Ilısu Baraj Gölü altında kalmadan Hasankeyf’in içinden geçen Dicle Nehri’nin kıyısındaki dinlenme mekanları, yerli turistler kadar yabancı konukların da ilgisini çekerdi. İşte Batman’dan dünden kalan birkaç kare.
GEMİCİ’NİN BATMAN SEVGİSİ
1999-2002 Yılları arasında Devlet Bakanlığı yapan Hasan Gemici’nin halen bazı eserleri yıllara meydan okuyor. Güneykent Mahallesi’ndeki eski mobil şirketi tesislerini ‘Çok Amaçlı Toplum Merkezi Kompleksi’ne dönüştüren siyasetçi Gemici idi. Gemici, o dönemlerde Batman’daki engellilere de bazı sosyal haklar tanımıştı. Engellileri de meslek edindirme kurslarıyla buluşturan Gemici, Çok Katlı otopark’ın altında telkari-gümüş işleme atölyesini açmıştı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği eski Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan ve DSP Batman eski İl Başkanı İlyas Solak da atölyenin açılışına katılmıştı. Batman eski Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Tarhan da kurumuyla ilgili eski Bakana brifing vermişti.
1997’DE TURKCELL’İN İKİNCİ ŞUBE AÇILIŞI
1994’te Batman’da Turkcell’in ilk mağazasını Ertuğrullar açmıştı. Eski Mehtap sineması kavşağındaki Turkcell Mağazasının ardından ikinci şube ise 3 yıl sonra Turgut Özal bulvarında açılmıştı. Girişimci iş insanı merhum Zeki Seven’in, Nasıroğlu İş Merkezi karşısında açtığı Turkcell’in mağazasının kurdelesini dönemin Valisi Temel Koçaklar kesmişti. Batman eski Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Tüpraş eski Rafineri Müdürü Ümit Erdem ve TPAO’nun eski emektarlarından Abdülkadir Atasal’ın da katıldığı o törende geride bu fotoğraf kaldı. İş insanı merhum Zeki Seven, İstanbul’da yıllar önce acı bir olayla yaşamına son vermişti.
DİCLE NEHRİ’NDE ÇARDAK DÖNEMİ
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in içinden geçen Dicle Nehri’nde bir zamanlar çardaklar gözde mekanlardı. Yerli turistler kadar yabancı konuklar da yaz mevsiminde çardaklarda dinlenirdi. Baharın başından Ağustos’un sonuna kadar Dicle Nehri kenarında açılan çardaklar, daha çok yaz mevsiminde hafta sonları dolup taşardı. 50’ye Yakın açılan çardakların etrafında ördek ve kazlar ayrılmazdı. Tesislerde dinlenen yerli ve yabancı konuklar, kazlara yem atardı. Su içinde kurulan yemek masaları ise boş kalmazdı.
ESKİ TAŞ EVLER BARAJ ALTINDA
Eski Kesmeköprü-3 köyü, Ilısu-Veysel Eroğlu Baraj gölü havzası altında kaldı. 2017 Yılına kadar Dicle Nehri kenarındaki en güzel köylerden biri olan Kesmeköprü-3 ve Dicle Nehrine komşu olan diğer yerleşim birimleri baraj gölü havzasında kaldı. Kesmeköprü-3’ün diğer köylerden farkı, evlerin büyük bölümü taştan oluşuydu. Eski köy, baraj gölü altında kaldıktan sonra köy sakinleri yine suyun yakın mesafesinde bir alanda kalmayı tercih etmişlerdi. İşte 1990’lı Yıllarda Kesmeköprü köyünden bir manzara.