HASANKEYF’İN SON DOKUMACISYDI
Eski Hasankeyf çarşısı Dicle Nehrine komşuydu. Bir zamanlar dokumacılığıyla ünlü olan Hasankeyf’te 100 yıl öncesine kadar 400 dokuma tezgahı vardı. Tarihi Hasankeyf sular altında kalmadan son dokumacı ise Faris Ayhan’dı. Kilim başta olmak üzere seccade ve yolluk imalatı yapan Ayhan, yaşama veda etmeden son röportajını Batman Çağdaş Gazetesi’ne yapmıştı. Eski Hasankeyf çarşısında yılları dokuma tezgahının başına geçen merhum Ayhan, aynen şunları söylemişti; “Bu meslekte kelaynak kuşuna döndük. Sayımız bir elin parmak sayısı kadar azaldı. Hasankeyf, belki su altında kalacak ama ben görmeyeceğim.” İşte 30 yıl önce Hasankeyf’te son dokumacısı Faris Ayhan, tezgahının başında dokuduğu kilimleriyle objektiflerimize böyle yansımıştı.
ESKİ MUHTAR, DİCLE NEHRİYLE İÇ İÇEYDİ
Batman’ın antik kenti Hasankeyf’te uzun yıllar muhtarlık yapan isimlerden biri de Ramazan Turan’dı. Her yaz mevsiminde Dicle nehri kıyısında Özgür Çardak tesislerinde yerli ve yabancı konuklara ızgara hazırlayan koyu bir tarih gönüllüsü muhtar Turan’dı. Damak tadı bırakan ızgara çeşitleriyle konuklardan övgü dolu sözler alan Turan, Hasankeyf’te çıkan bir kavgada yaşama veda etmişti. Turan’ın geride kalan bu fotoğraf karesindeki eski Hasankeyf manzarası da Ilısu Baraj Gölü alanına gömüldü.
ESKİ BAKAN, MİNİKLERİ BAĞRINA BASMIŞTI
Aslen Zonguldaklı olan eski Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, bir zamanlar Batman’a sık ziyaret eden Bakanların başında yer alıyordu. 23 Yıl önce eski mobil tesislerini satın alıp, çok amaçlı toplum merkezine dönüştüren Bakan Gemici, miniklerle bir araya geldiğinde onları bağrına basmıştı. Batman’ın eski Valisi İsa Parlak da minikler arasına otururken o an objektiflerimize böyle yansımıştı.
MEYDANDA MUHTARLIK BİNASI VARDI
Burası Batman’ın eski Cumhuriyet alanı. O dönemler Batman’da tek bir Muhtarlık Derneği vardı. Petrol şehrinde tüm muhtarların bir çatı altında olduğu Muhtarlar Derneği binasında dönemin muhtarları, ilkokul- ortaokul öğrencilerine muhtarlık görevlerini anlatmıştı. Öğrenciler eski dernek binasında izdiham oluşturmuştu. 1993 Yılında eski muhtarlık dernek binası önünde toplanan öğrencilerden bir fotoğraf.