SOSYALLEŞMENİN ADRESİ MEKANLARDI
Bir zamanlar Batman’ın kahve, kıraathane ve bilardo salonları, sosyalleşmenin adresi gibiyi. Özellikle 1970’li yıllarda gençler hafta sonu kahvelerde bir araya gelir, sohbet ederdi. Eski kahvelerin önlerine konulan küçük taburelerde oturan o dönemin gençleri koyu sohbete dalardı. Yıllarca Tekel Batman Başmüdürlüğünde muhasebe Müdürlüğünü yapan Musa Sayın ve yazar Abdullah Kanat, 1. Cadde’deki bir kahve önünde sohbet ederken, objektiflere böyle yansımıştı.
KARLI GÜNLER YOK ARTIK
İklim değişikliği Batman’da son 20 yılda kar yağışını da ortadan kaldırdı. 45 Yıl önce kış mevsimi geldi mi Batman Ovası, beyaza bürünürdü. Aralık ve Ocak ayının genelde sert geçtiği Batman’da kar yağışı daha çok Batman’ın çevresindeki dağlarda etkili olurdu. Kent merkezine de düşen kar kalınlığı 25-30 santimi bulurdu. 1976-77 Lise mezunlarından Bayram Sayın ve Abdullah Kanat, ellerinde kar topuyla eski lise bahçesinde bu pozu vermişlerdi. Son 20 yılda ise kar yağışının gerçekleşmediği Batman’da eski karlı günler de bu fotoğraf karelerinde kaldı.
TPAO STADI ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ
Gerek resmi bayramlarda gerekse de futbol müsabakalarının yapıldığı yer; TPAO’nun emektar sahasıydı. Site Mahallesi’nde 1955 yılından beri tüm etkinliklere kapısı açık olan emektar saha, resmi bayram törenlerinde dolup taşardı. 40 Yıl önce amatör müsabakalarını TPAO stadında yapan Petrolspor ile eski Siirt YSE Futbol kulüpleri arasındaki maçlar, kıran kırana geçerdi. Batmanlı futbolseverlerin tek tutkusu Petrolspor’un maçlarını izlemekti. 1973-74 futbol sezonunda Kırmızı-Beyazlı ekibin sezon açılışını izleyenlerden biri de yazar Abdullah Kanat’tı. O dönemin minik futbolseverlerinin de maçlarını kaçırmadığı TPAO’nun emektar sahasının girişinde poz veren Kanat ve arkadaşından geride kalan siyah-beyaz kare.
BİR ZAMANLARIN FOTORĞAF STÜDYOLARI
Batman’ın eski fotoğraf stüdyoları 1. ve 2. Caddede idi. Batman’a 1960’lı yılların başında ilk fotoğraf stüdyosunu açan isim merhum Cihan Tapan’dı. Şimdiki Japon pasajı ile İş Bankası arasında kerpiç bir yapıdan oluşan dükkanda fotoğraf stüdyosu açan Tapan’ların ardından Turan ailesi de fotoğrafçılık mesleğine ‘merhaba’ demişti. Merhum Şemdin Turan’ın fotoğraf stüdyosu da Bankalar Caddesi Japon pasajının karşısındaydı. Merhum Cihan Tapan’dan sonra fotoğraf sanatçısı kardeşi Kemal Tapan da 1. Caddede Stüdyo Kemal mekanını açmıştı. 1990’ların Başına kadar 1. Caddede hizmet veren Kemal Tapan, şimdilerde Ankara’ya yerleşti. 1970’li Yıllarda Abdullah Kanat ve iki arkadaşının fotoğraf çektiği Cem stüdyosu ise şimdilerde Cumhuriyet Caddesi’nde hizmet veriyor.