TEKEL TEKSTİL KENT OLDU
Bir zamanlar tütün ürününün revaçta olduğu Batman’da 25 bine yakın tütün üreticisi vardı. Tütüncülük, Sason ve Kozluk ilçeleri ağırlıklı olmak üzere Batman’ın dört bir tarafında yaygındı. Havalimanı bitişiğindeki Tekel Başmüdürlüğü özellikle tütün piyasasının açılışında binlerce üreticinin akınına uğrardı. Tekel Batman Tütün İşletmesinde ise 1000’e yakın çalışan vardı. Tekel’in özelleştirilmesi ile birlikte çalışanlar başka kurumlara yatay geçiş yapmıştı. Bazı çalışanlar ise erken emekliliğe ayrıldı. İşte eski Tekel Yaprak Tütün İşletme Başmüdürlüğü’nde eski çalışanlardan bir hatıra kare.
PETROL-İŞ’TE KONGRELER ÇEKİŞMELİ GEÇERDİ
Batman’da 1955’lerde yerel baz da kurulan Petrol-İş, daha sonra İstanbul’daki ‘Petrol-İş Sendikası’ çatısı altında birleşerek Türkiye’nin en örgütlü işçi sınıfı hareketinin öncüsü olmuştu. Eski petrol emekçisi Emin Zorluoğlu’nun Şube Başkanlığını yaptığı Petrol-İş’te bugüne kadar 20’yi aşkın ‘Şube Başkanı’ görev yaptı. Geçmişten günümüze Şube Başkanlığı yapan isimler arasında iz bırakan İhsan Dündar ve Ahmet Teymurtaş’tı. Petrol-İş’in iki eski Başkanı da yaşama veda etti. Petrol-İş Sendikası Şube Başkanlığı seçimleri ise kıran kırana geçerdi.
İLÇE’DEN ‘İL’E GEÇİŞ YILLARI
1955’te Belde, 1957’de İlçe, 1990’da İl olan Batman, 16 Mayıs 1990’da Türkiye’nin 72’nci vilayeti olduğunda kent merkezi nüfusu 150 bin civarındaydı. Son 33 yılda nüfusu üçe katlanan petrolün başkentinde merkez nüfus yarım milyona ulaşırken, ilçelerle birlikte Batman’ın genel nüfusu 650 bine çıktı. Adım adım Büyükşehir’e giden Batman’ın ‘İlçe’ yıllarında Gap, Kültür, Belde, Gültepe ve Tilmerç gibi büyük mahalleleri yoktu.
ÇAĞDAŞ’IN ESKİ YIL DÖNÜMLERİ
Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, 2 Mart 1984 yılında yayın hayatına ‘merhaba’ dedi. Şimdi ki ‘Gülistan Caddesi’ olarak bilinen eski Tekel Caddesi, Batman Çağdaş’ın ‘doğuş’ adresiydi. 40 Yıl önce el dizgisiyle basılan gazete ardından entertip ve ofset-bilgisayarla buluşan petrol şehrinin ilk günlük gazetesiydi. Batman medyasında çığır açan Batman Çağdaş’ın yıldönümleri TPAO tesislerinde kutlanırdı. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ve eski İlçe yöneticileri, yıldönümü etkinliklerine tam kadro katılırdı. Çağdaş’ın ilk yazarlarından Yaşar Koray ve Nuri Öner ile gazetemizin kurucusu merhum Enver Arslan aramızdan erken ayrılan değerli simalardı.