*1960’lı Yıllarda Batmanlı petrol emekçilerinin büyük bölümü Garzan petrol sahasında görev yapardı. Eski petrol emekçileri yatakhanede dinlenmeye çekildiklerinde yanlarında eski teyip çalarları eksik etmezlerdi. İşte Batman’ın dününe dair siyah-beyaz kareler.
RAMAN’DAN SONRA GARZAN KAMPI
Batman-Siirt İl sınırındaki ilçe Kurtalan’a yakın olan Garzan petrol sahası, Raman Dağı’ndan sonra en büyük petrol üretim merkeziydi. Ülkenin ilk petrolcüleri bu sahada görev yaptı. İlk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’dan İhsan Ruhi Berent’te, Mehlike Taşman’dan Abdurrahman Durukal’a kadar ilk petrolcülerin görev yaptığı Garzan sahasında 1950’li yıllarda MTA Enstitüsü’nde sondörlük yapan aslen Gercüşlü Sait Zorluoğlu da ‘Kara Altın’a emek veren petrol emekçilerindendi. Zorluoğlu ailesinin bazı mensupları, uzun yıllar MTA ve TPAO’da görev yapan emektar emekçilerdi. Zorluoğlu, uzun bir süre önce yaşama veda etmişti.
PETROL SEVİNCİNİ BÖYLE YAŞAMIŞLARDI
Tarih, 29 Ekim 1963. Yer, Siirt’in Kurtalan ilçesine yakın Mağrip petrol sahası. Gravitesi yüksek petrolün keşfedildiği Mağrip-12 nolu petrol kulesine çıkarma yapan TPAO Genel Müdürlüğü ekibi ile üst düzey yöneticileriyle hatıra kare çeken eski petrol emekçilerinin yüzlerinden okunan sevinç, fotoğraf karelerine de yansımıştı. Batmanlı eski sondörlerden M. Sait Zorluoğlu, Muhittin Eren ve Ali Arpa’nın da aralarında bulunduğu petrol emekçileri, kuyu önünde böyle poz vermişti.
BİR ZAMANLARIN GARZAN’I
1960’lı Yılların başında Garzan kampı, Raman Dağı’ndaki kamp kadar şendi. Meymune Boğazı ve Raman Dağı’nda ‘Kara Altın’ı keşfeden petrolcülerin üçüncü adresi Batman-Siirt İl sınırındaki Garzan kampıydı. 1955 Yılında TPAO’nun kurulmasından sonra MTA Enstitüsü’nden TPAO’ya geçiş yapan eski petrolcülerden sondör M. Sait Zorluoğlu ve Dengbej Yusuf Doğru da vardı. Petrol emekçileri ve petrol mühendisleri için yapılan konutlar, 1970’li yıllara kadar ayaktaydı. Garzan kampında petrol emekçileri ile ailelerinin ihtiyacını karşılayacak bakkal, dispanser ve okul da bulunuyordu. 1960’lı Yılların başında Garzan kampı girişinde hatıra kare çeken Zorluoğlu, Doğru ve diğer iki petrol emekçisi şimdilerde aramızda değil. İlk petrolcülerin ayak izlerinin olduğu o yaşam alanları ise viraneye döndü.
ESKİ PETROLCÜLERİN MÜZİK SAATİ
1964 Yılında Batman-Çevrimovalı Dengbej Yusuf Doğru ile Veysel Karani yakınındaki TPAO lojmanında kalan eski sondörlerden biri de Gercüşlü Mehmet Sait Zorluoğlu idi. Mesai saati bitimi soluğu TPAO’nun lojmanlarında alan Zorluoğlu, yatakhanede yanından ayırmadığı teyip çaları açar, geç saatlere kadar yörenin stran ve şarkılarını arkadaşlarına dinletirdi. Yanındaki ünlü dengbej Yusuf Doğru’nun yanık sesiyle eski petrol emekçilerine müzik ziyafeti veren Zorluoğlu, dönemin petrol emekçilerinin aynı zamanda moral hocası gibiydi. Yaklaşık 64 yıl önce TPAO’nun Veysel Karani’deki lojmanında Zorluoğlu, çok sevdiği teyip çalarla böyle poz vermişti.