42 YILLIK BOTANİK PARK
42 Yıl Önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne ‘Botanik Parkı’nı kazandıran Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’tı. Yaşama veda etmeden önce eski Bölge Müdürlerinden Nahit Aydın ve Talat Atalay ile adını taşıyan ‘Botanik Parkı’nda son kez fotoğraf çeken Yamaç, bir zamanlar ‘yeşilliğe’ verdiği önemli çevrecilerin gönlünde taht kurmuştu. TPAO tesislerinin bulunduğu Site semti, ‘Efsane Bölge’ Müdürü Mehmet Yamaç ile küçük bir ormana dönüşmüştü.
SPOR KULÜBÜNE KOMŞU ANAOKUL’DU
1955 Yılında önce “TPAO Hastanesi” olarak hizmet açılan Site’deki tarihi binalardan biri de şimdi ki Petrolspor Futbol Kulübüydü. Hastane kapatıldıktan sonra ‘Misafirhane’ye dönüştürülen 69 yıllık bina, 1990 yılından bu yana da Batman Petrolspor kulüp binası oldu. 1980 ile 2000’li Yılların sonlarına kadar kulüp binasının arka kısmı ile Atatürk İlkokulu’nun ‘Ana Sınıfı’na dönüştürülmüştü. 1989 Yılında ana okulu öğretmeni Sema Buğday’ın öğrencileriyle çektiği hatıra kare.
40 YIL ÖNCE ATATÜRK İLKOKULU
Yıl, 1984. Yer, Atatürk İlkokulu. Site Mahallesi’ndeki ilkokul öğrencileri, o dönemlerde tek tip kıyafet olan siyah önlük dışındaki rengarenk kıyafetlerle de eğitim yuvasının yolunu tutardı. Atatürk ilkokulunun emektar öğretmenlerinden Şermin Tekince, 23 Nisan Çocuk ve Ulusal Egemenlik Bayramı provasında; kara tahta önünde bu pozu vermişti. Fedakar eğitimce Tekince, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Dünün küçükleri, bugün ise büyükleri olan bu karedeki öğrencilerin çoğu şimdilerde Batman dışında yaşamını sürdürüyor.
PETROLCÜLERİN YAZ KAMPIYDI
Yaz mevsimlerinin hemen her yıl kasıp kavurduğu Batman’da, 25 yıl öncesine kadar petrol emekçileri, tatillerini Hazar-Sivrice kampında geçirirdi. TPAO mensupları, tatillerini batı ve diğer bölgeler yerine TPAO’nun dinlenme adresi olan Hazar’ı tercih ederdi. Öğle saatleri geldi mi görevliler, zil’le kampın içinde gezer, aileleri yemeğe davet ederdi. Daha sonra anonslarla petrol emekçilerini yemeğe davet eden TPAO’nun kamp görevlileri, TPAO yöneticileri ile petrol emekçilerinin takdirini toplardı.