60 Yıl önce Veysel Karani türbesi yakınında petrol aramalarını yapan TPAO’daki Jeolog, Mühendis ve Sondörler, Cuma günleri ziyarette dua ederdi. İşte bazı petrol emekçilerinden geride kalan birkaç siyah-beyaz kare.
MEYMUNE’YE İLK KONUK CUMHURBAŞKANIYDI
1940’lı Yılların başında Raman ve Şark Petrolleri’nin arama mekanı olarak bilinen binaya, 1942 yılında konuk olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ilk Paleontolog-Jeolog Mehlika Taşman’dan brifing almıştı. Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın da konuk olduğu iki katlı binanın salonunda ağırlanan İnönü, yine ilk diplomalı yüksek petrol mühendisi Cevat Eyüp Taşman’dan, Raman Dağı ve çevresi hakkında bilgi almıştı. İnönü’nün ağırlandığı Meymune merkez kampındaki eski tesislerden şimdilerde geride o yapıların izleri kaldı.
MTA VE TPAO’NUN BAŞARILI SONDÖRÜYDÜ
Gercüşlü M. Sait Zorluoğlu, TPAO’nun ilk sondörlerinden biriydi. TPAO’nun eski emekçilerinden ve ilk sendikanın temelini atan Emin Zorluoğlu’nun kardeşi Sait Zorluoğlu sondaj kulelerinde yağmur, çamur ve sıcak demeden ter döken bir emekçiydi. Raman, Garzan, Mağrip ve Veysel Karani çevresindeki petrol sahalarında yıllarca görev yapan Zorluoğlu, 1960’ların başında Türkiye’ye yeni getirilen sondaj kulelerinde uzun yıllar sondörlük yaptı. Mağrip sahasındaki 5 Nolu kuyuda, 11 Kasım 1961’de sondörlük hatırası çeken Zorluoğlu, TPAO’nun ilk sondörleri arasında yer almayı başarmıştı. O tarihlerde yurt dışından yeni alınan sondaj kulesine ‘1050 IDECO’ adı verilmişti.
RAMAN-8’İN KAHRAMANLARI
Tarih, 1947… Yer, Kara Altın’ın diyarı Raman... Meymune Boğazı’ndan 1200 rakımlı Raman Dağı’nın zirvesine çıkan dönemin MTA Enstitüsü’nde görev yapan petrol emekçileri, zengin petrol rezervinin bulunduğu kuyuya ulaşmıştı. Halen sembolik olarak günde 50-100 varil arasında petrolün üretildiği Raman-8’i keşfeden ilk petrol emekçilerinden bazı simalar: “İbrahim hoca, Şoför Eyüp, Necmi Ertunç, Yakıtlı köyünden Ömer, Alaattin İçöz, Sait Demir, Reşat Beytüt, Estelli Latif Bedir, H. İsmail Şemdinoğlu.”
VEYSEL KARANİ HATIRASI
Tarih, 07.06.1974. Yer, Veysel Karani türbesi bahçesi. Batman-Siirt İl sınırındaki Veysel Karani türbesi yakınında TPAO’nun açtığı sondaj kuyusu umut vermişti. 1960’lı Yıllarda petrol aramalarını yapan ekip; M. Sait Zorluoğlu, Jeolog Ali Doğan, Elektrik ustası Fikri, Tayip Kayra ve Yusuf Demir’den oluşmuştu. Cuma günleri ibadetlerini Veysel Karani türbesinde yapan eski petrolcüler, araçlarını da çevreye park ederlerdi. O dönemler, petrolcülerin kullandığı binek araçlar, Chevrolet marka arabalardı.