TEK ŞERİTTEN DUBLE YOLA

1995 Yılında Batman-Diyarbakır arasını 90 kilometreye dönüştüren yol, trafiğe açıldığında güzergahta çok bloklu bina sayısı bir elin parmak sayısı kadardı. Kültür Mahallesi’nin kenarından geçen yola Üniversite Rektörlük binasından önce Teknik Eğitim Fakültesi binası vardı. Etrafında da tek-tük çok bloklu yapıların bulunduğu Kültür Mahallesi şimdilerde şehrin kalabalık semtine dönüştü. Günümüzde trafiğin yoğun olduğu güzergahta yaklaşık 20 yıl önce çiftçilerin, ‘traktörlü eylem’i objektiflerimize böyle yansımıştı.

2`NCİ CADDE DE BİR ASFALT SERİMİ

Batman’da bir dönemler en işlek güzergah olan ‘2’nci Cadde’ de asfalt serimi çalışmalarından bir kare. Güzergahtaki eski iş merkezleri ve işhanları birer AVM gibiydi. Japon, Çankaya, Şen İş Hanlarının yanı sıra Kuyumcular pasajının da bulunduğu o güzergah, adeta ekonominin kalbinin attığı yerdi. İş Bankası binasından Gök Taksi durağına kadar uzanan ‘2’nci Cadde’ de ilk iş merkezi; Şen İş Hanıydı. Ardından Japon pasajı gelirdi. Japon pasajının terası ise ünlü ve milli güreşçi Mehmet Esenceli’nin lokaliydi. 2’nci Cadde asfalt serimi dışında trafiğe kapanmazdı. 

NEREDE O ESKİ GELENEKLER

Batman ve yöresinde bir dönemler nişan ve düğün törenleri mahalle ile sokaklara renk katardı. Kanaat önderleri ve tanınan aileler, düğün törenlerini salonlar yerine mahallelerde yapmayı uygun görürdü. 3 Gün 3 gece süren düğünlerde protokol dahil davetliler, sokak ortasına serilen yemek masalarına davet edilirdi. 1996 Yılında Pınarbaşı Mahallesi’ndeki Hamidi’lerin düğün töreni yemeğinde dönemin yöneticilerinden bazı simalar; Vali Necati Develioğlu, eski Milletvekili Ataullah Hamidi, Kutbettin Hamidi, TPAO eski Bölge Müdürü Talat Atalay, eski Emniyet Müdürü Emin Körpe, eski İl Müftüsü Cüneyt Kavşut ve merhum Lütfü Hamidi.

KALDIRIMLAR YOL OLDU 

Burası, Turgut Özal bulvarı. 1995 Yılında dönemin Belediye Başkanı Salih Gök, kaldırımları geniş tutmuştu. Şimdi ki Batman Park AVM yeri eski Belediye İkmal Müdürlüğü ve Belediye personel lojmanıydı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, geniş kaldırımlarda peyzaj çalışmasını yürütmüştü. İşte 28 yıl önce Turgut Özal bulvarında bir manzara.

Editör: Yunus Yasak