O KÖY HAVALİMANI PİSTİNE DÖNÜŞTÜ

Bir zamanlan Batman Çayı kıyısındaki güzel köylerden biri de Alkami’ydi. Atalay ailesinin yıllarca yaşamını sürdürdüğü köy, 2000’li yıllar öncesinde kamulaştırılarak, genişletilen Batman Havalimanı’nın yeni pist alanına dönüştürülmüştü. Alkami köy sakinleri, yerleşim yerlerinden ayrıldıktan sonra Batman’a yerleşti. 26 Yıl önce kerpiç yapılı evlerindeki eşyaları toplayan eski Alkami Köyü sakinleri, objektiflerimize böyle yansımıştı. 

HASANKEYF’TE TEMİZLİK KAMPANYALARI

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’ten 1990’lı yılların temizlik kampanyasından bir manzara. Tarihi ilçenin girişindeki eski Şap vadisindeki temizlik seferberliği kampanyasına Batman’daki ortaokul ve lise öğrencileri de katılırdı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, kampanyaya katılan öğrencilere eşlik ederdi. Yerli ve yabancı konukların geride bıraktıkları atıkları, çöp bidonlarına bırakan öğrenciler, Dicle Nehri kenarında da piknik günü etkinliğine katılırdı. Bahar mevsiminde Hasankeyf’e konuk olan yerli ve yabancı turistler, Dicle Nehri kenarındaki çardaklara akın ederdi.

ESKİ SEÇİMLERİN HAVASI BÖYLE OLURDU

Batman’da 1994 yerel seçim atmosferi bir başka havayla geçmişti. Eski Anavatan Partisi’nden Ataullah Hamidi, DYP’den Faris Özdemir ve kapatılan Refah Partisi’nden Salih Gök’ün katıldığı seçimler, kıran kırana geçmişti. O seçimde partililerin seçim lokalleri dolup taşardı. 29 Yıl önce DYP’nin, Turgut Özal Bulvarı girişindeki seçim lokalinden bir manzara. Seçim lokali önünde halay çekip davul-zurna eşliğinde oynayan bazı vatandaşları, lokalde oturanlar alkışlarken, o an objektiflerimize böyle yansımıştı. 

TÜTÜN YAKAN ÜRETİCİLERDİ

Bir zamanlar binlerce ailenin geçimini sağladığı tütün, Batman ve ilçelerinin ‘olmazsa olmaz’ ürünüydü. Binlerce aile geçimini sağladığı tütüne istenilen başfiyat verilmeyince, üreticiler farklı eylemlere başvururdu. Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’ta bir dönemler binlerce ekicinin tütününü teslim ettiği ‘Kozluk Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’ önünde istediği başfiyatı alamayan üretici, tütünü ateşe vermişti. Şimdilerde o eski Tekel Yaprak Tütün İşletmesi yıktırıldı. Karedeki bu üreticilerin çoğu tütünden uzaklaştı. Son dönemlerde azda olsa tütünün prim yapması üreticileri yeniden tütüne yönlendirdi.

Editör: Yunus Yasak