MTA’NIN KAMP ATÖLYELERİ MEYMUNE’DEYDİ
Yıl, 1944. Burası, Maden Teknik Arama Enstitüsünün merkez kamp atölyeleri... Küçük rafinerinin üretime başladığı o yıllarda Meymune Boğazı, sadece petrolcülerin kaldığı bölgeydi. Şimdiki Batman-Hasankeyf-Midyat-Mardin yolunun geçtiği güzergahta; Türkiye’nin ilk petrolcüleri dışında kimse yoktu. Merkez kamplara bitişik tek bina ise Raman ve Şark Petrollerinin binası vardı. Raman Dağı’na sırtını dayayan MTA Enstitüsünün küçük rafinerisinde ise üretilen ilk asfalt, Konya ve Eskişehir gibi büyük İl’lere gönderilmişti. 1944 Yılında Meymune Boğazındaki merkez kampın atölyelerinden siyah-beyaz bir kare.
ÇADIRLAR PETROLCÜLERİN BARINAĞIYDI
1930’lu Yılların sonu ile 1940’lı yılların başında petrol arama çalışmalarını daha çok Meymune Boğazı’na kaydıran ilk petrolcüler, açtıkları kuyulardan umdukları üretimi bulamamıştı. Raman-1, Raman-2 ve Raman-3 petrol kuleleri, Meymune Boğazı’nda sondaj çalışmalarını sürdürmüştü ama dönemin petrolcüleri üç kuyuda da istedikleri petrol üretimine ulaşamamıştı. 1940’tan Sonra Raman Dağı’nın zirvesine çıkan petrolcüler, Kara Altın’a ulaşmayı başarmıştı. Yurt dışından Amerikalı petrol mühendislerinin ağırlıklı çalıştığı Meymune Boğazı’nda, MTA’nın çalıştırdığı yerli petrol emekçileri için barınma ayrı bir sorundu. Meymune Boğazı’ndaki Şark petrollerinin binasına yakın alanda petrol emekçileri için barınacak çadırlar kurulmuştu. Binalar yapılıncaya kadar petrol emekçileri yaşamlarını bu çadırlarda sürdürmüştü.
RAMAN DAĞI’NDA BAŞBAKANA BRİFİNG
Yıl, 1950. Raman Dağını ziyaret eden dönemin Başbakanı Şemsettin Günaltay, beraberindeki heyetle Raman’a çıkarma yapmıştı. Raman kampının girişinde Anadolu Ajansı Genel Müdürü Zeki Gençosman, Münir Birsel, Dr. Fazıl Şerafettin, Orgeneral Mahmut Berköz, kamp sorumlusu İhsan Ruhi Berent, dönemin mebusu Hüsamettin beyin de aralarında bulunduğu kalabalık heyete brifing vermişti. 74 Yıl önce Raman kampının kalbinin attığı merkez kampın binası önünde Ankara’dan gelen üst düzey yetkililer, Kara Altın’ın öyküsünü böyle dinlemişti. Bu karede yer alanlar arasında Raman Dağı’nın eski oturanlarından Muhittin Eren, Hüseyin Kapucu, Fikret Kıraner, Hulusi Berilgen, Rauf İren ve Mithat Akyürek de vardı. Siyah-beyaz karedeki simaların tamamı yaşama veda etti.
BATMAN’IN KASABA OLDUĞU YILLAR
74 yıl önce Batman, büyük bir petrol kasabasıydı. O dönemlerde ‘Kara Altın’ ile gündeme gelen Batman, eski Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Devlet Bakanlarını ağırlayan bir kasabaydı. 1950 Yılında İşletmeler Bakanı Münir Birsen ile DDY Batman Garı’na gelen Başbakan Şemsettin Günaltay, yanındaki Siirt Valisi Turgut Başkaya ile Beşiri Kaymakamına, İluh tepesindeki yerleşim birimi ile Batman DDY istasyonundaki sorunların çözümü konusunda da talimat vermişti.