İŞSİZLERİN SINAVA GİRDİĞİ SALONDU
Burası şimdilerde Şafak Mahallesi’ndeki Millet Bahçesi... Şafak Mahallesi’ndeki eski 16 Mayıs şehir Stadı ile Atatürk Spor Salonu, işçi alımlarında sınavların yapıldığı yerdi. 1990’da Batman ‘İl’ olduğunda bazı kurum ve kuruluşlar işçi alımları için sınavları şehrin tek salonu Kapalı Spor Salonunda yapardı. Eski Şehir Stadına komşu olan ‘Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun merdivenlerin de sayısız ‘İşçi Salon’a girebilmek için izdiham oluştururdu. 1990’lı Yıllarda kapalı salonunda yapılan ‘yazılı sınav’a giren işsiz gençlerden bir kare.
BU MEKAN NE KONUKLAR AĞIRLADI
Burası, eski tarihi ilçe ‘Hasankeyf’ girişinin ilk mekanı. Eski köprüye komşu olan kahvenin dili olsa da ağırladığı konuk sayısını anlatabilse. Şimdilerde ‘Ilısu Baraj Gölü’ havzası altında kalan eski kahveye dönemin politikacıları da ‘konuk’ olurdu. 1995 Yılında Milletvekili seçilen Faris Özdemir, köprü girişindeki kahve önünde bazı vatandaşlarla sohbet ederken objektiflerimize böyle yansımıştı.
ESKİ MEYDANDAN GERİDE KALAN
Bu meydan 1957 yılında Batman’ın ilk Kaymakamı Alpay Kancaal tarafından ‘Petrol Kenti’ne kazandırılmıştı. 2016 Yılına kadar resmi bayram kutlamaları, yarışmalar ve parti mitinglerin yapıldığı bu alan şimdilerde ‘Dinlenme Yeri’ne dönüştürüldü. Bir zamanlar otobüs firmalarının terminallerinin de bulunduğu Cumhuriyet Meydanı, 2017 yılında sonra dizayn edildi. O alanın yarısı ‘yeşil alan’a dönüştürüldü. Şimdilerde de meydana alternatif olarak yapılan Esentepe’deki petrol kentinin ilk meydanının, Ocak ayının ilk haftalarında hizmete açılması planlanıyor. Batman’ın eski meydanından geride bu fotoğraf karesi kaldı.
PETROL’Ü PROFESYONELLEŞTİREN EKİPTİ
Yıl, 1985. Yer, Aydın Adnan Menderes Stadı… Türkiye Amatör Futbol şampiyonasında ilk 3’e kalarak profesyonel lige ‘merhaba’ diyen Batman Petrolspor’da forma giyen bu futbolculardan üçü hayatını kaybetti. Aydın’da Beşiktaş amatör, Altınordu ve Orduspor gibi takımlar arasında ilk 3’e kalarak, profesyonel lige ‘merhaba’ diyen Batman Petrolspor’da forma giyen futbolcuların tamamı Batmanlı idi. İşte Petrol’ü profesyonel ligle buluşturan ilk 11’i; “(Ayaktakiler) İlhan Erken, Ayhan Demirhan, Nevzat Fırat, merhum Halil Türe, Ahmet Öner, merhum Veysi Olgun, (Oturanlar); Fadıl Kayra, kaleci Zeki Erken, Tarık Yurttaş, merhum Agit Balcı ve Mustafa Güç.”