KARTPOSTALIK HASANKEYF MANZARASI 

İklim değişikliği bölgede mevsimleri de değiştirdi. Yıllar önce kış mevsiminde etkisini gösteren kar, daha çok dağlık bölge ile Hasankeyf’e yağardı. 1200 Rakımlı ‘Kara Altın’ın diyarı olan Raman Dağı’nın eteğindeki Hasankeyf de kardan nasibini alırdı. Yer yer 30-40 santimi bulan kar yağışı tarihi antik kent Hasankeyf’e yarı bir güzellik katardı. Fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın  Hasankeyf Kalesi’nin eski saray binası üzerinden çektiği ve kadrajına giren ölümsüz kare. 

2-303

KALEYE SU TAŞIYAN ÇOCUKLAR

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in yıllara meydan okuyan kalesindeki mağaralar, bir zamanlar ilçe sakinlerinin meskeniydi. En güvenli yer olan Hasankeyf Kalesi’nde Helenistik dönemine ait 5-6 bin mağara halen dünün izlerini taşıyor. Bir zamanlar elektriğin olduğu ancak suyun yetersiz kaldığı kalede, küçüklere düşen görev merkeplerle evlere su taşımaktı. Bir gün batımında fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın çektiği karede, Dicle Nehri’nin muhteşem görünümü ile küçük çocuğun su taşıma anı adeta bir biriyle bütünleşmiş. Şimdilerde Hasankeyf’e çıkan bu yol güzergahı da değişti. 

3-303

BATMAN’IN SEMBOLÜ DE YOK ARTIK

Batman’ın eski sembollerinden biri halen DDY Gar’ındaki ‘Yangın Kulesi’dir. Diğeri ise 1955 yılında üretime başlayan Tüpraş Batman Rafinerisi’nin TCC Kulesi idi. 2007 Yılında rafinerilerin özelleştirilmesiyle birlikte Batman’da ülkenin ilk Rafinerisi olan Tüpraş’ın da manzarası değişti. Petrol şehrine mal olan ve ABD’li Parsons’e firmasının yaptığı TCC kulesi, Koç Holding tarafından tehlikeli olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı. İşte gün batımında İrfan Tapan’ın çektiği Rafineri tesislerinden gözüken TCC ünitesi artık günümüzde yok.

4-305

BALIKÇILAR PAZARINDA BU SAZANLAR YOK ARTIK  

Batman’ın eski sebze-meyve hali ile 16’ncı Cadde’deki balıkçıların tezgahları, yıllar önce 100-150 kilo ağırlığındaki Dicle’nin sazanlarıyla dolup taşardı. 2-3 Kişinin güçlükle kaldırdığı Sazanlar, daha çok Dicle Nehri ile Botan Çayı’nda balıkçıların ağlarına takılırdı. Balıkçılar, yıllar önce Botan ile Dicle’de avladıkları dev Sazanları, tezgahlarında görücüye çıkarırlardı. Tezgahlarda yer kalmayınca dev Sazanlar, kaldırımlarda da boy gösterirdi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ