan dört kare daha.

BATMAN’IN İLK VALİ YARDIMCISIYDI

24 Temmuz 1994 tarihinde resmen ‘İl’ olan Batman’da, ilk il yöneticisi olarak görev yapan Vali Tuncer Perçinler’di. Yardımcısı ise aslen Malatyalı Mahmut Kılıçdoğan’dı. Batman ‘İl’ olduğunda Vali Yardımcısı sayısı 3’tü. Meydan Mahallesi’ndeki eski Kaymakamlık binası ise Valilik binasına dönüştürülmüştü. İkinci kattaki Kaymakamlık binasının Yazı İşleri Müdürü merhum Sabri Bilge’nin makam odası, Vali Yardımcısının odasına dönüştürülmüştü. O dönemlerde eski binaların çoğunda klima yoktu. Daha çok Batman’ın yaz sıcağında vantilatörlerle serinlemeye çalışan Batman’ın ilk İl yöneticilerin şikayetlerinden biri de aşırı sıcaklardı. Yaklaşık 34 yıl önce Kılıçdoğan görevine başladığında ilk çektirdiği kare.

HEM SANATÇIYDI HEM DE MÜZİK ÖĞRETMENİ

Batman’ın yetiştirdiği yerel sanatçılardan biri de Doğan Binici idi. Cümbüş sanatçısı İsa Bürü ile uzun yıllar Batman Lisesi’nde ‘müzik eğitmeni’ olarak öğrencilere müziği sevdiren Binici, özel günlerinde aranılan sanatçısıydı. Yılbaşı gecelerinde düzenlenen eğlence programlarına katılan Binici’nin hayranları vardı. Batman’da bir zamanlar düğünlere renk katan Binici, bir süre önce yaşama veda etmişti. Batman’ın eski eğlence mekanlarında konukları eğlendiren Binici, bölgedeki düğünlere de renk katardı. Binici, 1980’li yıllarda cümbüş sanatçısı Bürü ile birlikte Batman Lisesi’nde öğretmenlik yapmıştı.

KAPLICA ŞELMO’YA HAYAT VERDİ

1998 Yılında Kozluk Şelmo petrol sahasında bir kuyuda petrol arama çalışmaları sırasında 90 derece ısıdaki suya rastlanınca, Taşlıdere (Hole) Köyü’nün de çehresi değişti. 2000’li Yıllarda dönemin Batman Valisi İsa Parlak’ın, kısa adı ‘BATO’ olan Batman Termal Oteli’ni yaptığında; şifalı suyun bulunduğu yerin çehresi bir anda yeni bir yerleşim biriminin oluşturdu. Özel İdare’nin yanı sıra özel sektörün de yaptırdığı 90 derecedeki su ısısının olduğu tesisler, bölgede sedef başta olmak üzere romatizmal hastaların akınına uğradı. 26 Yıl önce şifalı su çıkınca, vatandaşların bir bölümü ilkel koşullarda tedavi görüyordu. İşte henüz kaplıca tesislerinin yapılmadığı eski Şelmo petrol sahasından bir manzara.

CEP TELEFONUNUN OLMADIĞI YILLAR

Yıl, 1990. Burası, eski PTT Başmüdürlüğü ile Telekom binasının olduğu yer. Turgut Özal bulvarında özelleştirilen Telekom binası, halen bu yerde hizmet veriyor. Cep telefonları 1994’ten sonra yaygınlaştırılınca, eski telefon kayıt dönemi de kapanmıştı. 1980 ve 90’lı Yıllara kadar Batman’da yüzlerce kişi işyeri ve evlerine telefon alabilmek için kuyruk oluştururdu. Teknolojinin hızla geliştiği dönemde, o eski telefonlara da talep kalmadı. Eski telefonların yerini şimdilerde akıllı telefonlar aldı. 34 Yıl önce Turgut Özal Bulvarındaki Telekom binası önünde telefon kaydını yaptıranlar böyle kuyruk oluşturmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ