1990 ÖNCESİ FAYTONLU KENTTİK

Yıl, 1988. Yer, Batman Hava limanı eski giriş kapısı önü. Batman’ın ‘İl’ olmayı beklediği yıllardı. Toplu taşımacılıkta taksiler kadar faytonlar revaçtaydı. Batman Hava limanına gelen yolcuları, kent merkezine getiren faytoncuların durağı ise Cumhuriyet Meydanı idi. O yıllarda eski Tütün İşletme Başmüdürlüğü girişi de faytonların durağı sayılırdı. O yıllar da Batman’da Gültepe, Belde ve GAP semtleri yoktu. İşte bir faytoncunun geleceğe bıraktığı bir anı.

YANGIN KULESİNİ LEYLEK MESKEN TUTARDI

Batman’ın sembollerinden biri de 83 yıllık DDY Garı’nın yangın kulesiydi. 1’nci derece SİT alanındaki garın yangın kulesi, geçmişte bahar ayları geldi mi leyleklerin yuvasını andırırdı. Yaklaşık 20 yıl önce çıkan yangın sonucu bir bölümü tahribata uğrayan yangın kulesi restorasyon geçirmişti.  1987’nin baharında bir leylek kulenin bacasında objektiflere böyle yansımıştı.

RAFİNERİDE BU MANZARALAR GERİDE KALDI

1955 Yılından beri üretimde olan TÜPRAŞ Batman Rafineri’nin bacasında bir zamanlar yükselen duman ve kirli hava, Batmanlılara nefes aldırmazdı. 2007 Yılında doğalgazın Batman’a gelişiyle birlikte rafineri başta olmak üzere bazı kamu kurum ve kuruluşların, fuel-oil yakıtıyla çevreye saçtıkları kirli havada tarihe karıştı. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu olan semt sakinlerinin en büyük şikayeti kirli bacalardan yükselen kirli havaydı. 16 Yıl aradan sonra bu görüntüler artık tarihe karıştı.

1970'LERİN LİSELİLERİ

1974-75 Batman Lisesi mezunlarından beş sima, bir kış gününde çektikleri siyah-beyaz karede o dönemin gençliğinin moda tutkunu olduğunu da bu karede gözler önüne sermiş. Aralarında Bismilli Ömer Beğenmez ve Vehbi Canpolat’ın da bulunduğu simaların çoğu şimdilerde Batman dışında yaşıyor. 49 Yıl önce Batman Lisesi eski bahçesinde çektikleri karede kar 5 santim yeri kaplamıştı. Son 50 yılda Batman’ın iklimi ve  fiziki yapısının nasıl değiştiğini bu kare bize anlatıyor.

Editör: Yunus Yasak