ESKİ HASANKEYF’İN MUHTEŞEM KARESİ
Tarih, 1 Haziran 1991. Hasankeyf Kalesi’nden eski ilçenin bir bölümünün de görüldüğü karede, Dicle nehrinin içinden geçtiği Hasankeyf’in muhteşem güzelliği yerli ve yabancı konukları hayran bırakırdı. Batman, ‘İl’ olunca 16 Mayıs 1990 tarihinde Batman’a bağlanan tarihi kentin ‘ilçe’ olmasının üzerinden bir yıl geçmesinin sonrasında antik kentin manzarası da objektiflere böyle yansımıştı. O eski muhteşem yer şimdilerde baraj gölü altında kaldı.
ESKİ KALENİN DİLİ OLSA DA ANLATSA
Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf’in yıllara meydan okuyan kalesinin dili olsa da anlatsa. Sayısız kişinin bir zamanlar konuk olduğu bu tarihi kale, şimdilerde sessiz dönemi yaşıyor. Helenistik dönemine ait 10 bine yakın mağaranın olduğu Hasankeyf, bir zamanlar ‘Mağaranın başkenti’ unvanını da almıştı. ‘Eski Karaköy Yolu’nun içinden geçtiği ve adına ‘Şap’ Vadisi denilen güzergahta kalenin ilk giriş kapısı ile kaleye varışın son kapısı da 33 yıl önce bu kareye yansımıştı.
KALE GİRİŞİ BÖYLEYDİ
Batman’ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf kalesinin orta kapısı, şimdilerde ‘Arkeopark’ alanında… 6 Yıl öncesine kadar kaleye çıkanların kullandıkları bu muhteşem kapının güzergahındaki mağaralar birer işyeriydi. Eski dokuma tezgahlarının bulunduğu yazın serin, kışın ise sıcak olan mağaraların çoğu baraj yapımı sırasında dolgu malzemesiyle dolduruldu. Tarihi kapıda 6 eserle birlikte Hasankeyf’in yeni yerleşim birimine taşınmıştı.
KALEDE GİZLİ MERDİVENLER VARDI
Hasankeyf kalesinden Dicle nehrine inen gizli merdivenler de baraj gölü havzası altında kaldı. 130 Yıl süreyle Artuklu ile Eyübbilere ‘Başkent’lik yapan Hasankeyf kalesinden Dicle’den ‘su’ almak isteyen kale sakinleri, gizli merdivenlerden nehre kadar inebiliyordu. Dicle nehrine sıfır olan kaleye inen oyulmuş merdivenler, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekerdi. 33 Yıl önce bir çiftin gizli merdivenlerde çektiği bu hatıra geride kaldı.