İşte Batman’ın TPAO Sitesi eski gençlikten birkaç siyah-beyaz kare.
SİTELİ GENÇLERİN BULUŞMA NOKTASI
Türkiye’de ilk diplomalı petrolcü olarak bilinen Bolulu Cevat Eyüp Taşman’ın adını taşıyan cadde, bir zamanlar eski Siteli gençlerin buluşma noktasıydı. Site’nin eski AVM’si olan Ekonoma’ya komşu olan Hergele Meydanı’nda ise gençler, geç saatlere kadar sohbet ederlerdi. O dönemin bekçileri, eski Siteli gençleri Hergele Meydanı’ndan uzaklaştırmak için adeta köşe kapmaca oynardı. TPAO 1 Nolu Misafirhane yolunda bir araya gelen liseli gençler arasında yer alan simalar; “Merhum Turgut Bilgin, Nazım Bingöl, Yalçın Ata, Veysi Bilgin, İhsan Kaplan, Zülküf, Bayram.”
ÖRNEK GENÇLERDİ
Batman’ın ilk semtleri arasında yer alan Site Mahallesi’ndeki ilk petrol emekçilerinin çocukları, parmakla gösterilen çalışkan öğrencilerdi. Batman’ın 1960–1970’li yıllarda gerek eğitim de gerekse de giyim de adlarından söz ettiren eski Siteli gençlik, giyim tarzıyla da dikkat çekerdi. Site semtinde siyah-beyaz bir kare daha. İşte o fotoğraf karesinde yer alan bazı isimler; “(Ayaktakiler) Nazım Bingöl, Turgut Bilgin, Yalçın Ata, Zülküf bey. (Oturanlar) Veysi Bilgin, İhsan Kaplan.”
DAYANIŞMALARI HİÇ KOPMADI
Batman’dan ayrıldıktan sonra Siteli gençliğin petrolün başkenti ile diyaloğu kopmadı. Batmanlı gençler ile Siteli gençler arasında hep kaynaşma vardı. İstanbul’da bir etkinlikte hasret giderin iki gençliğin buluşmasından tarihi bir kare. İstanbul-Beyazıt meydanında poz veren gençler arasında yer alanlar; “(Ayaktakiler) Ahmet Gürbüz, Mehmet Adsız, Yalçın Ata, Cemal Seven, Hasan Gürbüz. (Oturanlar) İsmail Bezek, Çetin Seven ve Ali Akdemir.”
İLK İTFAİYECİ VE İDARE AMİRİ
Bosna’da doğan Halil Dinler, 1952 ile 1971 yılları arasında Raman Dağı’nda İtfaiye Amirliği yaptı. TPAO’nun Raman’daki İdare Amiri merhum Lütfü Ata’nın yakın dostu Bosnalı Halil Dinler’e, ‘Biteviye Komutanı’ lakabı verilmişti. Atatürk’ten Özel Üstü Hizmet Nişanı alan Dinler, Raman Dağı’nda dürüstlüğü ve mertliğiyle de bilinirdi. İtfaiye Amiri Bosnalı Halil Dinler ile 1960’lı yıllarda eski TPAO Hastanesinde Lütfü Ata’nın çektirdiği karenin üzerinden yıllar geçti. İki emekçi de yıllar önce yaşama veda etti ama 64 yıl önce hastanede ölümsüzleştirdikleri o kare halen iki ailenin geride kalan fertlerinin albümlerinde hatıra olarak kaldı.