*Ömrünün büyük bölümü MTA ile TPAO’da geçen Gercüşlü sondör M. Sait Zorluoğlu, ağabeyi ilk Sendikacı Emin Zorluoğlu ile Kara Altın’da tarih yazan simalar olmuştu. O dönemin sondaj kulelerinde çalışanlar bulundukları ilçeyi temsil ederdi. İşte Kara Altın’ın dününe dair dört kare daha.

KOLLUK KUVETLERİYLE PETROLCÜLER İÇ İÇEYDİ

Özel güvenlik döneminin olmadığı yıllarda petrol sahalarını Jandarma ekipleri korurdu. 1950’li Yılların başında Siirt-Batman il sınırındaki Kurtalan’ın Garzan sahasını ‘Kara Altın’da ikinci kamp alanı olarak belirleyen MTA Enstitüsü’ndeki petrolcülerin güvenliğini, dönemin Jandarma ekipleri sağlıyordu. Ellerinde Kırıkkale tüfeklerle kuyuların etrafını 7/24 gözetleyen Kolluk Kuvvetleri ile işçiler iç içeydi. MTA’nın eski sondörlerinden Hasan Güven ve M. Sait Zorluoğlu’nun da aralarında bulunduğu ilk petrol emekçileri, zor şartlar altında Garzan sahasında görev yapmıştı. O dönemlerde Jandarma erlerinin kafasında işçilerin baretlerini andıran çelik miğferler vardı.

TPAO ÇAMLIK BÖLGESİNDE ESKİ BAŞ SONDÖRLER

Tarih 31 Mart 1968. MTA Enstitüsü’nden TPAO’ya geçiş yapan ilk sondörler, kurs sonrası sertifikalarını aldıktan sonra Site Mahallesi’ndeki Çamlık bölgesinde yüzlerce fideyi toprakla buluşturmuştu. Hem çevreci hem de petrolcü olan eski sondörler arasında M. Sait Zorluoğlu, Ali Arpa, İbrahim Erken, Abdurrahman Dalgıç ve Hamit Çalışkan da bulunuyordu. TPAO Site’sinin yeşillendirilmesinde eski sondörler ile petrol emekçilerinin büyük katkısı olmuştu.

KARA ALTINA BİR ÖMÜR VEREN SONDÖRDÜ

Aslen Gercüşlü olan M. Sait Zorluoğlu, 1940’lı yıllarda ‘Kara Altın’ ile buluşan bir emekçiydi. Baş sondörlüğü kısa sürede kavrayan Zorluoğlu, Raman, Garzan ve Veysel Karani Türbesi çevresindeki ilk petrol kuyularında yıllarca görev yapan çalışkan bir petrolcüydü. Türkiye’nin ilk sendikacılarından ağabeyi Emin Zorluoğlu ile yılları MTA ve TPAO’da geçen M. Sait Zorluoğlu, ekibinde daha çok Gercüşlü petrol emekçileriyle çalışmıştı. Zorluoğlu’nun 1960’lı yıllarda görev yaptığı Veysel Karani çevresinde sondaj kuyusunda mesaideki bir arkadaşıyla bu pozu vermişti.

HER KUYU BİR İLÇENİN PETROLCÜLERİNDEN OLUŞURDU

1955 Yılından sonra TPAO’nun petrol arama çalışmalarını hızlandırdığı Batman ve çevresindeki birçok sahada görevli personeller çevredeki İl ve İlçelerdeki kalifiye elemanlardan oluşuyordu. Gercüş ilçesinde o dönemlerde TPAO’da çalışan petrolcüler, sondör M. Sait Zorluoğlu’nun kulesinde çalışırdı. Ester-Midyat ekibinin başında ise Sabri Bilgiç vardı. Kurtalan-Garzan’daki petrol kuyularında ise Kurtalanlı sondörlerin oluşturduğu ekip vardı. Raman ve Batı Raman’da ise daha çok Adanalı baş sondör ve sondörler görev yapmıştı. İşte Gercüşlü merhum Zorluoğlu’nun görevli olduğu kulede 64 yıl önce çalışan kara altının emekçileri.

Kaynak: HABER MERKEZİ